PočetnaNaj-listeFilmovi koje ne smijete propustiti na ZagrebDoxu (1/2)

Filmovi koje ne smijete propustiti na ZagrebDoxu (1/2)

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “O ljudima i ratu”

Lista dokumentaraca koje ne smijete propustiti na 11. ZagrebDoxu (Hrvoje Krstičević)

Pamtimo to kao da je bilo danas, kad je ZagrebDox krenuo na svoje prvo putovanje, kao festival koji je pametno iskoristio pet minuta Michaela Moorea, naglu popularnost forme i eksplozivni rast dokumentarnog jezika, poguran još eksplozivnijim pojednostavljenjem i pojeftinjenjem korištenja filmske tehnologije. Pa je u konačnici, već nakon prvih nekoliko godina, postao jednim od najzanimljivijih i najpopularnijih u državi.

Nedavno smo mu proslavili desetu godišnjicu. Pamtimo to kao da je bilo jučer.

Pamtimo i neke posebne godine, kao one kada smo mogli vidjeti remek-djela Kazua Hare na velikom platnu ili kada smo se imali prilike šokirati “Činom smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) prije mnogih drugih. Nije to bilo toliko davno, jer kao da jest bilo jučer.

A što ćemo sutra pamtiti iz programa novog, jedanaestog po redu ZagrebDoxa?

Ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma održat će se od 22. veljače do 1. ožujka, pokušavajući pod jednim brendom i u nekoliko kino dvorana predstaviti presjek dokumentarne produkcije nabujale uslijed gorespomenutih okolnosti; ali i produkcije koja je u isto vrijeme ozbiljno ugrožena hiperprodukcijom, činjenicom da kada je festivalski program prije desetak godina krenuo servirati koktele aktivizma i komercijale, autorstva i konfekcije, tradicije i avangarde, još nije bilo YouTubea, svega od Vicea do klinaca s viškom vremena, objektiva pa čak i talenta.

ZgDox-Plakat-2015

Stoga je funkcija ZagrebDoxa u Hrvatskoj i danas ostala ista, samo malo zahtjevnija – zgrabiti naoštrenu mačetu, uputiti se na hrabru ekspediciju u prijeteće prostranstvo džungle svježih naslova, autora i motiva pa zgrabiti najzanimljivije i dovući plijen u Zagreb.

Kao i svake godine, termin globalna produkcija nije samo frazetina – bacite li pogled samo na međunarodnu konkurenciju, pogubit ćete se u koordinatama razasutima od Kanade i Rusije preko Francuske i Poljske do Latvije i Australije.

Možda se čini da su titani posrnuli (gdje je Moore, zašto Herzog zabušava, što to štanca Gibney, kako je Broomfield postao šlampav, itd.), istina je da je trend, kao i svaki drugi, odavno prestao biti trendom (čitaj: seksi, pozerski, masovniji)… Ali da, dokumentaraca i dalje ima. Puno. Jako, jako puno, više nego ikad. Festivali se danas stvarno ne moraju mučiti kako bi popunili satnicu. A ZagrebDox, sa svojih cca. 150 naslova prostrtih kroz šesnaest programa, nikada nije imao problema s manjkom.

U svakom slučaju, kao i svih godina do sada, pitanje ZagrebDoxa nije “što pogledati?”, nego – “kada sve to stići pogledati?”.

A to je dobro. Jako dobro.

Jer pamtimo to kao da je bilo danas, kad su dokumentarni filmovi bili isključivo na televiziji, uglavnom jer im je tamo bilo mjesto. Vremena su se odavno promijenila, a s njima se mijenjao i ZagrebDox, preživio i ponovo stigao u naš grad, bez žonglera i gutača vatre, ali s novom dozom luđe i svakako filmskije stvarnosti.

Što vas čeka? Svašta, jako puno toga – no evo deset naslova koje bi svakako trebali pogledati.

