PočetnaVijestiPreminuo Martin Semenčić

Preminuo Martin Semenčić

|

U Zagrebu je jučer u 43. godini preminuo Martin Semenčić, višestruko nagrađivani hrvatski dizajner i montažer zvuka, čiji su filmovi prikazivani i na velikim međunarodnim festivalskim pozornicama poput Cannesa, Berlinalea i Rotterdama. Radio je i za različite televizijske produkcije, uključujući i HBO.

Semenčić je 2003. godine diplomirao produkciju glazbe i snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex, a 2013. magistrirao filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. je predavao Studij dizajna zvuka na VERN-u, a bio je i član Hrvatskih samostalnih umjetnika te Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Od dugometražnih dokumentarnih ostvarenja u Semenčićevom opusu izdvajaju se “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Damir Čučić i Mišel Škorić, 2014.), “Potrošeni” (Borut Šeparović, 2014.), “Rakijaški dnevnik” (Damir Čučić, 2015.), “Buffet Željezara” (Goran Dević, 2017.), “Glasnije od oružja” (Miroslav Sikavica, 2017.) i “Na vodi” (Goran Dević, 2018.). Kratkometražni dio Semenčićeve karijere također je impresivan, primjerice suradnja s Borisom Poljakom na njegovim istaknutim dokumentarcima “Splitski akvarel” (2009), “Autofocus” (2013) i “Oni samo dolaze i odlaze” (2016), a svakako vrijedi spomenuti njegov doprinos na dvije sezone izuzetno hvaljene televizijske serije “Betonski spavači” (Saša Ban, 2016. – 2018.).

Također je kao dizajner zvuka i montažer slike radio na brojnim televizijskim i radijskim reklamama, glazbenim videima i promotivnim filmovima. Režirao je i montirao radio-drame, radio-dokumentarce i džinglove, a kao glazbeni producent i inženjer zvuka radio je u raznim žanrovima, od klasične i folk do elektroničke glazbe. Sa Sunčicom Anom Veldić redateljski je potpisao svoj jedini film, “Hux Flux” iz 2014. godine.

Semenčić je od važnijih nagrada osvojio četiri Nagrade za najbolji dizajn zvuka na Pulskom filmskom festivalu (“Pismo ćaći”, 2012.; “Rakijaški dnevnik”, 2015.; “S one strane”, 2016.; “Kratki izlet”, 2017.). Na Liburnia Film Festivalu je, pak, osvojio tri nagrade (“Rakijaški dnevnik”; “Meso”, 2018.; “Na vodi”), također za najbolji dizajn zvuka.

Prije dvije i pol godine Martin je dao intervju za naš portal, potanko objašnjavajući tajne svog posla. Koji tužan početak nove godine…

Komemoracija Martinu Semenčiću održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac (četvrtak, 12.1. u 12 sati), a posljednji ispraćaj na Krematoriju Mirogoj (petak, 13.1. u 16.10 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.