PočetnaNajaveDokumentarac i masterclass Avija Mograbija u Dokukinu KIC

Dokumentarac i masterclass Avija Mograbija u Dokukinu KIC

|

“Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju” / “The First 54 Years: An Abbreviated Manual for Military Occupation” (2021), novi film čuvenog filmaša Avija Mograbija, poznatog po tematiziranju sukoba Izraela i Palestine, nastao na temelju svjedočanstava izraelskih vojnika i arhivskih snimaka, u utorak 29. studenog u 20 sati ima kinopremijeru u zagrebačkom Dokukinu KIC, uz gostovanje redatelja koji će sutradan, 30. studenog s početkom u 19 sati, također u Dokukinu KIC održati i masterclass.

Spomenuti dokumentarac uz detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, donosi i ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju na više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u Mograbijevoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširen svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo. I u svojim prijašnjim radovima redatelj je predan problematici i kompleksnosti bliskoistočnih sukoba, ovdje pribjegavajući oporoj i crnohumornoj satiri. “Prve 54 godine” razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.

Nakon kinopremijere filma, u srijedu 30. studenog u 19 sati, u Dokukinu KIC će se predstaviti i izraelski dokumentarist Avi Mograbi, koji više od trideset godina kroz svoje filmove i javno djelovanje otvoreno kritizira izraelsko društvo. po nezavisnim kinima diljem zemlje

U masterclassu naslovljenom “Svjedočanstva vojnika – Dvije studije slučaja” pratit će nastajanje svojih dvaju filmova “Z32” (2008) i “Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju”, koje je snimio oslanjajući se na isti materijal. Oba filma bazirana su na svjedočenjima izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijama koje je prikupila organizacija “Breaking the Silence”. No, filmovi su u konačnici ispali izuzetno različiti u pogledu pristupa, filmskog jezika i ugođaja.

Ulaz na masterclass je besplatan, dok film nakon Dokukina KIC kreće na turneju po hrvatskim nezavisnim kinima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.