PočetnaNajaveDokukino KIC: Vikend kratkih dokumentaraca velikana poljske kinematografije Krzysztofa Kieślowskog

Dokukino KIC: Vikend kratkih dokumentaraca velikana poljske kinematografije Krzysztofa Kieślowskog

-

Ovotjedni program zagrebačkog Dokukina KIC posvećen je majstoru poljske kinematografije, redatelju Krzysztofu Kieślowskom, kao dio obilježavanja 80. obljetnice njegovog rođenja i 25-godišnjice njegove smrti. Iako prvenstveno poznat po seriji od deset jednosatnih epizoda “Dekalog” (1987. – 1988.), glazbenoj psihološkoj drami “Dvostruki Veronikin život” (1991) i tzv. trobojnoj trilogiji inspiriranoj bojama francuske zastave i idealima iz nešto revolucionarnijeg razdoblja, “Plavo, Bijelo i Crveno” (1993. – 1994.), u Dokukinu će biti prikazan njegov manje poznat, ali izvanredan dokumentarni opus. Dva bloka rezervirana su za ponajbolje kratkometražne dokumentarce kojima je uspio steći reputaciju autora koji se suprotstavlja mainstreamu i izvrsno uspijeva prikazati sudbine poljske radničke klase. Svi filmovi prikazuju se s engleskim titlovima.

U prvom bloku, koji je na programu u subotu 13. studenog u 19 sati, prikazat će se filmovi iz druge polovice 1970-ih: najprije portreti individualnih protagonista, “Curicculum Vitae” (1975) o rekonstrukciji partijskog sastanka s amaterskim glumcem, u kojem se fikcija spaja s dokumentarnom formom; i “S gledišta noćnog čuvara” (1977), satira o neugodnoj osobi fašističkih uvjerenja, koja je polučila izvanredan kritički uspjeh. Slijede dva filozofsko-konceptualna ostvarenja: “Sedam žena različite dobi” (1978) s balerinama iz različitih dobnih skupina te “Govoreće glave” (1980), dokumentarna studija stanja svijesti u poljskom društvu manje od dvije godine prije prosvjeda 1980. i rađanja sindikata “Solidarnost”. Za kraj je tu poema o ljudima koji čekaju nekoga (ili nešto) na glavnoj željezničkoj postaji “Postaja” (1980).

Drugi blok, na programu u nedjelju 14. studenog u 19 sati, okuplja šest filmova iz prve polovice 1970-ih. “Iz grada Łódźa” (1969), “Tvornica” (1970) i “Bolnica” (1976) portreti su zajednica i određenih zanimanja, bile to tekstilne radnice iz tvornice u Łódźu, radnici u tvornici traktora u okolici Varšave ili kirurzi ortopedi u jednoj bolnici. Uz njih će se prikazati i “Bio sam vojnik” (1970), dirljiv film o slijepim veteranima koji govore o svojim snovima, “Refren” (1972) koji pokazuju mjesta susreta birokracije i pokopa, te “Zidar” (1973), vizualni portret Józefa Malese, “junaka socijalističkog pothvata”, negdašnjeg aktivista Poljske ujedinjene radničke partije uoči parade Prvog maja.

Osim posveti Kieślowskom, ovaj tjedan donosi i projekcije dokumentarca o najvećoj i u neku ruku najkontroverznijoj mladoj aktivistkinji za spas klime, Greti Thunberg. Umjesto da se bavi vlastitim obrazovanjem i tipičnim srednjoškolskim brigama, ona kreće u školski štrajk ispred švedskog parlamenta želeći natjerati “odrasle koje nije briga za njezinu budućnost” da poslušaju znanstvenike. “Greta” (Nathan Grossman, 2020.) je na rasporedu Dokukina KIC od petka do nedjelje, a nakon projekcije u petak možete pogledati i hrvatski dokumentarac “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara, koji podjednako ističe ljepotu prirode kao i ljepotu ljudi različitih kultura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.