PočetnaNaj-listeDokumentarni.net: Preporuke iz programa 17. Liburnia Film Festivala

Dokumentarni.net: Preporuke iz programa 17. Liburnia Film Festivala

|

Sve je spremno za početak 17. Liburnia Film Festivala, specijalizirani festival hrvatskog dokumentarnog filma koji će ove godine potrajati od 26. do 30. kolovoza uz program standardno fiksiran na dvije festivalske lokacije, Ljetnu pozornicu Opatija te Villu Antonio. Ukupno će pak na 17. LFF-u biti prikazan 31 domaći dokumentarni naslov, od čega devetnaest u konkurenciji. Liburnia ove godine s tri prigodna dokumentarca posvećuje i posebni program hrvatskoj brodogradnji.

Što se tiče svjetskih premijera, njih će biti točno osam – četiri u službenoj natjecateljskoj konkurenciji te isto toliko u off programu i lineupu izvan konkurencije. Dokumentarci u natjecateljskoj konkurenciji natjecat će se za ukupno sedam nagrada (najbolji film, publika, regionalni film, režija, fotografija, montaža i dizajn zvuka). Festival večeras u 20.30 sati otvara hrvatska premijera filma “Da je meni ono što mi nije” (3D2D Animatori, 2019.) redateljice Višnje Skorin, čija glavna protagonistica, nekadašnja medijska djelatnica, spletom okolnosti ostaje bez posla, prisiljena tražiti novi kruh, uz paralelnu i neugaslu želju za probojem na glazbenoj sceni.

Šest za pet!

Bez obzira na svjež miris auta kvarteta svjetskih premijera u službenom programu (“Pluf!” Elvisa Lenića, “Baka” Borne Zidarića, “Nihilist” Renate Lučić i “Hipokritovi sinovi” Antona Mezulića), pozornost ipak golicaju naslovi već prikazani na nekom od naših prijašnjih festivala. Debelim flomasterom podcrtavamo neke već znane naslove, poput “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) Gorana Devića i “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (manjinska koprodukcija Hulahopa, 2018.) Čeha Jana Geberta; kao i niz zapaženih dokumentaraca tekuće godine: “Susjede” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje, možda i prvog favorita za HR-doks godine; odlični animirani dokumentarac “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović; “Tustu” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva i “Glave u balunu” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Mladena Stanića. Naravno, ne radi se o jedinom kontingentu vrijednih filmova 17. LFF-a, ali ako govorimo o kremi ovogodišnjeg LFF-a, posljedično i ovogodišnje hrvatske doku-produkcije, onda na spomenutu šestorku treba obratiti pozornost.

Ženski žiri

Što još nismo pokrili? Čuli smo izvršnu direktoricu Jelenu Androić… Hm, možda super novost o peteročlanom ženskom žiriju LFF-a. Hvalevrijedna gesta u Opatiju će dovesti Veronika Janatkovu, češku filmsku producenticu, redateljicu i programerku; njenu sunarodnjakinju Dianu Tabakov, voditeljicu filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films; Varju Močnik, slovensku redateljicu i selektorica festivala Kino Otok-Isola Cinema; Hrvoslavu Brkušić, hrvatsku filmsku video i audio umjetnicu; te Nadiju Mustapić, također domaću autoricu koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Za svakoga po nešto

Već rekosmo, Villa Antonio bit će mjesto projekcija nekoliko filmova posvećenih brodogradnji (“Godine hrđe” Andreja Korovljeva, “Samoupravni film” Igora Bezinovića i “Volim li svoj posao” Nadije Mustapić). Istovjetno projekcijsko mjesto zauzet će i debitantski igrano-dokumentarni film “Automati želja” (1979) Alda Paquole, inače ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Od ponedjeljka do petka u Caffe baru Eugenian, svakoga dana bit će organizirani filmski razgovori s autorima (“Pića s autorima”) koje će moderirati Petra Bezjak. Također, u četvrtak, 29.8. u 18.30 sati u Villi Antonio, Goran Dević održat će svoj case study filma “Na vodi”. Zaboravit ćemo nešto tradicionalno, ali evo da još dokusurimo s dva edukativna programa (“Prvi put snimam” i “Filmska početnica”), zabavno-glazbenim također (White on White, Veja), izložbom umjetnika Saše Jantoleka… Da će biti zanimljivo kao i uvijek – pa ne možemo lagati, bit će! Opatija, izdisaj kolovoza, sve je spremno za 17. Liburnia Film Festival.
Dokumentarni.net, glavne preporuke iz programa 17. Liburnia Film Festivala:

“Na vodi” (2018)

 • Režija: Goran Dević
 • Produkcija: Petnaesta umjetnost
 • Trajanje: 79 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 28.8. | 22.45 sati

“Na vodi” je bez sumnje jedan od najboljih dokumentarnih filmova u karijeri uglednika domaće dokumentaristike Gorana Devića. Ovaj rođeni Siščanin zna pronaći priču, ali što je najvažnije – spreman ju je čekati. Dević zna i s ljudima, filmskim protagonistima koji mu se prije ili kasnije poput cvijeta otvore u svojoj najvećoj ranjivosti. “Na vodi” je takav, strpljiv, suptilan, promišljen film, satkan od cijelog niza životnih priča, širokog spektra različitih pojedinaca koji gravitiraju sisačkim rijekama. Teme razgovora očekivano su ratne, postranzicijsko-ekonomske. Posljedice istih tamošnji građani i dan-danas dobro osjećaju. Ipak, dokle god postoje ljudi, postojat će i grad; i trenuci, prijateljstva, ribička nedjelja, samo naša plaža na Kupi. Vrijeme i mjesto za koje vrijedi ustati iz kreveta.

“Susjedi” (2018)

 • Režija: Tomislav Žaja
 • Produkcija: Gral Film
 • Trajanje: 74 minute
 • Datum i vrijeme održavanja: 27.8. | 20.30 sati

U najužem krugu kandidata za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, “Susjedi” Tomislava Žaje prate reintegraciju osoba s mentalnim i intelektualnim poteškoćama iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe “Osijek” u normalnu svakodnevicu. Žaja na prepoznatljivo topao i empatičan način pristupa temi, koju kroz svoje filmsko i osobno djelovanje poznaje poput džepa. Hrvatski redatelj bježi od samilosti gledatelja, nudeći alternativnu poruku da mentalna bolest – danas, naročito danas – ne predstavlja nikakav bauk. Žajini protagonisti ljudi su s imenom i prezimenom, željama, snovima i profesijom. Vrijedi ih upoznati, vjerujte, pa makar ovako, na daljinu, kroz magično svjetlo filmskog projektora.

“U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018)

 • Režija: Jan Gebert
 • Produkcija: Pink / HBO Europe / Hulahop
 • Zemlje podrijetla: Češka / Hrvatska
 • Trajanje: 78 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 29.8. | 20.30 sati

O filmu Čeha Jana Geberta uvelike smo pisali na našem portalu. Za zadnjoklupaše, ova manjinska hrvatska koprodukcija (Hulahop) na efektan način poteže pitanje bujajućeg rasizma i nacionalizma u doba migrantske krize. Glavni protagonisti – klinci, stariji tinejdžeri – članovi su slovačke paravojne skupine koja bi migrantskom pitanju pristupila milom ili silom, uglavnom potonjem. Za tu svrhu, je li, ne daj Bože većeg zla, treba otići u šumu, izbrusiti vještine baratanja hladnim i toplim oružjem; paradirati kasnije poput nacista slovačkim gradovima. Vođa paravojacaSlovačkih branaca, Peter Švrček, ima i političkih ambicija. Ponavljamo, radi se o dokumentarnom, ne igranom filmu. Nije smiješno, odavno je prestalo biti…

