PočetnaNajave8. UnderhillFest: "Najezda" hrvatskih dokumentaraca i zavidan međunarodni program

8. UnderhillFest: “Najezda” hrvatskih dokumentaraca i zavidan međunarodni program

-

U sljedećih sedam i kusur dana (7. – 15. lipnja, Vojni objekat Zagorič) Podgorica će se pretvoriti u regionalni centar dokumentarnog filma. Crnogorskom premijerom filma “Dan oslobođenja” / “Liberation Day” (Morten Traavik i Uġis Olte, 2016.) o Laibachovom boravku u Sjevernoj Koreji, večeras u 20.30. sati, naime, počinje 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhillfest.

Ovogodišnju službenu međunarodnu i službenu natjecateljsku konkurenciju sačinjava ukupno 21 dokumentarni film koji će se, svaki u svome dijelu ždrijeba boriti za glavnu nagradu (Maslačak). Iste će, pak, dodijeliti tročlani žiri u sastavu: Biljana Tutorov, producentica i redateljica; Morana Komljenović, producentica i redateljica te Pavle Simonović, redatelj. Istaknutim filmovima bit će uručena i posebna priznanja, a svoju završnu kvalitativno-nagradnu riječ imat će i podgorička publika.

A program 8. UF-a odavno nije bio stilski i sadržajno promišljeniji, u globalu nazivnički – kvalitetniji. Naročito se to odnosi na međunarodni dio konkurencijie gdje je projektorski odsjaj rezerviran za “Zasljepljujuću svjetlost sutona / “The Dazzling Light of Sunset” / “Daisis miziduloba” (2016)” redateljice Salomé Jashi o svakodnevnici malog mjesta u njenoj Gruziji, koji je trijumfirao na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Da ne privatiziramo najavu podgoričkog festivala s epoletama onog zagrebačkog, ali tu su još i dirljivi “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015) koji rastvara nesalomljivi duh majke švicarskog redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim “Safari” (2016) austrijskog doku-provokatorskog Ronalda, Ulricha Seidla, čiji film donosi groteskne safari-navike njegovih sunarodnjaka u Africi, a ne smijemo zaboraviti ni najdražeg nam dokumentarnog mrguda, Rusa Vitalija Manskog i njegov osobni povratak u rodnu Ukrajinu s filmom “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnije” (2016).

Regionalni dio natjecateljskog programa poharali su hrvatski dokumentarci, što kroz punokrvne produkcije, što kroz koprodukcijsko sekundiranje. Od hrvatskih favorita portala Dokumentarni.net, Podgoričani će moći vidjeti “Dum spiro spero” (Factum, 2016.), razmišljanje o životu i smrti Pere Kvesića, odnosno “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka koji šeta zapuštenim i prenamijenjenim kinima na hrvatskim otocima. Put UF-a će i “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.), film o spomenicima NOB-u Irene Škorić, odnosno putešesvije nezaposlenim koordinatama Roberta Tomića Zubera, “Možeš biti sve što hoćeš” (TOROlab / Al Jazeera Balkans; 2016.). U popratnom dijelu programa od hrvatskih ostvarenja još se nalazi igrano-dokumentarni film “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) Igora Bezinovića o avanturi mladića Stole i njegovih prijatelja.

Jedan od najvećih highlighta festivala rezerviran je za regionalnu projekciju, slobodno možemo reći europskog doku-hita, “Dubine dva” (2016) Ognjena Glavonića koji se bavi prikrivenim zločinima srpske vojske iz srpsko-albanskog rata na Kosovu krajem devedesetih. “Dubina dva” je također pokupila nagradnu kremu s ovogodišnjeg Doxa, osvojivši Veliki pečat za najbolji regionalni dokumentarni film.

Industrijski dio 8. UnderhillFesta pokriva Dokuškola, dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola koju će podučavati srpski redatelj i producent Rajko Petrović. U sklopu festivala od ove godine premijerni veo bit će skinut s programa RAD (radionica za autorice dokumentarnih filmova), koji se sastoji od trodnevnih predavanja s etabliranim filmskim autoricama koje će s polaznicama raditi na razvoju njihovih projekata.

Opširnije o ovogodišnjem programu 8. UnderhillFesta pročitajte na njegovoj službenoj internetskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije