PočetnaRecenzije28. Dani hrvatskog filma: "Doplovit će Rex" - Brodovi razdvajaju ljude

28. Dani hrvatskog filma: “Doplovit će Rex” – Brodovi razdvajaju ljude

-

Iako je njegov prethodni dokumentarni film “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) većinu ljudi ostavio bez teksta, nametalo se logično pitanje je li Josip Lukić znalac ili blefer, genije ili jednostavno srećković da u svom okruženju pronađe osobu – u konkretnom slučaju svoju majku Dragicu – čija će nefiltrirana svedočanstva o životnim nedaćama na koje ni ne pomislimo dok nam se ne sruče na glavu, pretvoriti jedan dosadni ispitni zadatak u savremeno remek-delo hrvatske dokumentaristike. Istini za volju, pitanje je koliko je tu Lukić šta režirao, odnosno koliko je imao šta da režira jer je i sam stasom, a naročito glasom prisutan u kadru, a koliko je samo vodio razgovor (dolivao ulje na vatru) i uređivao snimljeni materijal. No, nije li i to pokazatelj majstora: sam sebi odrediti i dozirati obim posla i sa što manje truda postići maksimalni rezultat na sofisticiran, nemanipulativan i nepatetičan način?

Debata oko Lukića samo će se još dodatno radikalizirati s njegovim najnovijim uratkom, nešto kraćim dokumentarcem “Doplovit će Rex” (ADU Zagreb, 2019.). Novo, prilično uvredljivo pitanje nakon 28. Dana hrvatskog filma glasi: Je li Lukić majstor koji zna samo jedan trik i ide li dalje od svog roditeljskog doma i najužeg kruga familije? Jer, “Doplovit će Rex” takođe je portretni dokumentarac, ovog puta s autorovom sestrom Marinom u centru zbivanja.

I Marina je, kao i majka Dragica te sam autor, vrlo koloritna ličnost, ali je njena situacija posve specifična. Marina, naime, radi na kruzerima jedanaest meseci u godini, a Lukić je ima prilike pratiti za vreme njenog jednomesečnog odmora kojeg provodi kod kuće, s decom, širom familijom i prijateljima, pokušavajući da nadoknadi propušteno u smislu roditeljstva i njihovog odgoja. Starija kći se osamostalila, srednji sin je na putu da učini isto kada preraste svoj tinejdžerski stav, ali zato najmlađem svakako nedostaje majka, njena briga, ljubav i pažnja. Sama Marina svesna je da joj vreme ističe, i to u dvojakom smislu: vremenu odmora koje može provesti s najmilijima; i vremenu koliko još može održavati svoj sadašnji stil života pre nego što zahtevan posao ostavi trajne posledice na celokupnu porodicu.

“Doplovit će Rex” film je koji u vrlo kompaktnom formatu savršeno balansira između ličnog, porodičnog i šireg društvenog konteksta; između psihološkog i šire socijalnog.

Nova tema zahteva i novi pristup i tu Lukić uspeva da istovremeno demonstrira i konzistentnost i versatilnost. Ponovo autor ubacuje komentare kroz šlager-muziku, naslov filma pozajmljen je od stiha pesme Arsena Dedića “Parobrod Rex” koja ujedno i figurira kao muzička tema filma. Međutim, vizuelni pristup koji Lukić bira drugačiji je od “Majči”: duge, statične kadar-scene zamenjene su nešto kraćim i dinamičnim kadrovima snimljenim kamerom iz ruke Lukićevog stalnog saradnika Marinka Marinkića, a kompozicija kadra varira od situacije do situacije kao posledica hektičnosti i napetosti koje osećaju i Marina i cela familija, ne samo zbog njenog skorog odlaska, već i zbog trajnog odsustva. Situacija od idilične vrlo lako može postati napeta, naročito u čestim svađama između dvojice sinova. U retkim scenama jedan na jedan kamera je, međutim, fiksirana, ali je dinamika i ovde naglašena prostom činjenicom da se radi o scenama iz automobila u pokretu, kao recimo u početnoj sceni i još nekoliko scena pravilno raspoređenih u filmu.

“Doplovit će Rex” film je koji u vrlo kompaktnom formatu savršeno balansira između ličnog, porodičnog i šireg društvenog konteksta; između psihološkog i šire socijalnog. Kao takav je jedan od retkih dokumentaraca koji precizno, a opet suptilno preispituju stanje stvari u sadašnjoj Hrvatskoj i uslovima globalne ekonomije u kojoj se zemlja nalazi pri periferiji kao izvoznik pečalbarske radne snage, odnosno posledica koje takav odnos snaga nosi sa sobom – od šireg i opštijeg nivoa do spuštanja na onaj lični i porodični. Reč je o sasvim unikatnom kratkometražnom dokumentarnom filmu.

"Doplovit će Rex"
Scenarij i režija: Josip Lukić
Producent: Marin Leo Janković
Direktor fotografije: Marinko Marinkić
Montaža: Marko Bičanić
Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 35 minuta

Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.
Scenarij i režija: Josip Lukić<br> Producent: Marin Leo Janković<br> Direktor fotografije: Marinko Marinkić<br> Montaža: Marko Bičanić<br> Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2019.<br> Trajanje: 35 minuta28. Dani hrvatskog filma: "Doplovit će Rex" - Brodovi razdvajaju ljude