Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "U suton života" - Mudrošću i humorom protiv smrti

12. ZagrebDox: “U suton života” – Mudrošću i humorom protiv smrti

-

Neki ljudi meditiraju čitav život da bi doživjeli prosvjetljenje. Neki idu kraćim putem pa si pomognu psihodelicima. Ali ništa nas ne može približiti životnoj istini – iskrenom življenju svakog danog trenutka – osim smrti same.

A glavna heroina dokumentarca “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015), nezaustavljiva 94-godišnja majka redatelja Sylvaina Biegeleisena, očekujući smrt eto svaki čas, zna da je izbor jednostavan: borba ili predaja.

Biegeleisen, inače nagrađivani filmski autor koji se paralelno bavi i produkcijom, fotografijom i glazbom, shvatio je da njegova majka, unatoč predviđanjima liječnika koji su joj prognozirali svega nekoliko tjedana života, zapravo uopće ne planira umrijeti. Živjela je, eto, još dvije godine, a sin je kamerom dokumentirao vrijeme provedeno kraj njezina kreveta.

Produkcijski, ovo je podsjetnik da se može i bez novca, ako se ima pravi subjekt – smijeh, pjesma i plač, kamera i njih dvoje u jednoj sobi. Sadržajno, “U suton života”, inače od danas i službeni favorit publike 12. ZagrebDoxa, je sat vremena putovanja u srce života, grandiozni ping pong između lucidnosti i senilnosti, duhovitih gromada životnih mudrosti i krhkih komadića bolne ljudskosti na izdisaju.

Nevjerojatna poema o starosti i ljubavi, smrti i životu, prolaznosti; ime tvrtke koja stoji iza projekta ovakve težine s razlogom nosi naziv Zen Productions. Tražite li istinu, ne morate u potragu za mudrim starcem na planini – eto je pred kamerom.

"U suton života" / "Twilight of a Life" / "Au Crépuscule d'une Vie"

O FILMU:

Režija: Sylvain Biegeleisen
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / SAD
Trajanje: 118 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.