PočetnaRecenzije17. ZagrebDox: "Ljubav oko svijeta" - Šarolika bračna iskustva

17. ZagrebDox: “Ljubav oko svijeta” – Šarolika bračna iskustva

-

Prethodni, prvi film putnika, (puto)pisca, novinara i fotografa Davora Rostuhara, srednjometražni dokumentarni “Polarni san” (2018) u režiji Đure Gavrana pratio je Rostuharovo samostalno hodanje od obale Antarktike do Južnog pola i bio je djelo osamljeničkoga duha obilježeno goletnom snježno-ledenom bjelinom. Novi film, cjelovečernji dokumentarni “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.), koji je Rostuhar režirao sa suprugom Anđelom, pršti šarenilom, živošću, ljudima, vegetacijom, raznolikošću, krasotama prirode, pa i pokoje velegradske vedute, a središnja mu je tema neodvojiva od zajedničkog društvenog bivanja.

Usmjerenje je jasno i glasno, izrijekom postavljeno bez okolišanja, na samom početku. Davor i Anđela zaljubili su se i kao životne partnere prepoznali, kako se kaže, gotovo na prvi pogled. Nakon vjenčanja zaputili su se na jednogodišnji medeni mjesec u obličju puta oko svijeta na kojem će, gdje god mogu i uspiju, razgovarati sa za to voljnim bračnim drugovima na temu ljubavi. O, o, o, ljubav što je to? Kao i svim svježim zaljubljenicima, pitanje im se neprestano vrzmalo mislima, a podsjetili su (se), iznova, da odgovor nije jednostavan, ali je “istovremeno, tek nekoliko stvari na svijetu jednostavno poput ljubavi”. Godine 2019. proputovali su dvadesetčetiri države na svim kontinentima i u njima snimili više od sto intervjua – u filmu ih je, izbrojili su autori, tridesettri. Nažalost, bez hrvatskih ili barem balkanskih ili regionalnih predstavnika. Umjetnički rezultat bila je fotografska izložba, knjiga “Ljubav oko svijeta” i istoimeni film, premijerno prikazan na TV Arte, a hrvatskoj publici na 17. ZagrebDoxu.

Dok knjiga nudi i razmišljanja znanih imena, primjerice, znanstvenika ili holivudskih zvijezda, film “Ljubav oko svijeta” usmjeren je na obične ljude, građane, seljane, pripadnike plemena koji o svojim iskustvima govore uglavnom spontano, neposredno, iz glave, nemajući spremne neke već promišljene mudrolije ili definicije. Osnovni princip jest posjesti par, odnosno sudionike bračne zajednice koja gdjegdje broji i više članova, frontalno pred objektiv, u njihovu životnom prostoru. Ondje, odgovarajući na pitanja koja ne čujemo, izravno u kameru daju svoja razmišljanja i predstavljaju vlastita iskustva. Jednostavan i odavna ustaljen anketni postupak u nas neobvezno zvan i krušku pod njušku, iako ovdje u širem planu, funkcionira besprijekorno. Pripadnici brojnih kultura, raznih rasa, razina obrazovanja, načina izražavanja, poimanja i društveno-tradicijskih uvjetovanosti, redom su zanimljivi pripovjedači, govornici i karakteri raznorodnih izražajnih energija, dinamika i karizmi. Opisu likova, ali i šarolikosti načina življenja znatno prisnažuju i pripadajuće, naturalno slikovite scenografije domova, boravišta intervjuiranih, bilo da je riječ o visećoj ležaljki u džungli, izbici od trske ili bogatoj građanskoj biblioteci. Isto takav dojam ostavlja i njihova odjeća – nerijetko se čini da je riječ o autentičnim nošnjama određenog kraja – a dobro odmjeren, dinamičan i brz, ali pregledan montažni tempo u kojem se snimke anketiranih odmjenjuju sa onima krajolika mahom očaravajuće zavodljivosti, koji nisu nužno geografski povezani s mjestom odakle je sugovornik, stvara vibrantan puls poletne bibavosti.

O ljubavi i braku u “Ljubavi oko svijeta” kazuje se podosta, zanimljivo i sadržajno, no konačnog odgovora na izvorišno pitanje nema, niti ga je tko očekivao.

O ljubavi i braku u “Ljubavi oko svijeta” kazuje se podosta, zanimljivo i sadržajno, no konačnog odgovora na izvorišno pitanje nema, niti ga je tko očekivao. Davor Rostuhar, koji je i snimatelj, ne prikazuje baš ništa nelijepo, a sve nudi u živim, zasićenim bojama. Iako se ne zaobilaze brojne obiteljsko-bračne kušnje, nevolje, pa ni tragedije, neizrečena autorska poenta zalaganja za pozitivno, usredotočenja na vrline, životnog optimizma, otjelovljuje se kako je u sedmoj umjetnosti i najprikladnije – gustim živopisnim mozaikom vizualija i bodrim ritmom cjeline.

"Ljubav oko svijeta"
Scenarij i režija: Anđela Rostuhar i Davor Rostuhar
Producenti: Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba i Andreas Martin
Direktor fotografije: Davor Rostuhar
Montaža: Ivan Živalj
Asistent montaže: Marin Nekić
Produkcija: Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic
Zemlje podrijetla: Hrvatska / Njemačka
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 75 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.
Scenarij i režija: Anđela Rostuhar i Davor Rostuhar<br> Producenti: Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba i Andreas Martin<br> Direktor fotografije: Davor Rostuhar<br> Montaža: Ivan Živalj<br> Asistent montaže: Marin Nekić <br> Produkcija: Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic<br> Zemlje podrijetla: Hrvatska / Njemačka<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 75 minuta17. ZagrebDox: "Ljubav oko svijeta" - Šarolika bračna iskustva