“Mačka je uvijek ženska” (2019)

 • Režija: Martina Meštrović i Tanja Vujasinović
 • Produkcija: Kreativni sindikat
 • Trajanje: 15 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 27.8. | 22.45 sati

Martina Meštrović i Tanja Vujasinović odlučile su promijeniti već utabane obrasce bio-doksa, napraviti nešto drugačije, odvažnije, izvan kutije, baš poput njihove glavne protagonistice, poznate hrvatske kiparice Marije Ujević-Galetović. “Mačka” jest njihov svojevrsni hommage bivšoj profesorici s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali naša umjetnica, otkačena feministica koja je morala biti duplo bolja od svojih kolega kako bi preživjela u kiparskom partrijarhatu – zaslužila je svoj samostalni film, bez dodatnih novinarskih etiketa i izmišljanja tople vode. Autorice u filmu koriste razne animirano-dokumentarne tehnike (obična i stop motion animacija, kolaži…), dok svemirski zanimljive odgovore Ujević-Galetović slušamo u offu. Kratko, ali jako dobro!

“Tusta” (2019)

 • Režija: Andrej Korovljev
 • Produkcija: Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film
 • Zemlje podrijetla: Hrvatska / Srbija / Sjeverna Makedonija
 • Trajanje: 109 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 28.8. | 20.30 sati

Za ljubitelje pokojnog Branka Črnca Tuste i pulskih punk-rockera KUD Idijoti, “Tusta” Andreja Korovljeva predstavljat će filmsku bibliju koju će poput knjige moći više puta pročitati/pogledati, a opet svaki puta otkriti nešto drugačije. Za ostatak društva koji Idijote ne puše jednakom žestinom, film bi svojim gotovo dvosatnim trajanjem i overloadom informacija mogao uzrokovati meškoljenje na stolcu. Ipak, radi se o dokumentarcu nepobitne vrijednosti, svejedno govorili iz light-povijesnog (prvi bend u Srbiji nakon rata, primjerice), emotivnog ili glazbenog kuta. Satkan od intervjua svih mogućih Tustinih suradnika, kao i uže obitelji, “Tusta” pokriva sve aspekte života legendarnog glazbenika. Prije projekcije, upozoravamo, ponesite paketić maramica. Jer, tko u posljednjoj četvrtini filma barem jednom ne pusti suzu, posjeduje dušu od kamena. S takvima se ne družimo.

“Glava u balunu” (2019)

 • Režija: Mladen Stanić
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
 • Trajanje: 12 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 29.8. | 20.30 sati

Nije svima na jednak način sjela Stanićeva balun i djevojke u ljetnim haljinama opservacija splitskih zidića snova. Čak je i unutar redakcije D.neta udario brat na brata i… Dobro, nije, ali prestanimo cjepidlačiti. Razumljivo je da će posvemašnja nefiltriranost Stanićevih protagonista, grupe mladića koji nakon partije nogometa ćakulaju uglavnom o curama, podići pokoju politički korektnu obrvu. Kako smo već rekli, “Glava u balunu” nudi uličnu spiku u svom najčišćem obliku – ponekad neobuzdanu, ponekad nepromišljenu, ponekad i politički nekorektnu. Nemojmo odmah vilama na čovjeka, jer mladi ADU-ov redatelj u objektivu svoje kamere ne zamrzava šoviniste/mizogine pojedince, tek snippet prave hudovske autentičnosti koja probija asfalt i nagriza željeznu utrobu zebraste stative.

Dodatne preporuke:

 • “Hipokritovi sinovi” (Anton Mezulić, 2019.)
 • “Nigdina” (Neli Ružić, 2018.)
 • “Doplovit će Rex” (Josip Lukić, 2019.)
 • “Poštovana Predsjednice!” (Daniel Pavlić, 2019.)


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.