PočetnaIntervjuiJelena Androić: "U financijski mnogo nepovoljnijem okruženju radimo isti festival kao i dosad"

Jelena Androić: “U financijski mnogo nepovoljnijem okruženju radimo isti festival kao i dosad”

|

Nije previše preostalo do početka dvadesetprvog izdanja Liburnia Film Festivala, jedinog hrvatskog festivala posvećenog isključivo domaćem doku-proizvodu. Od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici i Villi Antonio u Opatiji prikazat će se brojni hrvatski dokumentarci ispod peke, dok će službenu natjecateljsku konkurenciju napučiti ukupno dvadeset naslova. Na LFF-u će se između ostalih prikazati najnoviji filmovi zapaženih domaćih dokumentarista Ivana Ramljaka i Borisa Poljaka (“El Shatt – nacrt za utopiju” i “Horror Vacui”), Damir Markovina u Opatiju dolazi sa svojim hvaljenim “Dezerterima” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.), hrvatski-premijerno će se prikazati novi dokumentarac Pere Kvesića “Kuća na Kraljevcu” (Factum, 2023.), tu je  “Ingresso animali vivi” (Kreativni sindikat, 2023.) suvremenog umjetnika Igora Grubića… A ovo je tek djelić ovogodišnje ponude Liburnia Film Festivala. Ostale informacije vezane za 21. LFF ljubazno nam je kao i uvijek priopćila festivalska direktorica, Jelena Androić.

“Dvadesetprvo izdanje festivala specifično je po tome što je regularno. Šalim se. Ono što mogu reći s pogledom prema zadnjih nekoliko godina, jest da nema više organizacijskih izazova kao u doba pandemije, koja je obilježila tri izdanja festivala. Lani smo s dodatnim programima slavili velikih dvadeset godina, a sada u dvadesetprvom pripremamo standardan – a opet filmski sjajan – program. Ovo je godina u kojoj nije bilo budžetnih iznenađenja, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu, jedino što su cijene drastično više, pogotovo cijene smještaja. No, toga je svjesna cijela zemlja, pa u tom smislu valja izdvojiti da za istu ili sličnu količinu novca radimo isti festival kao i dosad, a u financijski mnogo nepovoljnijem okruženju. Trebat će mnogo magije za to izvesti, no riječ je o magiji na koju je nezavisna kulturna scena nažalost već dobrano navikla. Možda iduće godine budemo u štrajku, to bi bilo ludo”, govori nam direktorica LFF-a.

Udruga Liburnia Film Festival godinama provodi svoj program “Liburnia uplovljava”, koji ima ulogu svojevrsnog vjesnika predstojećeg festivalskog izdanja. Tu je i “Slučajno kino”, sa sličnom misijom privlačenja publika hrvatskom dokumentarnom filmu.

“Program ‘Liburnia uplovljava’ krenuo je još 2014., prije svega iz namjere da se po manjim mjestima i mjestima bez kina proširi dobra vijest o hrvatskom dokumentarnom filmu. Namjera mu dakle nije najavljivati festival, no ispada da je većina lokalnih partnera najzainteresiranija za programe ljeti, pa to vremenski korespondira s najavom festivala. Slična je stvar sa ‘Slučajnim kinom’, malim projekcijama po atipičnim riječkim lokacijama – kako je dakle za to potrebno dobro vrijeme, jer je ideja da projekcije budu tamo gdje ih se ne očekuje, ponovno se vraćamo ljetu. Ove godine ‘Slučajno kino’ bukti, čini se da je publici trenutno izuzetno potrebna takva vrsta druženja, u kvartovima, na otvorenom, a uz filmski program. ‘Liburnia uplovljava’ pak po posjećenosti poprilično varira od mjesta do mjesta, nekako ponajviše ovisno o angažmanu lokalnih partnera po pitanju promocije. Tu, dakle, svakako ima prostora za poboljšanja i širenja. No iz perspektive filmova, odnosno redatelja i produkcija, mislim da na ovaj način radimo važan posao alternativne distribucije”, naglašava Androić.

Ni ovaj Liburnia Film Festival neće proći bez brojnih premijera, pa će publika u Opatiji imati priliku i privilegiju po prvi put pogledati lijep broj doku-filmskih naslova.

