PočetnaRecenzije5. SPFF: "Sudar u dvorcu" - Sudar s najugodnijim iznenađenjem 5. SPFF-a

5. SPFF: “Sudar u dvorcu” – Sudar s najugodnijim iznenađenjem 5. SPFF-a

|

Hrvatski novinar i filmski kritičar Arsen Oremović prošle je godine okusio i redateljski kruh sa sedam kora, javnosti predstavivši svoj premijerni dokumentarni film “U braku sa švicarcem” (2013) koji je na 19. Sarajevo Film Festivalu osvojio Nagradu žirija za temu o ljudskim pravima.

Zapaženi debi o borbi hrvatskih građana s podivljalim ratama švicaraca Oremović je podebljao kratkometražnim i tematski nešto lagašnijim “Sudarom u dvorcu” (2014., Interfilm / Karpo Media), s kojim je najavio i početak razvijanja zapažene redateljske karijere.

Ideja je bila realizirati film o nebičnom snimanju albuma “Eat Suite” glazbenog ansambla Sudar Percussion i njegovog predvodnika Mateja Meštrovića, unutar zidina rustikalnog dvorca u Sv. Križju Začretje.

U rukama ziheraškijeg redatelja “Sudar u dvorcu” vjerojatno bi se nasukao o neinspirativno-nesretne hridine frankeštajnskog miksa između TV Kalendara i pikseliziranog Skype predavanja profesora osnovne glazbene kulture. Oremović je, međutim, cjelokupni proces ocrtao zabavnim i lepršavim tonovima, uz nemalu pomoć izvanredne ritmične montaže Romana Cernjaka i Zorane Rajić te spretnog oka direktora fotografije Vjekoslava Vrdoljaka, koja je “Dvorcu” uz izostanak praznog hoda, osigurala i željenu svježinu rubne fantomske neistraženosti.

Tko bi rekao da će se jedna naizgled obična ideja snimanja albuma u ruševnom dvorcu razračvati i na parelelni sporedni kolosjek socio-političkog komentara?

Svi sastojci za dobar dokumentarni film ionako su ležali na dohvat ruke: klavijaturistički ekscentrik s čaplinovskim brkovima, zajebantski glazbenici s hrpom instrumenata kojih se sjećamo iz srednjoškolskih izmaglica (vibrafon, ksilafon…), dvorac iz Scooby Doo crtića i njegova postarija, ali intelektualno oštra poput skalpela vlasnica – Mirna Flögl-Mršić – koja nema previše lijepih riječi za današnju ignorantsku (dvorac u njenom slučaju zbog privatnog vlasništva ne uspijeva doći pod državne skute) vlast.

Tko bi rekao da će se jedna naizgled obična ideja snimanja albuma u ruševnom dvorcu razračvati i na parelelni sporedni kolosjek socio-političkog komentara?

Ipak, “Sudar u dvorcu” je prije svega mjerač akustičkih decibela u jedinstvenom prostoru i uvid u neglamurozni i bljeskom bliceva neosvijetljeni svijet udarkaljaških genijalaca, čiju je strast prema vlastitom glazbenom pozivu Oremović besprijekorno uspio zapakirati u svoj drugi autorski dokumentarac.

"Sudar u dvorcu"

O FILMU:

Režija: Arsen Oremović
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Interfilm / Karpo Media
Trajanje: 36 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.
Režija: Arsen Oremović<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Produkcija: Interfilm / Karpo Media<br> Trajanje: 36 minuta5. SPFF: "Sudar u dvorcu" - Sudar s najugodnijim iznenađenjem 5. SPFF-a