PočetnaNajaveUsusret "europskim Oscarima" u Dokukinu KIC

Ususret “europskim Oscarima” u Dokukinu KIC

-

Uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada, zagrebačko Dokukino KIC od 9. do 12. prosinca donosi selekciju od četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje europske Oscare u kategoriji najboljeg dokumentarca, koja nas ove godine vode u Njemačku, Gruziju, Palestinu i Rusiju. Posebno za ovaj program u prodaju je pušten paket za sve filmove po cijeni od 68 kuna.

Program kreće danas, u srijedu 8. prosinca u 20 sati, uz masterclass predavanjem Marije Speth, njemačke redateljice filma koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda te nagradu publike, “Gospodin Bachmann i njegov razred” / “Mr. Bachmann and His Class” / “Herr Bachmann und seine Klasse” (2021). U radu često usmjerena otkrivanju potencijala i talenata djece i mladih, Speth i u najnovijem filmu fokus stavlja na učenike isključivo iz radničke klase, ograničenih akademskih mogućnosti. Kao i učitelj Bachmann, tako i Speth svojim djelovanjem nadilazi predrasude i klišeje kojima su djeca izložena, o čemu će pričati u svom predavanju.

Maria Speth publici će se obratiti putem Zooma, a razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić. Publika će isti moći pratiti uživo u kinu ili online. Masterclass suorganiziraju Restart, Human Rights Film Festival i Goethe-institut Kroatien. Ulaz je slobodan, uz predočenje COVID-potvrde. U četvrtak 9. prosinca na programu je i film “Gospodin Bachmann i njegov razred”.

Petak 10. prosinca donosi dokumentarac gruzijske redateljice Salomé Jashi, “Kroćenje vrta” / “Taming the Garden” (2021), u kojem pratimo sudbinu iznimno starih stabala u mjestima duž gruzijske obale koja jedan gruzijski moćnik otkupljuje, iskapa i odnosi u svoj privatni vrt, uz stravičan utjecaj po okolna područja i lokalno stanovništvo.

Sljedeći dan, u subotu 11. prosinca, prikazat će se novo ostvarenje čuvenog izraelskog filmaša Avija Mograbija, strukturirano kao (sokratski) ironično predavanje o načinima okupacije zemlje: “Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju” / “The First 54 Years: An Abbreviated Manual for Military Occupation” (2021) u gotovo dva sata vremena daje detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi uz naslage opore i crnohumorne satire.

Posljednji film u programu djelo je ruskog dokumentarista Vitalija Manskog, “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). U tom neobično intimnom dokumentarcu dobivamo uvid u misli i svakodnevicu čovjeka čiji je turbulentni mandat obilježio (ras)pad SSSR-a. Danas je pred nama tek usamljeni starac u predgrađu Moskve s puno priča koje treba ispričati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije