PočetnaVijestiPreminuo Martin Semenčić

Preminuo Martin Semenčić

-

U Zagrebu je jučer u 43. godini preminuo Martin Semenčić, višestruko nagrađivani hrvatski dizajner i montažer zvuka, čiji su filmovi prikazivani i na velikim međunarodnim festivalskim pozornicama poput Cannesa, Berlinalea i Rotterdama. Radio je i za različite televizijske produkcije, uključujući i HBO.

Semenčić je 2003. godine diplomirao produkciju glazbe i snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex, a 2013. magistrirao filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. je predavao Studij dizajna zvuka na VERN-u, a bio je i član Hrvatskih samostalnih umjetnika te Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Od dugometražnih dokumentarnih ostvarenja u Semenčićevom opusu izdvajaju se “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Damir Čučić i Mišel Škorić, 2014.), “Potrošeni” (Borut Šeparović, 2014.), “Rakijaški dnevnik” (Damir Čučić, 2015.), “Buffet Željezara” (Goran Dević, 2017.), “Glasnije od oružja” (Miroslav Sikavica, 2017.) i “Na vodi” (Goran Dević, 2018.). Kratkometražni dio Semenčićeve karijere također je impresivan, primjerice suradnja s Borisom Poljakom na njegovim istaknutim dokumentarcima “Splitski akvarel” (2009), “Autofocus” (2013) i “Oni samo dolaze i odlaze” (2016), a svakako vrijedi spomenuti njegov doprinos na dvije sezone izuzetno hvaljene televizijske serije “Betonski spavači” (Saša Ban, 2016. – 2018.).

Također je kao dizajner zvuka i montažer slike radio na brojnim televizijskim i radijskim reklamama, glazbenim videima i promotivnim filmovima. Režirao je i montirao radio-drame, radio-dokumentarce i džinglove, a kao glazbeni producent i inženjer zvuka radio je u raznim žanrovima, od klasične i folk do elektroničke glazbe. Sa Sunčicom Anom Veldić redateljski je potpisao svoj jedini film, “Hux Flux” iz 2014. godine.

Semenčić je od važnijih nagrada osvojio četiri Nagrade za najbolji dizajn zvuka na Pulskom filmskom festivalu (“Pismo ćaći”, 2012.; “Rakijaški dnevnik”, 2015.; “S one strane”, 2016.; “Kratki izlet”, 2017.). Na Liburnia Film Festivalu je, pak, osvojio tri nagrade (“Rakijaški dnevnik”; “Meso”, 2018.; “Na vodi”), također za najbolji dizajn zvuka.

Prije dvije i pol godine Martin je dao intervju za naš portal, potanko objašnjavajući tajne svog posla. Koji tužan početak nove godine…

Komemoracija Martinu Semenčiću održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac (četvrtak, 12.1. u 12 sati), a posljednji ispraćaj na Krematoriju Mirogoj (petak, 13.1. u 16.10 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.