PočetnaNajavePredstavljen program 17. Liburnia Film Festivala

Predstavljen program 17. Liburnia Film Festivala

|

U riječkom Book caffeu Dnevni boravak jučer (petak, 26.7.) je predstavljen program ovogodišnjeg, 17. Liburnia Film Festivala (mala Ljetna pozornica Opatija, 26. – 30.8.2019.). U konkurenciji jedinog domaćeg festivala posvećenog isključivo hrvatskom dokumentarnom filmu, ove će se godine prikazati devetnaest recentnih hrvatskih dokumentaraca od kojih će četiri imati svjetske premijere. Bit će to filmovi “Baka” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Borne Zidarića, “Hipokritovi sinovi” (Blank_filmski inkubator, 2019.) Antona Mezulića, “Nihilist” (ADU Zagreb / More-Magnets; 2019.) Renate Lučić i “PLUF!” (Pulska filmska tvornica, 2019.) Elvisa Lenića. U programu LFF-a bit će prikazano i više od deset filmova izvan konkurencije, odnosno u off programu.

Tema sedamnaestog izdanja festivala je posrnula hrvatska brodogradnja, pri čemu se misli na recentna događanja u Uljaniku i 3. maju. Zbog njihove nemjerljive važnosti za hrvatsko društvo i lokalnu zajednicu, festival koji i u svom logotipu nosi znak broda, izvan konkurencije će prikazati nekoliko filmova na temu brodogradnje te tako iskazati bar simboličku posvetu, kazali su organizatori festivala na konferenciji za medije kojom je najavljen ovogodišnji program.

Konkurencija

Govoreći o filmovima u konkurenciji, organizatori primjećuju da se promjenama tkiva hrvatskog društva u novijoj povijesti i ove godine bavio velik broj autora i autorica, pri čemu mnogi kroz portrete. Tako ćemo u Opatiji gledati nagrađivani film Gorana Devića “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), koji kroz različita lica portretira autorov rodni Sisak, grad posrnule industrije i izmijenjenog karaktera, o čemu će autor vjerojatno govoriti i na ovogodišnjem LFF-ovom case studyju.

Opservacijski dokumentarac “Susjedi” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje također je već nagrađivan, a prati štićenike Doma za psihički bolesne osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu. “Da je meni ono što mi nije” (3D2D Animatori, 2019.) redateljice Višnje Skorin, koji će na LFF-u imati hrvatsku premijeru, portretira 50-godišnju Sandru Jurak, nekadašnju estradnu radnicu, pa zaposlenicu HTV-a, pa čistačicu i skrbnicu za starije osobe… koja se odlučuje vratiti glazbi i to težim putem – kroz reality show. Ljubitelji punka i KUD Idijota bit će oduševljeni viješću da je u programu i biografski dokumentarac “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva, film o jednom od najvećih frontmena ex-Yu-punk-rock scene. Novi film LFF-ovoj publici poznate redateljice Renate Lučić, “Nihilist” donosi portret stanovitog Lampe koji je napustio normalan život te se prepustio neradništvu, a također novi film lanjskog dobitnika Posebnog priznanja žirija Josipa Lukića “Doplovit će Rex” (ADU Zagreb, 2019.), portretira majku troje djece i autorovu sestru, koja većinu godine provodi daleko od doma, na kruzeru.

U programu je i nekoliko crtica iz života. Lanjski pobjednik festivala Elvis Lenić dolazi s filmom “Pluf!” o osebujnoj sportskoj disciplini koja se 1. maja tradicionalno održava u Limskom kanalu, David Lušičić u “Fajrontu” (ADU Zagreb, 2019.) oslikava tragični rasplet događaja između dvoje ljudi koje je spojila noć, Tomislav Đurinec u “Doma za Božić” (ADU Zagreb, 2018.) kameru je okrenuo ka svojoj obitelji kojoj se autao, Mladen Stanić je u “Glavi u balunu” (ADU Zagreb, 2019.) crticom sa splitskog igrališta i zidića prikazao tipične muške razgovore o djevojkama, dok Borna Zidarić u filmu “Baka” prati svoju obitelj u rekonstrukciji zadnjih dana života pokojne bake.

Nekoliko filmova koje ćemo gledati u programu poigralo se formama i žanrovima. Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović u hibridu dokumentarca i animiranog filma te kroz prizmu feminizma, filmom “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) odaju hommage svojoj profesorici i jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Renata Poljak koja je snovitim filmom “Još jedan odlazak” (REA, 2019.) popratila potapanje broda “Vis” Jugoslavenske mornarice i njegovo pretvaranje u turističku atrakciju u podmorju blizu Brijuna, govori o osobnoj i kolektivnoj memoriji i zaboravu. Likovna umjetnica Neli Ružić, autorica filma “Nigdina” (Kinematograf, 2018.), uspoređuje kako je vrijeme tretiralo dvije skulpture postavljene na području tvrđave Klis – njenu skulpturu te spomenik jugoslavenskog arhitekta i umjetnika Bogdana Bogdanovića. S potonja dva filma svojevrstan morski triptih čini dokumentarac “Lavovi Visa” (Allegria Films / Pari Pikule; 2018.) Talijana Nicola Bongiorna koji u avanturističkoj maniri spaja ronjenje na dah i jadranske mitove.

Nezaobilazne političko-društvene teme direktno adresiraju filmovi “Hipokritovi sinovi” Antona Mezulića, zabilješka pokušaja da Sveučilište u Zagrebu postane mjesto biblijskih vrijednosti, zatim “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Pink / HBO Europe / Hulahop; 2018.) Čeha Jana Geberta, češko-hrvatska koprodukcija o slovačkoj paravojnoj skupini koja uz prešutno odobravanje vlasti u svoje redove regrutira stotine tinejdžera, te dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta, “Izlazak radnika iz tvornice” (KAD TAD, 2018.) i “Ulazak vlaka u stanicu” (KAD TAD, 2018.) koja, oba snimljena kao reminiscencije uradaka izumitelja kinematografa braće Lumiere, upozoravaju da u Hrvatskoj danas gotovo pa nema tvornica iz kojih radnici mogu izaći niti vlakova koji u stanicu mogu ući.

Izvan konkurencije

I program izvan konkurencije prilično je bogat. Osim što ga čine već spomenuti filmovi posvećeni brodogradnji, tradicionalno su tu i filmovi u produkciji Restarta – novi film Katerine Dude, “Strujanja” (Restart, 2019.), odnosno filmovi nastali na Školi dokumentarnog filma: “Mjesto za bijeg” (2019) Lucije Ane Ilijić i “Sigurno mrtvi” (2019) Ivana Grgura. Na ljetnoj će pozornici biti prikazan i “Gurati naprijed” (Post Binary, 2019.) riječkog autora Mirka Žorža koji je popratio igrače košarke u invalidskim kolicima, a program će svečano zatvoriti mali filmski biser, eksperimentalni film “Automati želja” (1978) Alda Paquole, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara “Vladimir Vuković” za životno djelo.

Off program

U Vili Antonio, na drugoj festivalskoj lokaciji, izvan konkurencije bit će prikazano još i dvanaest petominutnih vinjeta o malih hrvatskim mjestima, “Kartoline” (2018) skupine autora (Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal i Ante Zlatko Stolica), zatim “Poštovana predsjednice!” (Samostalna produkcija, 2019.) Daniela Pavlića, “Prijateljstvo s Trokutom” (Samostalna produkcija, 2019.) Vladimire Spindler te “Yalla Yalla” (Samostalna produkcija, 2019.) Marka Paradžika.

Opširnije informacije o ovogodišnjem programu Liburnia Film Festivala doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.