PočetnaVijestiPredstavljen program 32. Dana hrvatskog filma

Predstavljen program 32. Dana hrvatskog filma

-

U Zagrebu je jučer (srijeda, 3. svibnja) održana konferencija za novinare povodom 32. Dana hrvatskog filma, na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg festivala te članovi ocjenjivačkog suda. Festival i program su predstavili ravnatelj festivala Zvonimir Rumboldt, pomoćnik ravnatelja za kulturu SC-a Davor Šišmanović, ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak te članovi izbornog povjerenstva: Bruno Razum, Ivana Marinić Kragić, Kristijan Milić te Damir Čučić.

Dani će se održati od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom Studentskom centru, Savska 25. Ulaz na sve programe je besplatan.

“Nakon osam godina izbivanja, Dani hrvatskog filma vratili su se u Savsku 25, u Studentski centar, gdje je sve i počelo 1992. godine. Kao jedan od ukupno dva nacionalna filmska festivala, Dani su uvijek bili manifestacija na kojoj se susreću i upoznaju ljubitelji filma, kolege, budući suradnici i prijatelji. Pratim ih od samog početka; najprije kao gledatelj, potom autor pa selektor, a sada i ravnatelj, što me ispunjava ponosom, ali i obvezujućim osjećajem odgovornosti. Govoreći u ime malobrojnog no vrlo vrijednog i entuzijastičnog tima koji stoji iza 32. DHF-a, mogu reći da smo počašćeni ulogom koja nam je dodijeljena te da ćemo se svojski potruditi ove Dane učiniti sjajnim festivalom, kao što uostalom i zaslužuju”, najavio je ravnatelj ovogodišnjih Dana, Zvonimir Rumboldt.

Ove godine na adresu Dana hrvatskog filma pristiglo je 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se njih 67. U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je trinaest naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih jedanaest, dok kategorija igranog filma broji dvadeset filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je sedam, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma šesnaest filmskih uradaka.

32. Dani hrvatskog filma, popis dokumentarnih filmova:

“Bosanski Brodvej” | Režija: Jasmina Beširević
“Frozen Fire” | Režija: Kevin Mainenti
“Health 90” | Režija: Petra Mrša
“Horror Vacui” | Režija: Boris Poljak
“Knin – Zadar” | Režija: Melita Vrsaljko
“Linija života” | Režija: Lana Kosovac; Autor filma: Dubravko Merlić
“Mlungu – Bijeli kralj” | Režija: David Lušičić
“Novi imperij” | Režija: Anna Šišova
“Pero” | Režija: Sara Alavanić
“Punim plućima” | Režija: Leila Elhoweris
“Vitić pleše” | Režija: Boris Bakal

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje te najbolju glazbu) dodijelit će tročlani ocjenjivački sud: filmski kritičar Josip Grozdanić, producentica Mirta Puhlovski te glumica Nina Violić. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina Nagradu “Jelena Rajković”, tjednik Glas koncila Nagradu “Zlatna uljanica” za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

Osim službenog programa, ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program; HAVC obilježava petnaest godina djelovanja, a Zagreb film i Pulski filmski festival dugih i plodnih sedamdeset godina. Edukativni program nudi radionicu “Audicija kao networking” te Radionicu filmske kritike, a za ljubitelje filmske kulture i zabave na rasporedu su okrugli stol na temu “Hrvatski film i publika”, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino te glazbu dobro znanih DJ majstora. Na službenim stranicama festivala možete pratiti vijesti i događanja, kao i na stranicama zagrebačkog Studentskog centra te društvenim mrežama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.