PočetnaNaj-listeFilmovi koje ne smijete propustiti na ZagrebDoxu (2/2)

Filmovi koje ne smijete propustiti na ZagrebDoxu (2/2)

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Dolazimo u miru”

Lista dokumentaraca koje ne smijete propustiti na 11. ZagrebDoxu (Velimir Grgić)

Druga godina prisutnosti portala Dokumentarni.net na ZagrebDoxu. Godinu dana iskusniji, mudriji i želja je – sadržajno još sveobuhvatniji nego u premijernoj 2014. Što možete očekivati od nas na najvažnijem hrvatskom dokumentarnom festivalu? Prije svega više – svega! Kao što ste vidjeli u prvom dijelu najave 11. ZagrebDoxa, redakciji se na specijalnom doku-zadatku pridružio novinarsko-spisateljski genijalac Velimir Grgić.

Očekujte više nego pokoju pametnu od Velimira koji će detaljnije pokrivati Međunarodnu natjecateljsku konkurenciju ZgDoxa, dok će potpisnik ovih redova oko bacati na njegovog regionalnog ekvivalenta. Uz standardne festivalske vijesti, fotografije i recenzije, tijekom kaptolskog tjedna skupljat ćemo i misli nekih od najutjecajnijih svjetskih dokumentarista. Naravno, i drage ih volje podijeliti s vama.

Uz navedene filmove ravnopravno preporučujemo i hrvatski kontigent dokumentaraca: “Djecu tranzicije” (2014., Matija Vukšić), “Gole” (2014., Tiha K. Gudac) i “Prolaz za Stellu” (2014., Ljiljana Šišmanović) u programu Factumentarci, odnosno “Kust un Bareč” / “Živim u Barakama” (2013., Željka Kovačević) i “Sudar u dvorcu” (2014., Arsen Oremović) u Retrospektivi hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

Da ne duljimo, ovo su, dakle, dokumentarni naslovi koje biste trebali škicnuti na Doxu, čije će se jedanaesto izdanje u zagrebačkom Centru Kaptol održavati od 22. veljače do 1. ožujka 2015. godine.

(Update, 24. veljače) Dodatne preporuke:

 • “Bolji život” / “Something Better to Come” (2014., Hanna Polak) / Međunarodna konkurencija
 • “Point and Shoot” (2013., Marshall Curry) / Blistok

Sleepless_in_New_York / Besani u New Yorku

“Besani u New Yorku” / “Sleepless in New York” (2013)

 • Režija: Christian Frei
 • Zemlja podrijetla: Švicarska
 • Trajanje: 92 minute
 • Program: Međunarodna konkurencija

S imenom Švicarca Christiana Freia prvi put smo se susreli početkom milenija, a njegov “War Photographer” (2001) – nominiran i za nagradu Oscar – o ratnom fotografu Jamesu Nachtweyju ostao nam je u itekako dobrom sjećanju.

“Besani u New Yorku” / “Sleepless In New York” (2014) radi odmak od ratnih tema, a fijukanje metaka zamjenjuje znanstveno ispitivanje grča tjelesnih procesa nastalih nakon ljubavnog prekida. Poučno, pametno i pošteđeno mekkonehovštine holivudskih ljubića.

Rich-Hill

“Rich Hill” (2014)

 • Režija: Tracy Droz Tragos, Andrew Droz Palermo
 • Zemlja podrijetla: SAD
 • Trajanje: 93 minute
 • Program: Međunarodna konkurencija

Široke ulice, tijesne kuće i snovi ostavljeni pojedincima koji si iste smiju priuštiti. Ruralnu Ameriku na izdisaju s obje strane recesijske polutke već smo temeljito opipali u različitim dokumentarnim naslovima. “Rich Hill”, međutim, koji i sam pripada siromašnoj doku-biopsiji, kod svojeg gledatelja provocira drugačije osjetilne receptore.

Uložite li dovoljno truda, “Hillovu” kliničku depresiju gotovo da možete udahnuti sa zaflekanog pokrivača majke jednog of tri glavna tinejdžerska junaka. A opet, u tom cijelom košmaru neplaćenih računa, neostvarenih želja i nerealiziranih očinskih figura, nazire se još tinjajući obiteljski monolit zajedništva i prisnosti, cijepljen od vanjskih utjecaja izazvanih dubokim američkim klasnim podjelama.