“U cijelom programu LFF-a bit će osamnaest premijera, bilo svjetskih, bilo hrvatskih, bilo festivalskih, a u konkurenciji pet svjetskih i četiri hrvatske. Svjetske premijere u konkurentskom programu imaju dva filma nastala na Filmaktivovoj Novoj školi dokumentarnog filma koja sjajno radi: ‘Kantrida’ Luke Karla Kauzlarića i ‘Veliki mul’ Sanje Prodan; zatim ‘Tamna komora’ Marinka Marinkića, ‘Glupane, glupi’ Andrije Tomića i ‘Akcija’ Frana Pekice. Hrvatske pak premijere imaju ‘Kuća na Kraljevcu’ Pere Kvesića, ‘1991. adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu’ Igora Gala, ‘Dohvatiti sunce: El Shatt’ Ane Bilankov i ‘Liberland’ Isabelle Rinaldi. U tri riječi, sjajni filmovi i sjajan program u konkurenciji, ne samo ovaj premijerni”, kaže direktorica Liburnia Film Festivala.

Izvan konkurencije bit će predstavljen novi dokumentarac Sunčice Ane Veldić, posvećen prerano preminulom dizajneru zvuka Martinu Semenčiću.

“Martin je za najbolji dizajn zvuka triput nagrađen na LFF-u, za ‘Rakijaški dnevnik’, ‘Meso’ i ‘Na vodi’, i na festivalu smo se najčešće družili kad je dolazio po nagrade, kao što i u filmu Sunčice Ane Veldić putuje po nagradu na Pulu. Kad nije dolazio po nagrade osobno, snimao je najbolje videe zahvale, odnosno snimio je najbolji video zahvale na festivalu ikad: pod vodom, roni i pokušava reći ‘hvala’. Izuzetno smiješno i pažljivo, potrudio se. Topao, duhovit i pažljiv čovjek. Nedostaje. Uglavnom, kroz film ga pratimo na putu za Pulu gdje će primiti Arenu za dizajn zvuka. Riječ je o intimnom dokumentarcu u kojem ga upoznajemo kao duhovitog autsajdera, koji nije jet set niti to želi biti. To je i naziv filma – ‘Ovako živi jet set’, odnosno na engleskom ‘We’re not the jet set’. Film prikazujemo u srijedu 23. kolovoza”, najavljuje Androić projekciju dokumentarca o Martinu Semenčiću.

Od ove je godine mala novost po planu planiranja LFF-ovih slotova, odnosno odluka o miješanju natjecateljskih i vannatjecateljskih filmova.

“Riječ je o pet filmova nastalih u Restartovoj produkciji, koje smo godinama getoizirali u posljednji dan festivala, i o tri posebne projekcije: projekciji spomenutog filma posvećenog Martinu Semenčiću, zatim pobjednika ovogodišnjeg Beldocsa ‘Vodič za obalska utvrđenja’ koji prikazujemo kao rezultat naše sad već trogodišnje suradnje s Beldocsom, i filma zatvaranja – ‘Obalno šetalište’ Silvija Mirošničenka koji će imati i site-specific projekciju jer tematizira šetalište Franza Josefa I na kojem se nalazi Ljetna pozornica”, odgovara na slotovsko pitanje Androić, za kraj istaknuvši i nekoliko filmova izvan natjecateljske konkurencije:

“Među highlightse sigurno spada ‘Snajka: Dnevnik očekivanja’ Tee Vidović Dalipi, nastao u Restartovoj produkciji, koji na LFF-u ima hrvatsku premijeru. Snajka iz naslova sama je redateljica koja je zabilježila s kakvim su očekivanjima i perspektivama njena i obitelj njenog sadašnjeg supruga, inače kosovskog Roma, nastupile pri njihovom ulasku u brak i roditeljstvo. Jako zanimljiva tema. U programu ‘Regionale’ istakla bih film Rasima Karalića “Matić poljana – život ili smrt” koji će zanimati sve s interesom za Drugi svjetski rat na našim lokalnim prostorima, ili “Health 90” Petre Mrše koja je pak zavirila u svijet videoigara, i to iz nekoliko različitih kutova. Sad sam u iskušenju da krenem nabrajati redom, pa ću stati.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.