Of-Men-and-War

“O ljudima i ratu” / “Of Man and War” / “Des hommes et de la guerre” (2014)

  • Režija: Laurent Bécue-Renard
  • Zemlje podrijetla: Francuska / Švicarska / SAD
  • Trajanje: 142 minute
  • Program: Međunarodna konkurencija

PTSP i bijes, trauma i ljutnja – izuzetna, dva i pol sata duga dokumentarna drama o ratnim ožiljcima na psihi nekoliko povratnika iz niza američkih ratova; necenzurirani i neušminkani podsjetnik na to što on čini onima koji nisu psihopate, kao i odlična karakterna studija sa snažnim likovima i potresnim real life pričama. Pravi muški film.

Virunga

“Virunga” (2014)

  • Režija: Orlando von Einsiedel
  • Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Trajanje: 104 minute
  • Program: Međunarodna konkurencija

Sa zaraženim majmunima, neprekidnim nizom ratova, borbom za minerale i masovnim silovanjem i klanjem, Kongo zvuči kao najcrnji šupak svijeta. I jest.

Ali u tom mraku ima ponešto svjetlosti, a ovo je priča o njoj – o ljudima koji se brinu o prvom afričkom nacionalnom parku i posljednjem utočištu gorila. Prijete im tutnjava granata i rafali strojnica, ali prije svega kolonijalna korporativna pohlepa.

Pravila-igre / Rules of the Game

“Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les reglès du jeu” (2014)

  • Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard
  • Zemlja podrijetla: Francuska
  • Trajanje: 106 minuta
  • Program: Međunarodna konkurencija

Kako pronaći posao danas, kada ga nema, ili još gore – kako pronaći posao u dane kada ga nema, a vi spadate u kriznu skupinu koja teško nalazi posao i onda kada ga ima?

Ovako nekako, kada govorimo u Francuskoj – film koji prikazuje rad agencije za zapošljavanje i avanturu potrage nekolicine mladih očajnika, urnebesna je tragikomedija u cijelosti sazdana od briljantnih dijaloških scena.

Sleepless_in_New_York / Besani u New Yorku

“Besani u New Yorku” / “Sleepless in New York” (2013)

  • Režija: Christian Frei
  • Zemlja podrijetla: Švicarska
  • Trajanje: 92 minute
  • Program: Međunarodna konkurencija

Antropologinja Helen Fisher koristi nova dostignuća neuroznanosti ne bi li došla do zanimljivih rezultata o fiziološkim posljedicama slomljenog srca, a koje, saznali smo, udara u mozak poput zubobolje, sišući dopamin kao vampir u napadu na našu emocionalnu stabilnost.

Pratimo nekoliko očajnika koji se koprcaju proganjani sretnom prošlošću, opkoljeni demonima usamljenosti – i ma koliko nam katkad bili antipatični, razumijemo ih.

Jer to je – jebiga! – ljubav.

Rich-Hill

“Rich Hill” (2014)

  • Režija: Tracy Droz Tragos, Andrew Droz Palermo
  • Zemlja podrijetla: SAD
  • Trajanje: 93 minute
  • Program: Međunarodna konkurencija

Američkog rednekluka nikad dosta, ali ovaj je poprilično drugačiji od drugih – istina, riječ je o još jednom sprovodu američkog sna, o bijedi njegovog naličja i naličju njegove bijede, ali s kakvim likovima! Prerano ostarjeli klinci usisat će vas u svoj svijet u sekundi, a film odvesti na putovanje onom Amerikom koja svoje ekvivalente krije i u našem susjedstvu.

Onaj-pristojni

“Onaj pristojni” / “The Decent One” / “Der Anständige” (2014)

  • Režija: Vanessa Lapa
  • Zemlje podrijetla: Izrael / Austrija / Njemačka
  • Trajanje: 96 minuta
  • Program: Biografski Dox

“Joseph Goebbels: The Diaries” (2005) postavio je formu prije koje godine, a sada i “Onaj pristojni” poseže za istim receptom, samo portretira drugog člana nacističke vrhuške.

