PočetnaRecenzije17. ZagrebDox: "Ljubav oko svijeta" - Šarolika bračna iskustva

17. ZagrebDox: “Ljubav oko svijeta” – Šarolika bračna iskustva

|

Prethodni, prvi film putnika, (puto)pisca, novinara i fotografa Davora Rostuhara, srednjometražni dokumentarni “Polarni san” (2018) u režiji Đure Gavrana pratio je Rostuharovo samostalno hodanje od obale Antarktike do Južnog pola i bio je djelo osamljeničkoga duha obilježeno goletnom snježno-ledenom bjelinom. Novi film, cjelovečernji dokumentarni “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.), koji je Rostuhar režirao sa suprugom Anđelom, pršti šarenilom, živošću, ljudima, vegetacijom, raznolikošću, krasotama prirode, pa i pokoje velegradske vedute, a središnja mu je tema neodvojiva od zajedničkog društvenog bivanja.

Usmjerenje je jasno i glasno, izrijekom postavljeno bez okolišanja, na samom početku. Davor i Anđela zaljubili su se i kao životne partnere prepoznali, kako se kaže, gotovo na prvi pogled. Nakon vjenčanja zaputili su se na jednogodišnji medeni mjesec u obličju puta oko svijeta na kojem će, gdje god mogu i uspiju, razgovarati sa za to voljnim bračnim drugovima na temu ljubavi. O, o, o, ljubav što je to? Kao i svim svježim zaljubljenicima, pitanje im se neprestano vrzmalo mislima, a podsjetili su (se), iznova, da odgovor nije jednostavan, ali je “istovremeno, tek nekoliko stvari na svijetu jednostavno poput ljubavi”. Godine 2019. proputovali su dvadesetčetiri države na svim kontinentima i u njima snimili više od sto intervjua – u filmu ih je, izbrojili su autori, tridesettri. Nažalost, bez hrvatskih ili barem balkanskih ili regionalnih predstavnika. Umjetnički rezultat bila je fotografska izložba, knjiga “Ljubav oko svijeta” i istoimeni film, premijerno prikazan na TV Arte, a hrvatskoj publici na 17. ZagrebDoxu.

Dok knjiga nudi i razmišljanja znanih imena, primjerice, znanstvenika ili holivudskih zvijezda, film “Ljubav oko svijeta” usmjeren je na obične ljude, građane, seljane, pripadnike plemena koji o svojim iskustvima govore uglavnom spontano, neposredno, iz glave, nemajući spremne neke već promišljene mudrolije ili definicije. Osnovni princip jest posjesti par, odnosno sudionike bračne zajednice koja gdjegdje broji i više članova, frontalno pred objektiv, u njihovu životnom prostoru. Ondje, odgovarajući na pitanja koja ne čujemo, izravno u kameru daju svoja razmišljanja i predstavljaju vlastita iskustva. Jednostavan i odavna ustaljen anketni postupak u nas neobvezno zvan i krušku pod njušku, iako ovdje u širem planu, funkcionira besprijekorno. Pripadnici brojnih kultura, raznih rasa, razina obrazovanja, načina izražavanja, poimanja i društveno-tradicijskih uvjetovanosti, redom su zanimljivi pripovjedači, govornici i karakteri raznorodnih izražajnih energija, dinamika i karizmi. Opisu likova, ali i šarolikosti načina življenja znatno prisnažuju i pripadajuće, naturalno slikovite scenografije domova, boravišta intervjuiranih, bilo da je riječ o visećoj ležaljki u džungli, izbici od trske ili bogatoj građanskoj biblioteci. Isto takav dojam ostavlja i njihova odjeća – nerijetko se čini da je riječ o autentičnim nošnjama određenog kraja – a dobro odmjeren, dinamičan i brz, ali pregledan montažni tempo u kojem se snimke anketiranih odmjenjuju sa onima krajolika mahom očaravajuće zavodljivosti, koji nisu nužno geografski povezani s mjestom odakle je sugovornik, stvara vibrantan puls poletne bibavosti.

O ljubavi i braku u “Ljubavi oko svijeta” kazuje se podosta, zanimljivo i sadržajno, no konačnog odgovora na izvorišno pitanje nema, niti ga je tko očekivao.

O ljubavi i braku u “Ljubavi oko svijeta” kazuje se podosta, zanimljivo i sadržajno, no konačnog odgovora na izvorišno pitanje nema, niti ga je tko očekivao. Davor Rostuhar, koji je i snimatelj, ne prikazuje baš ništa nelijepo, a sve nudi u živim, zasićenim bojama. Iako se ne zaobilaze brojne obiteljsko-bračne kušnje, nevolje, pa ni tragedije, neizrečena autorska poenta zalaganja za pozitivno, usredotočenja na vrline, životnog optimizma, otjelovljuje se kako je u sedmoj umjetnosti i najprikladnije – gustim živopisnim mozaikom vizualija i bodrim ritmom cjeline.

"Ljubav oko svijeta"
Scenarij i režija: Anđela Rostuhar i Davor Rostuhar
Producenti: Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba i Andreas Martin
Direktor fotografije: Davor Rostuhar
Montaža: Ivan Živalj
Asistent montaže: Marin Nekić
Produkcija: Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic
Zemlje podrijetla: Hrvatska / Njemačka
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 75 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.
Scenarij i režija: Anđela Rostuhar i Davor Rostuhar<br> Producenti: Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba i Andreas Martin<br> Direktor fotografije: Davor Rostuhar<br> Montaža: Ivan Živalj<br> Asistent montaže: Marin Nekić <br> Produkcija: Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic<br> Zemlje podrijetla: Hrvatska / Njemačka<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 75 minuta17. ZagrebDox: "Ljubav oko svijeta" - Šarolika bračna iskustva