“Rich Hill” zasigurno spada među vizualno najdomljivije dokumentarce 11. ZagrebDoxa, kao nešto izašlo ispod peke omiljenog nam filmskog filozofa Terrencea Malicka.

Virunga

“Virunga” (2014)

 • Režija: Orlando von Einsiedel
 • Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Trajanje: 104 minute
 • Program: Međunarodna konkurencija

Ako će “Dolazimo u miru” potpaliti suho granje afričke bizarne psihotičnosti na 11. ZagrebDoxu, onda će “Virunga” Orlanda von Einsiedela turnuti kalaš u ruke lokalnim rendžerima i narediti borbu za očuvanje svakog pedlja ionako ishlapljelog vrča psihičkog zdravlja.

Špranca je i u oskarovskom kandidatu bolesno poznata: bogati prirodni resursi, neučinkovita državna uprava i naoružane grupe koje štuju isključivo zov dolarskih božanstava.

U tom kausu, između čekića i nakovnja, kao glineni golubovi ostali su ukopani hrabri rendžeri Nacionalnog parka Virunga. Zbog njih, ali i dokumentarne pjesme upućene koroziji ljudske rase, “Virunga” se gleda otvorenih usta i stisnutih šaka.

Of-Men-and-War

“O ljudima i ratu” / “Of Man and War” / “Des hommes et de la guerre” (2014)

 • Režija: Laurent Bécue-Renard
 • Zemlje podrijetla: Francuska / Švicarska / SAD
 • Trajanje: 142 minute
 • Program: Međunarodna konkurencija

Kad smo već kod (ratne) hagiografije kojoj rado podliježu domaći šatoraši te snajperisti iz holivudske tvornice snova, važno je debelim (crvenim ili crnim, ovdje je svejedno) flomasterom podcrtati djelo s druge strane ideološke jednadžbe, koje na inteligentan način progovara o ratnim traumama i PTSP-u američkih ratnih veterana.

“O ljudima i ratu” je iskren, no BS film iz predvorja unutarnjeg pakla, o hodajućim duhovima koji pokušavaju složiti razazasute kockice nametnutog društvenog normativa. Laurent Bécue-Renard je iznjedrio jedan od najvažnijih naslova o ratnom PTSP-u u povijesti svjetske kinematografije.

We-Come-As-Friends / Dolazimo kao prijatelji

“Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014)

 • Režija: Hubert Sauper
 • Zemlje podrijetla: Francuska / Austrija
 • Trajanje: 110 minuta
 • Program: Regionalna konkurencija

Austrijski globetrotter Hubert Sauper ponovno se nakon “Darwin’s Nightmarea” (2004) vratio u Afriku, a rezultat je možda i najbolji dokumentarac 11. ZagrebDoxa. Opet je Austrijanac rastvorio postkolonijalni imperijalizam crnog kontinenta, no umjesto smrdljive planine ribljih iznutrica na obalama Viktorijinog jezera, na tapetu su došla čerupanja oko naftnih nalazišta Južnog Sudana, najmlađe svjetske države nastale u krvavoj kupci dugogodišnjeg sudanskog građanskog rata.

Sauperova Afrika je apsurdna poput aviona s kojim je doletio u naručje majčinskog kontinenta. Stvarnost je ipak često puta besmislenija od fikcije, a scenarij u kojem priglupi američki misionari silom oblače lokalnu gologuzu dječurliju, vjerojatno ne bi na pamet pao niti Quentinu Tarantinu.

“Dolazimo u miru” nose sada već tipični heterogeno-kaotični sauperski pečat, koji do sigurne luke može dovesti isključivo austrijski genijalac. Ono što znamo o Africi ne predstavlja niti vrh ledenog brijega prave istine. Sauper je s “Prijateljima” nastavio potvrđivati spomenutu tezu.

Bolesno

“Bolesno” (2015)

 • Režija: Hrvoje Mabić
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Trajanje: 95 minuta
 • Program: Regionalna konkurencija

Hrvoje Mabić je svoj diptih o sramotnoj epizodi Psihijatrijske bolnice Lopača završio u trijumfalnom tonu. Nakon ledenih žmaraca u “4. majmunu” (2013), na repertoar ZagrebDoxa stiže “Bolesno”, jednako kvalitetno i uznemirujuće ostvarenje o petogodišnjem paklu Ane Dragičević čiju sudbinu smo tek zagrebali u prethodnom filmu.

