PočetnaVijestiPredstavljen popratni program 19. Liburnia Film Festivala

Predstavljen popratni program 19. Liburnia Film Festivala

-

Zarazno, devetnaesto izdanje Liburnia Film Festivala donosi dosad najbogatiji popratni program s čak 22 filma izvan konkurencije te brojne razgovore s autori(ca)ma. Naime, ovogodišnja je LFF-ova posebnost broj prijavljenih filmova nastalih u regiji, odnosno u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Pristiglo ih je dvadesetak, što ukazuje na velik iskorak u regionalnoj dokumentarnoj produkciji, zbog čega su organizatori ove godine odlučili dio popratnog programa posvetiti predstavljanju regionalnih autori/ca i produkcija. Program izvan konkurencije, naziva “Regionale”, te ostale popratne programe festivala jučer (četvrtak, 12.8.) su u Rijeci, pored organizatora festivala, predstavili Marko Zdravković-Kunac ispred Pulske filmske tvornice koja u konkurenciji ima jedan a izvan konkurencije još četiri naslova, i Maša Drndić ispred Filmaktivove Nove škole dokumentarnog filma, odnosno Filmaktiva koji u konkurenciji ima tri a izvan konkurencije jedan naslov.

“Regionalna produkcija je jača zahvaljujući dugogodišnjim ulaganjima, ali rekao bih i da to možemo zahvaliti dostupnosti tehnologije koja prije uistinu nije bila dostupna svima, onda je postala dostupna ali ju nismo znali koristiti, a sada ju svi imamo i zahvaljujući brojnim online uputstvima sigurnije koristimo.” rekao je Marko Zdravković-Kunac. Maša Drndić se nadovezala i rekla kako je velik broj Filmaktivovih filmova u programu 19. LFF-a izravna posljedica njihovog edukacijskog programa koji su pokrenuli jer su željeli stvoriti riječku dokumentarnu scenu koja će si međusobno biti podrška.

“Regionale”

U programu pod nazivom “Regionale” izvan konkurencije će se prikazati sljedeći naslovi: “Adeptus” (Klara Dujmović; Blank, 2021.), “Čekanje” (Lara Lalić; Kino klub Split, 2021.), “Čovjek koji je pao s Arene” (Silvio Belušić; Pulska filmska tvornica, 2021.), “Enrico Marotti: Ovo je moj plov” (Relja Dušek; Samostalna produkcija, 2021.), “Hejana heja” (Sanda Letonja-Marjanović; Pulska filmska tvornica, 2020.), “Jedno dobro putovanje” (Sara Huskić; Filmaktiv, 2021.), “Kući” (Jelena Ratko; Blank, 2020.), “Labinska Republika-stvarnost iza legende” (Goran Načinović; Hrvatska radiotelevizija, 2021.), “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” (Igor Bezinović i Ivana Pipal; Bonobostudio / Teorija na delu; 2020.), “Moji Sirijci” (Olivera Jović; Pulska filmska tvornica, 2019.), “Ombra della luce” (Dragana Sapanjoš; Pulska filmska tvornica, 2020.), “Ona me nosi” (Ana Butigan; Akademija umetnosti u Beogradu, 2020.), “Potraga Za” (Petra Patafta; Blank, 2020.) i “Što te Više Vrijeđam, to te Više Volim” (Gala Nikolić; Samostalna produkcija, 2020.). Ove se projekcije održavaju u Vili Antonio, u ponedjeljak 23. i utorak 24. kolovoza od 18 sati a ulaz na njih je besplatan.

Izvan konkurencije bit će prikazana i Retrospektiva Đure Gavrana, koji uvijek iznova donosi zanimljivu perspektivu na ustaljene problematične točke našeg društva – od nacionalizma i nasilja do obespravljenosti radnika. U Vili Antonio tako u četvrtak 26. kolovoza od 18 sati na rasporedu su filmovi “4,7” (Hrvatska radiotelevizija, 2016.), “Bojan” (Restart, 2010.), “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi” (Hulahop / Centar za mirovne studije; 2011.), “Presuda” (Pipser, 2013.) i “Učiteljica” (Pipser, 2015.).

Retrospektiva Đure Gavrana

Gavran u konkurenciji prikazuje svoj posljednji film “Jedna od nas” (Pipser, 2020.), koji donosi priču s petnaeste godišnjice mature na kojoj se okupljeni suočavaju s mučnom ispovijesti o obiteljskom zlostavljanju školske prijateljice i kolegice. Film će biti povod za case study/studiju slučaja s autorom koji će govoriti o nastanku filma u čijoj je radnji i sam sudjelovao, u petak, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio. Nakon toga će u 18.15  sati predstavnice riječke udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava s Đurom Gavranom na tribini nastaviti razgovarati o problemu obiteljskog nasilja u društvu, što je na konferenciji za medije najavila Lorena Zec, psihologinja koja radi sa žrtvama seksualnog nasilja.

“Važno je o temama vezanim za seksualnost, a posebice o seksualnom nasilju, govoriti u javnom prostoru jer time ćemo otvoriti prostor osobama koje proživljavaju seksualno nasilje da progovore o svom iskustvu, a mi ćemo im moći pružiti podršku”, rekla je Lorena Zec iz SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Kinedok

U Vili Antonio bit će predstavljena i regionalna alternativna mreža Kinedok kroz film Nevena Hitreca, “Povuci-potegni” (Jaka produkcija / Kreativni pokret; 2020.) koji je dio ovogodišnjeg Kinedokovog kataloga. Osim s Đurom Gavranom, publika ima priliku s autorima razgovarati na “Piću s autorom” koje se održava od utorka 24. do petka 27. kolovoza u 16.30 sati u festivalskom corneru, caffe baru Eugenian (Ulica Vjekoslava Spinčića 9).

Devetnaesti Liburnia Film Festival održat će se od 23. do 27. kolovoza, a ovaj festival hrvatskog dokumentarnog filma dovest će u Opatiju renomirana imena dokumentarne scene, kao i nove nade hrvatskog dokumentarnog filma. U konkurenciji će na maloj Ljetnoj pozornici od ponedjeljka 23. do četvrtka 26. kolovoza biti prikazana 22 filma, među kojima njih sedam ima svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru. U petak, 27. kolovoza, na istom mjestu publika će saznati tko su ovogodišnji, a gledat će se filmovi nastali u produkciji suorganizatora festivala, Restarta: dva izabrana naslova Restartove Škole dokumentarnog filma. Festival će zatvoriti svjetska premijera filma o opatijskom windsurferu “Enrico Marotti: Ovo je moj plov” Relje Dušeka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije