Početna Recenzije 28. Dani hrvatskog filma: "Doplovit će Rex" - Brodovi razdvajaju ljude

28. Dani hrvatskog filma: “Doplovit će Rex” – Brodovi razdvajaju ljude

-

Iako je njegov prethodni dokumentarni film “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) većinu ljudi ostavio bez teksta, nametalo se logično pitanje je li Josip Lukić znalac ili blefer, genije ili jednostavno srećković da u svom okruženju pronađe osobu – u konkretnom slučaju svoju majku Dragicu – čija će nefiltrirana svedočanstva o životnim nedaćama na koje ni ne pomislimo dok nam se ne sruče na glavu, pretvoriti jedan dosadni ispitni zadatak u savremeno remek-delo hrvatske dokumentaristike. Istini za volju, pitanje je koliko je tu Lukić šta režirao, odnosno koliko je imao šta da režira jer je i sam stasom, a naročito glasom prisutan u kadru, a koliko je samo vodio razgovor (dolivao ulje na vatru) i uređivao snimljeni materijal. No, nije li i to pokazatelj majstora: sam sebi odrediti i dozirati obim posla i sa što manje truda postići maksimalni rezultat na sofisticiran, nemanipulativan i nepatetičan način?

Debata oko Lukića samo će se još dodatno radikalizirati s njegovim najnovijim uratkom, nešto kraćim dokumentarcem “Doplovit će Rex” (ADU Zagreb, 2019.). Novo, prilično uvredljivo pitanje nakon 28. Dana hrvatskog filma glasi: Je li Lukić majstor koji zna samo jedan trik i ide li dalje od svog roditeljskog doma i najužeg kruga familije? Jer, “Doplovit će Rex” takođe je portretni dokumentarac, ovog puta s autorovom sestrom Marinom u centru zbivanja.

I Marina je, kao i majka Dragica te sam autor, vrlo koloritna ličnost, ali je njena situacija posve specifična. Marina, naime, radi na kruzerima jedanaest meseci u godini, a Lukić je ima prilike pratiti za vreme njenog jednomesečnog odmora kojeg provodi kod kuće, s decom, širom familijom i prijateljima, pokušavajući da nadoknadi propušteno u smislu roditeljstva i njihovog odgoja. Starija kći se osamostalila, srednji sin je na putu da učini isto kada preraste svoj tinejdžerski stav, ali zato najmlađem svakako nedostaje majka, njena briga, ljubav i pažnja. Sama Marina svesna je da joj vreme ističe, i to u dvojakom smislu: vremenu odmora koje može provesti s najmilijima; i vremenu koliko još može održavati svoj sadašnji stil života pre nego što zahtevan posao ostavi trajne posledice na celokupnu porodicu.

“Doplovit će Rex” film je koji u vrlo kompaktnom formatu savršeno balansira između ličnog, porodičnog i šireg društvenog konteksta; između psihološkog i šire socijalnog.

Nova tema zahteva i novi pristup i tu Lukić uspeva da istovremeno demonstrira i konzistentnost i versatilnost. Ponovo autor ubacuje komentare kroz šlager-muziku, naslov filma pozajmljen je od stiha pesme Arsena Dedića “Parobrod Rex” koja ujedno i figurira kao muzička tema filma. Međutim, vizuelni pristup koji Lukić bira drugačiji je od “Majči”: duge, statične kadar-scene zamenjene su nešto kraćim i dinamičnim kadrovima snimljenim kamerom iz ruke Lukićevog stalnog saradnika Marinka Marinkića, a kompozicija kadra varira od situacije do situacije kao posledica hektičnosti i napetosti koje osećaju i Marina i cela familija, ne samo zbog njenog skorog odlaska, već i zbog trajnog odsustva. Situacija od idilične vrlo lako može postati napeta, naročito u čestim svađama između dvojice sinova. U retkim scenama jedan na jedan kamera je, međutim, fiksirana, ali je dinamika i ovde naglašena prostom činjenicom da se radi o scenama iz automobila u pokretu, kao recimo u početnoj sceni i još nekoliko scena pravilno raspoređenih u filmu.

“Doplovit će Rex” film je koji u vrlo kompaktnom formatu savršeno balansira između ličnog, porodičnog i šireg društvenog konteksta; između psihološkog i šire socijalnog. Kao takav je jedan od retkih dokumentaraca koji precizno, a opet suptilno preispituju stanje stvari u sadašnjoj Hrvatskoj i uslovima globalne ekonomije u kojoj se zemlja nalazi pri periferiji kao izvoznik pečalbarske radne snage, odnosno posledica koje takav odnos snaga nosi sa sobom – od šireg i opštijeg nivoa do spuštanja na onaj lični i porodični. Reč je o sasvim unikatnom kratkometražnom dokumentarnom filmu.

"Doplovit će Rex"

O FILMU:

Scenarij i režija: Josip Lukić
Producent: Marin Leo Janković
Direktor fotografije: Marinko Marinkić
Montaža: Marko Bičanić
Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 35 minuta

Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".