PočetnaNajave8. UnderhillFest: "Najezda" hrvatskih dokumentaraca i zavidan međunarodni program

8. UnderhillFest: “Najezda” hrvatskih dokumentaraca i zavidan međunarodni program

|

U sljedećih sedam i kusur dana (7. – 15. lipnja, Vojni objekat Zagorič) Podgorica će se pretvoriti u regionalni centar dokumentarnog filma. Crnogorskom premijerom filma “Dan oslobođenja” / “Liberation Day” (Morten Traavik i Uġis Olte, 2016.) o Laibachovom boravku u Sjevernoj Koreji, večeras u 20.30. sati, naime, počinje 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhillfest.

Ovogodišnju službenu međunarodnu i službenu natjecateljsku konkurenciju sačinjava ukupno 21 dokumentarni film koji će se, svaki u svome dijelu ždrijeba boriti za glavnu nagradu (Maslačak). Iste će, pak, dodijeliti tročlani žiri u sastavu: Biljana Tutorov, producentica i redateljica; Morana Komljenović, producentica i redateljica te Pavle Simonović, redatelj. Istaknutim filmovima bit će uručena i posebna priznanja, a svoju završnu kvalitativno-nagradnu riječ imat će i podgorička publika.

A program 8. UF-a odavno nije bio stilski i sadržajno promišljeniji, u globalu nazivnički – kvalitetniji. Naročito se to odnosi na međunarodni dio konkurencijie gdje je projektorski odsjaj rezerviran za “Zasljepljujuću svjetlost sutona / “The Dazzling Light of Sunset” / “Daisis miziduloba” (2016)” redateljice Salomé Jashi o svakodnevnici malog mjesta u njenoj Gruziji, koji je trijumfirao na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Da ne privatiziramo najavu podgoričkog festivala s epoletama onog zagrebačkog, ali tu su još i dirljivi “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015) koji rastvara nesalomljivi duh majke švicarskog redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim “Safari” (2016) austrijskog doku-provokatorskog Ronalda, Ulricha Seidla, čiji film donosi groteskne safari-navike njegovih sunarodnjaka u Africi, a ne smijemo zaboraviti ni najdražeg nam dokumentarnog mrguda, Rusa Vitalija Manskog i njegov osobni povratak u rodnu Ukrajinu s filmom “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnije” (2016).

Regionalni dio natjecateljskog programa poharali su hrvatski dokumentarci, što kroz punokrvne produkcije, što kroz koprodukcijsko sekundiranje. Od hrvatskih favorita portala Dokumentarni.net, Podgoričani će moći vidjeti “Dum spiro spero” (Factum, 2016.), razmišljanje o životu i smrti Pere Kvesića, odnosno “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka koji šeta zapuštenim i prenamijenjenim kinima na hrvatskim otocima. Put UF-a će i “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.), film o spomenicima NOB-u Irene Škorić, odnosno putešestvije nezaposlenim koordinatama Roberta Tomića Zubera, “Možeš biti sve što hoćeš” (TOROlab / Al Jazeera Balkans; 2016.). U popratnom dijelu programa od hrvatskih ostvarenja još se nalazi igrano-dokumentarni film “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) Igora Bezinovića o avanturi mladića Stole i njegovih prijatelja.

Jedan od najvećih highlighta festivala rezerviran je za regionalnu projekciju, slobodno možemo reći europskog doku-hita, “Dubine dva” (2016) Ognjena Glavonića koji se bavi prikrivenim zločinima srpske vojske iz srpsko-albanskog rata na Kosovu krajem devedesetih. “Dubina dva” je također pokupila nagradnu kremu s ovogodišnjeg Doxa, osvojivši Veliki pečat za najbolji regionalni dokumentarni film.

Industrijski dio 8. UnderhillFesta pokriva Dokuškola, dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola koju će podučavati srpski redatelj i producent Rajko Petrović. U sklopu festivala od ove godine premijerni veo bit će skinut s programa RAD (radionica za autorice dokumentarnih filmova), koji se sastoji od trodnevnih predavanja s etabliranim filmskim autoricama koje će s polaznicama raditi na razvoju njihovih projekata.

Opširnije o ovogodišnjem programu 8. UnderhillFesta pročitajte na njegovoj službenoj internetskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.