Početna Recenzije "4. majmun" - Hrvatska verzija "Leta iznad kukavičjeg gnijezda" u Lopači

[ZAGREBDOX 2014] “4. majmun” – Hrvatska verzija “Leta iznad kukavičjeg gnijezda” u Lopači

-

Redatelj Hrvoje Mabić odavno nas je razmazio svojim izvansvemirskim dokumentarnim serijalom “Direkt”, koji je do današnjeg dana ostao benchmark za sve slične projekte koji se na sličan nefikcijski način žele baviti socijalnom tematikom.

Uzmemo li digresijsku sekundu za dokumentarnonetovsko otkrivanje tople vode, zanimljivo je povezivati dosad nepoznate vezivne niti između određenih dokumentarista i njihovih projekata. Spomenuti Hrvoje Mabić zajedno s Tatjanom Božić (“Ljubavna odiseja”) pokrenuo je 1999. godine jednu od najjačih hrvatskih produkcijskih kuća – Fade In – dok je isti redatelj s Nebojšom Slijepčevićem (“Gangster te voli”) svijetu predstavio već spomenuti “Direkt”.

Stoga, zapravo, niti ne treba čuditi još jedan Mabićev socijalno-osobni projekt s kojim se predstavio na ovogodišnjem izdanju ZagrebDoxa. “4. majmun” (2013) tegobna je i klaustrofobična priča o Psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke, koja je relativno nedavno neumorno punila stupce novina šaputanjima o nesavjesnom tretiranju vlastitih, pretežno maloljetnih pacijenata.

“Događaji opisani u ovom dokumentarcu samo su dio ledenog brijega”, rekao je nakon premijere Hrvoje Mabić. Gledajući njegov srednjemetražni film u produkciji HRT-a i Fade In-a, nije teško povjerovati u sličnu rekapitulaciju događaja iz hrvatskog frankeštajnskog hibrida između “Leta iznad kukavičjeg gnijezda” i druge sezone serije “American Horror Story”.

Mabićev klasični, ali analitično-opsežni talking heads dokumentarac svjesno je rađen za televizijske jednosatne slotove. Osjeća se, naravno – toga je i javno bio svjestan sam redatelj – manjak raspoloživih minuta za rasvjetljavanje neusporedivo šire pozadinske priče iza neshvatljive sramote bolničkog (doktorica Vulin), gradskog (gradonačelnik Vojko Obersnel) i državnog vrha (ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić).

Pshijatrijska ustanova Lopača trebala je uz brigu za osobe s teškim mentalnim poremećajima, služiti i za preodgoj i resocijalizaciju problematičnih tinejdžera, čiji su se prekršaji kretali od uobičajenih problema s drogom do ljubavi prema istom spolu (poznati slučaj Ane Dragičević koja je tamo provela punih pet godina).

No, umjesto prijeko potrebne pomoći, nesretni hrvatski adolescenti redovito su bili kažnjavani za najsitnije prijestupe, a nerijetko i zaključavani i vezivani u istoj prostoriji – sarkastično nazvanoj Havaji – s najtežim psihičkim bolesnicima u Lopači.

“Progovoriš li s mamom o situaciji u bolnici, vratit ćemo te na Havaje”, rekla je tadašnja ravnateljica bolnice dr. Mirjana Vulin jednoj od brojnih žrtava nevjerojatno sadističkog sistema, u kojem su gađanje pelenama, višemjesečna izolacija od vanjskog svijeta i prisilna briga o higijeni šizofreničara, bili na svakodnevnom horor-meniju.

Mabićev klasični, ali analitično-opsežni talking heads dokumentarac svjesno je rađen za televizijske jednosatne slotove. Osjeća se, naravno – toga je i javno bio svjestan sam redatelj – manjak raspoloživih minuta za rasvjetljavanje neusporedivo šire pozadinske priče iza neshvatljive sramote bolničkog (doktorica Vulin), gradskog (gradonačelnik Vojko Obersnel) i državnog vrha (ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić).

Nećemo pasti u uobičajenu zamku i odmahivati rukom na tvrdnju o “još jednom televizijskom dokumentarcu”. Hrvoje Mabić itekako zna svoj posao, a “4. majmum” je vlastitom tupom, prljavom i vrišteće trulom bolničkom distopijom iz hrvatske Nedođije, samo potvrdio vlastiti talent za hvatanje gotovo ugaslih i marginaliziranih duhova iz susjedstva.

"4. majmun"

O FILMU:

Režija: Hrvoje Mabić
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Fade In / HRT
Trajanje: 61 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.