PočetnaVijesti17. ZagrebDox: Veliki pečati filmovima "Nizvodno prema Kinshasi" i "Moj ujak Tudor"

17. ZagrebDox: Veliki pečati filmovima “Nizvodno prema Kinshasi” i “Moj ujak Tudor”

|

U subotu, 19. lipnja s početkom u 19.30 sati na dodjeli nagrada ovogodišnjeg, sedamnaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox proglašeni su pobjednički filmski naslovi. Publika je od 13. lipnja u zagrebačkom Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac imala priliku pogledati osamdesetak dokumentaraca, a brojne su autorice i autori gostovali na festivalu i uživo gledateljima predstavili svoja ostvarenja.

O programu Međunarodne konkurencije odlučivao je žiri čiji su članovi redatelj Rajko Grlić, predsjednik ovogodišnjeg žirija, montažerka Vesna Biljan Pušić i ruski redatelj Ilja Povolocki, lanjski laureat ZagrebDoxa. Službenu festivalsku nagradu Veliki pečat osvojio je film “Nizvodno prema Kinshasi” / “Downstream to Kinshasa” / “En route pour le Milliard” (2020) kongoanskog redatelja Dieudoa Hamadija radi, prema riječima žirija, “snažno ispričane i emocijama nabijene priče o nedužnim žrtvama rata u uzaludnoj potrazi za komadićem pravde”. Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su filmovima “Usamljena stijena” / “Lonely Rock” / “Piedra sola” (2020) argentinskog autora Alejandra Telémaca Tarrafa i “Sjenke djetinjstva” / “Shadows of Your Childhood” / “Teni tvoego detstva” (2020) Mihaila Gorobčuka iz Rusije.

Regionalna konkurencija

U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je kratkometražnom ostvarenju “Moj ujak Tudor” / “My Uncle Tudor” / “Nanu Tudor” (2021) moldavske redateljice Olge Lucovnicove, a odluku je donio regionalni žiri u sastavu: redatelj Đuro Gavran, rumunjski redatelj i istraživački novinar Radu Ciorniciuc te povjesničarka filma i selektorica Jasmin Basic. “Pokazujući kako kratka forma uz pomoć snažnih filmskih elemenata može progovoriti o nekima od najvećih problema našeg vremena, darovita i hrabra mlada filmska autorica iz Moldavije svijetu je poslala snažnu poruku: seksualno zlostavljanje djece jedan je od najvećih društvenih problema našeg doba s kojim se moramo suočiti i koji moramo riješiti”, stoji u obrazloženju žirija. Isti je žiri dodijelio i Posebno priznanje filmu “Punta Sacra” (2020) talijanskoj redateljici Francesci Mazzoleni.

Mladi žiri, čiji su članovi filmska producentica i selektorica Lejla Dedić, promotorica u filmskoj industriji Mirjam Wiekenkamp te psiholog i znanstvenik Boris Jokić, odlučivao je o nagradi Mali pečat koja se dodjeljuje najboljem filmu mladog autora. Ove godine Mali pečat pripao je filmu “Utakmica” / “The Game” / “Das Spiel”  (2020) Romana Hodela iz Švicarske, i to “za visoku filmsku i umjetničku vrijednost, za pristup popularnoj temi i dubinsko uranjanje u zanimanje koje se često zanemaruje. Ovom je filmu trebalo samo 17 minuta da postigne pogodak. Ovaj dinamičan prikaz spaja humor i suptilan društveni komentar o aspektu društva koji mnogi smatraju najvažnijim”, kako navodi žiri. Film “Punta Sacra” Francesce Mazzoleni i u ovoj je kategoriji dobio Posebno priznanje, a drugo Posebno priznanje mladi žiri dodijelio je filmu “Buđenje na Marsu” / “Wake Up on Mars” / “Réveil sur Mars” (2020) švicarsko-albanske autorice Dee Gjinovci.

Nagrada “Žici” Tihe K. Gudac

Nagradu međunarodne federacije kritičara – FIPRESCI, o kojoj je odlučivao žiri čiji su članovi filmski kritičar Ruggero Calich, kritičar i izvanredni profesor na Danskoj školi medija i novinarstva u Aarhusu, Steffen Moestrup te kanadska filmska kritičarka i spisateljica Justine Smith, osvojio je film “Žica” / “The Wire” (Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media; 2021.) hrvatske redateljice Tihe K. Gudac. U obrazloženju žirija stoji: “Intimnim pogledom na ljudske živote uz prelijepu, no kontroverznu granicu ovaj film bavi se složenim i izazovnim pitanjima o globalnoj izbjegličkoj krizi kroz lokalnu perspektivu.”

Nagrada Movies That Matter dodijeljena je filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava, a ove godine tu je odluku donosio žiri koji su činili producent i festivalski programer Oliver Sertić, iranski filmaš Mehrdad Oskouei i dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin. Ova nagrada dodijeljena je filmu “Zemlja je plava poput naranče” / “The Earth is Blue as an Orange” (2020) ukrajinske redateljice Irine Cilik, poetičnom i istodobno višeslojnom, dojmljivom dokumentarnom filmu, kako navodi žiri. “Od jednostavne svakodnevice u srcu razornog rata autorica i obitelj uz pomoć čarobne moći kinematografije donose svjetlost i nadu”, stoji u njihovom obrazloženju. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su filmovi “Obiteljska rendgenska slika” / “Radiograph of a Family” (2020) iranske redateljice Firouzeh Khosrovani i “Kruh svagdašnji” / “Holy Bread” / “Hazrat e nan” (2020) Rahima Zabihija.

Teen Dox

O nagradi Teen Dox za najbolje ostvarenje iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o problemima mladih odlučivali su učenice i učenici Američke međunarodne škole u Zagrebu. Nagradu je osvojio film “Pustinjski psi” / “Desert Dogs” (2020) švicarskog redatelja Samuela Morrisa. “Odabrali smo ovaj film jer prikazuje tijek veze fotografije i poruke. Prelijepa fotografija marokanskog krajolika omogućuje protagonistima da nas nadahnu svojim pričama o strastima usprkos očekivanjima društva”, zaključuje žiri.

Naposljetku, još otprije je poznato da je izraelski filmaš Avi Mograbi ovogodišnji dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu autoru/ici svoje generacije. “Premda je povijest dokumentarnog filma puna autora-aktivista, rijetki su oni koji su aktivizam znali spojiti sa značajnim umjetničkim dosezima i, što je još važnije, estetskim istraživanjima. Avi Mograbi jedan je od tih, rijetkih autora”, stoji u obrazloženju Nenada Puhovskog.

Još jedna nagrada hrvatskom dokumentarnom filmu

Nagrada publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa pripala je filmu “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) u kojem autori Anđela i Davor Rostuhar prikazuju 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima.

Tijekom današnjeg dana prikazat će se pobjednički filmski naslovi ovogodišnjeg ZagrebDoxa, i to u okviru programa The Best of Fest na nizu projekcija u Kinu SC od podneva pa sve do 22 sata. Pojedinačne ulaznice po cijeni od 20 kuna i paket ulaznica za The Best of Fest po cijeni od 70 kuna mogu se nabaviti na www.mojekarte.hr ili na blagajni u predvorju Kina SC Studentskog Centra u Zagrebu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.