Film Vanesse Lape je briljantna psihoanaliza zla iz pera zla samog, priča o glavnom SS-ovcu Heinrichu Himmleru ispričana uz pomoć njegovih osobnih dnevničkih zapisa, kao i mnogih drugih dokumenata, skrivenih od javnosti desetljećima nakon rata. Remek-djelo arhivskog pripovijedanja.

U-potrazi-za-Vivian-Maier-Finding-Vivian-Maier

“U potrazi za Vivan Maier” / “Finding Vivian Maier” (2014)

  • Režija: Charlie Siskel, John Maloof
  • Zemlja podrijetla: SAD
  • Trajanje: 83 minute
  • Program: Biografski Dox

Tko je ta? Gledajte, saznajte – za Oscara nominirana priča o lutalici naoružanoj fotoobjektivom, uličnoj fotografkinji koja je zabilježila dobar dio povijesti New Yorka, Chicaga i Francuske, iako je desetljećima bila izgubljena u skladištenim kutijama. Naravno da je morala umrijeti da bi poludjeli za njom. Bolje ikad, nego nikad, podsjeća nas ovaj film…

Danijelov-svijet

“Danijelov svijet” / “Daniel’s World” /Danielův svět” (2014)

  • Režija: Veronika Lišková
  • Zemlja podrijetla: Češka
  • Trajanje: 75 minuta
  • Program: Kontroverzni Dox

Nakon njemačkog “Radije bih da sam ubojica” / “I’d Rather Be a Murderer” / “Lieber wär’ ich Mörder” (2010) i austrijskog “Razotkrivanja” / “Outing” (2012), eto nam najnovije pedofilske perspektive na dokumentarnoj sceni – redateljica Veronika Lišková uspjela je nagovoriti zajednicu mladih čeških pedofila da sjednu pred kamere i pričaju o svojim strastima.

Rezultat? Zastrašujuće nimalo šokantan i oduševljavajuće iskren, a i dovoljno kontroverzan da uđe u program sličnih. Zajeban mali film.

Im-Keller

I dva koja nismo gledali, ali nam zvuče jako zanimljivo:

“U podrumu” / “In the Basement” / “Im Keller” (2014)

  • Režija: Ulrich Seidl
  • Zemlja podrijetla: Austrija
  • Trajanje: 85 minuta
  • Program: Regionalna konkurencija

Ulrich Seidl se vratio dokumentarcima! Ajde konačno, iako su mu filmovi bili briljantni pa nije da se žalimo. No ova saga o ljubavi koju, khm, Austrijanci imaju prema, khm, podrumima, kažu oni koji su je gledali, donosi klasični sajdlovski urnebes detalja čarobnosti ljudskog postojanja: seksualne robove, opsesivne skupljače lutaka, muzikalne naciste… Veselimo se!

Titovi-odredi-smrti

“Titovi odredi smrti” / “Tito’s Murder Squads – The Killing of Yugoslav Exiles in Germany” / “Mord in Titos Namen – Geheime Killerkommandos in Deutschland” (2014)

  • Režija: Philipp Grüll, Frank Hofmann
  • Zemlja podrijetla: Njemačka
  • Trajanje: 45 minuta
  • Program: Kontroverzni Dox

Perkovićevo izručenje polako je, ali sigurno počelo otvarati Pandorinu kutiju. Udbaški lov na hrvatske emigrante po inozemstvu – u ovom slučaju Njemačkoj – odvijao se desetljećima, a tek sada stigao je (naravno njemački) dokumentarac koji se bavi cijelom mrežom, s naglaskom na slučaj Đureković.

U svakom slučaju, komad povijesti, dnevne politike i važne istine o kojoj se na našim prostorima (paradoksalno) malo govori.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.