PočetnaNajaveDokukino KIC: Vikend kratkih dokumentaraca velikana poljske kinematografije Krzysztofa Kieślowskog

Dokukino KIC: Vikend kratkih dokumentaraca velikana poljske kinematografije Krzysztofa Kieślowskog

|

Ovotjedni program zagrebačkog Dokukina KIC posvećen je majstoru poljske kinematografije, redatelju Krzysztofu Kieślowskom, kao dio obilježavanja 80. obljetnice njegovog rođenja i 25-godišnjice njegove smrti. Iako prvenstveno poznat po seriji od deset jednosatnih epizoda “Dekalog” (1987. – 1988.), glazbenoj psihološkoj drami “Dvostruki Veronikin život” (1991) i tzv. trobojnoj trilogiji inspiriranoj bojama francuske zastave i idealima iz nešto revolucionarnijeg razdoblja, “Plavo, Bijelo i Crveno” (1993. – 1994.), u Dokukinu će biti prikazan njegov manje poznat, ali izvanredan dokumentarni opus. Dva bloka rezervirana su za ponajbolje kratkometražne dokumentarce kojima je uspio steći reputaciju autora koji se suprotstavlja mainstreamu i izvrsno uspijeva prikazati sudbine poljske radničke klase. Svi filmovi prikazuju se s engleskim titlovima.

U prvom bloku, koji je na programu u subotu 13. studenog u 19 sati, prikazat će se filmovi iz druge polovice 1970-ih: najprije portreti individualnih protagonista, “Curicculum Vitae” (1975) o rekonstrukciji partijskog sastanka s amaterskim glumcem, u kojem se fikcija spaja s dokumentarnom formom; i “S gledišta noćnog čuvara” (1977), satira o neugodnoj osobi fašističkih uvjerenja, koja je polučila izvanredan kritički uspjeh. Slijede dva filozofsko-konceptualna ostvarenja: “Sedam žena različite dobi” (1978) s balerinama iz različitih dobnih skupina te “Govoreće glave” (1980), dokumentarna studija stanja svijesti u poljskom društvu manje od dvije godine prije prosvjeda 1980. i rađanja sindikata “Solidarnost”. Za kraj je tu poema o ljudima koji čekaju nekoga (ili nešto) na glavnoj željezničkoj postaji “Postaja” (1980).

Drugi blok, na programu u nedjelju 14. studenog u 19 sati, okuplja šest filmova iz prve polovice 1970-ih. “Iz grada Łódźa” (1969), “Tvornica” (1970) i “Bolnica” (1976) portreti su zajednica i određenih zanimanja, bile to tekstilne radnice iz tvornice u Łódźu, radnici u tvornici traktora u okolici Varšave ili kirurzi ortopedi u jednoj bolnici. Uz njih će se prikazati i “Bio sam vojnik” (1970), dirljiv film o slijepim veteranima koji govore o svojim snovima, “Refren” (1972) koji pokazuju mjesta susreta birokracije i pokopa, te “Zidar” (1973), vizualni portret Józefa Malese, “junaka socijalističkog pothvata”, negdašnjeg aktivista Poljske ujedinjene radničke partije uoči parade Prvog maja.

Osim posveti Kieślowskom, ovaj tjedan donosi i projekcije dokumentarca o najvećoj i u neku ruku najkontroverznijoj mladoj aktivistkinji za spas klime, Greti Thunberg. Umjesto da se bavi vlastitim obrazovanjem i tipičnim srednjoškolskim brigama, ona kreće u školski štrajk ispred švedskog parlamenta želeći natjerati “odrasle koje nije briga za njezinu budućnost” da poslušaju znanstvenike. “Greta” (Nathan Grossman, 2020.) je na rasporedu Dokukina KIC od petka do nedjelje, a nakon projekcije u petak možete pogledati i hrvatski dokumentarac “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara, koji podjednako ističe ljepotu prirode kao i ljepotu ljudi različitih kultura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.