Ana je, podsjetimo, iza rešetaka zloglasne Lopače službeno završila radi nepostojeće ovisnosti o drogi. Neslužbeni (i jedini) krio se u njenim pogrešnospolnim afinitetima.

Pandorina kutija neučinkovitog zdravstvenog aparata, sadizma dr. Mirjane Vulin i njenih podređenih te neetičkog postupanja prema pacijentima, otvorena je tek nakon Aninog izlaska na slobodu. Glavna junakinja odlučno i ekspresivno prepričava najgore razdoblje svojeg mladog života, a količina preživljenih gadosti natjerat će vas da se barem malo posramite pripadnosti ljudskoj rasi. “Bolesno” je emocionalna nulearka iz susjedstva…

Danijelov-svijet

“Danijelov svijet” / “Daniel’s World” /Danielův svět” (2014)

 • Režija: Veronika Lišková
 • Zemlja podrijetla: Češka
 • Trajanje: 75 minuta
 • Program: Kontroverzni Dox

Iz Češke nam stiže itekako bitan “Danijelov svijet”. O pedofilima se bez iznimke oduvijek pričalo u negativnom kontekstu, no Veronika Lišková problematičnoj seksualnoj devijaciji prilazi s empatičnog stajališta, bez naročito rasprostranjenog presedana u dokumentarno-filmskoj umjetnosti.

Za razliku od uvriježenih pretpostavki o pedoflima kao sredovječnim ljigavcima u zaflekanim balonerima, Čehinjin junak je 25-godišnji student Daniel, na prvi pogled sasvim normalan dečko iz susjedstva. Danijela privlače djeca od osam do deset godina, iako po tom pitanju nije, niti u budućnosti namjerava, poduzeti konkretne mjere.

Većina njegovih prijatelja pedofila nalazi se u sličnoj situaciji, a Lišková gledatelja lukavo stavlja u nebrano grožđe, na određeni se način poigravajući našim cijepljenim stajalištima, predrasudama i strahovima. Jesu li i pedofili – samo ljudi?

No-Lullaby / Bez uspavanke

“Bez uspavanke” / “No Lullaby” / “Nirgendland” (2014)

 • Režija: Helen Simon
 • Zemlja podrijetla: Njemačka
 • Trajanje: 72 minute
 • Program: Kontroverzni Dox

Oko tabu-oluje posjećuje i njemački “Bez uspavanke”. Tinu Reuther, danas sredovječnu gospođu, godinama je kao djevojčicu nekažnjeno silovao vlastiti otac. Petnaestak godina kasnije, isto je napravio i svojoj unuci Floh. Što kad nas izdaju oni kojima najvše vjerujemo? Zašto forsiramo neprovedivu svetost obitelji i u neoprostovim okolnostima?

IS-ove-žrtve

“IS-ove žrtve” / “Victims of IS” (2014)

 • Režija: Hogir Hirori
 • Zemlje podrijetla: Švedska
 • Trajanje: 38 minuta
 • Program: Blistok

“IS-ove žrtve” Hogira Hirorija kao izvrstan companion piece paše uz VICE-ov “The Islamic State” (2014) Medyana Dairieha. Hirori u svom naizgled jednostavnom reportažnom filmu prati nedavni egzodus jazida iz okupiranih dijelova Iraka, sada pod kontrolom Islamske države.

Priče izbjeglica, od kojih su mnogi na višednevni put spasa krenuli doslovce bez obuće – očekivano su stravične. Iako smo navikli na svakakve gadosti islamskih ekstremista, na svjedočanstva o masovnim otimanjima, pokoljima (jedna obitelj izgubila 63 članova) te generalnom očaju rijeke nesretnika s pogrešne strane jedine ispravne religije, nitko ne može ostati ravnodušan.

U-potrazi-za-Vivian-Maier-Finding-Vivian-Maier

“U potrazi za Vivan Maier” / “Finding Vivian Maier” (2014)

 • Režija: Charlie Siskel, John Maloof
 • Zemlja podrijetla: SAD
 • Trajanje: 83 minute
 • Program: Biografski Dox

Dio oskarovskog glamura donosi film “U potrazi za Vivian Maier” o kojem smo proteklih mjeseci dosta govorili na našem portalu. Ukoliko padate na biografske doxove, “Vivian Maier” je idealan odabir jer intrigrantnu i balansiranu priču o dadilji sleš za života neotkrivenoj divi ulične fotografije, ne pakira u jeftini celofan dodvoravačkog spektakla.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.