PočetnaNaj-liste10 za 12: Deset preporuka za 12. Liburnia Film Festival

10 za 12: Deset preporuka za 12. Liburnia Film Festival

-

Regionalnim pokretanjem filmskih zupčanika danas službeno počinje 12. Liburnia Film Festival (26. – 30. kolovoza), smotra najboljih dokumentarnih ostvarenja Lijepe naše u proteklih 365 dana. Portal Dokumentarni.net, kako to polako postaje i običaj, donosi listu filmova koje bi po našem mišljenju trebali pogledati ukoliko vas put nanese u Ičiće. Ukupno smo odabrali deset dokumentarnih filmova iz glavne konkurencije, od kojih pet spadaju u kategoriju ultimativnih preporuka. Ukratko – u Ičićima se ovih dana uistinu ima što za vidjeti od recentne domaće dokumentarne produkcije.

ULTIMATIVNE PREPORUKE:

“Ljubavna odiseja” (2014)

  • Režija: Tatjana Božić
  • Produkcija: Jongens van de Wit / IKON / Factum / Zelovic Productions

Melankolično i introspektivno, gotovo detektivsko putovanje Tatjane Božić u svijet prijašnjih ljubavnih brodoloma, možda je i najbolji hrvatski dokumentarac 2014. godine. Simpatično, vrckavo i poetsko poniranje u dubine vlastite ogoljene intime nesumnjivo spada u glavno jelo 12. Liburnia Film Festivala.

“Potrošeni” (2014)

  • Režija: Borut Šeparović
  • Produkcija: Montažstroj

Teatar, dokumentarizam i fikcijske elemente uspio je umijesiti Borut Šeparović u svoj debitantski dokumentarni rollercoaster “Potrošeni” (2014). U filmu unutar filma, zapravo filmu unutar predstave, gledatelji prisustvuju pripremama kazališnog komada pod nazivom “55+”, u kojem hrvatski građani iznad 55 godina (koliko godina toliko sekundi) u zadanom vremenu prepričavaju najvažniji događaj u svom životu. Luda, nezaboravna i dirljiva vožnja potrošenih, odbačenih i zaboravljenih, koju nećete uskoro zaboraviti. “Potrošeni” su najveće hrvatsko dokumentarno osvježenje ove godine!

“4. majmun” (2013)

  • Režija: Hrvoje Mabić
  • Produkcija: Fade In / HRT

Mabićevo ostvarenje o stravičnim događajima u Psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke nazvali smo dokumentarnim “Letom iznad kukavičkeg gnijezda”. S pravom, jer “4. majmun” uz rijetko viđenu razinu dekonstruirajuće analitičnosti jedne hrvatske zravstvene sramote, daje prostor pojedincima koje je taj isti sustav – koji im je trebao ponuditi ruku spasa – ostavio na vjetrometini sadizma lokalnih nadriliječnika.

“Prolaz za Stellu” (2014)

  • Režija: Ljiljana Šišmanović
  • Produkcija: Factum

Mala Stella Valas-Juraj boluje od cerebralne paralize zbog koje je prikovana za invalidska kolica. Da bi sebi, ali i bolesnoj djevojčici olakšali ulazak u zgradu, roditelji su susjedima uputili zahtjev za prolazak kroz dvorište obližnje zgrade. No, lokalci za to ne žele ni čuti… Priča iz “Prolaza za Stellu” u jednakoj je mjeri gadljiva koliko i reprezentativna za današnju rastuću neempatičnost hrvatskog društva. Poučno za osvježavanje pamćenja o okolnim bukvama i susjednim kravama

Prolaz-za-Stellu“Ovrha” (2013)

  • Režija: Neven Hitrec
  • Produkcija: Hrvatski filmski savez

Više od 300 tisuća hrvatskih građana ima blokiran bankovni račun, a mnogi od njih u samom su epicentru dužničkog ropstva. Hitrecova “Ovrha” progovara o upravo takvoj obitelji, čiju sudbinu dodatno komplicira i jedan krivotvoreni potpis koji im zauvjek može promijeniti život. Ogoljeno, iznimno osobno i izuzetno kadrirano, ostvarenje našeg redatelja odlazi u red najpotresnijih hrvatskih dokumentarnih iskustava ove godine. Hitrecov film nominiramo za glavnog kandidata neke od nagrada najsvježijeg izdanja Liburnia Film Festivala.

FILMOVI KOJI SU TAKOĐER ZASLUŽILI VAŠU PAŽNJU:

“BFF” (2014)

  • Režija: Sanja Marjanović
  • Produkcija: Edinburgh College of Art / Filmaktiv

Nostalgični coming of age debitantski film Riječanke Sanje Marjanović možda nije ultimativno remek-djelo kojeg ćete godinama glancati na Hall of fame policama, no retrospektiva jednog nevinog prijateljstva četiri školske kolegice zasigurno će znati pronaći put do nebranjenog dijela emotivne strane vaše male mrežice.

“Još jednom” (2013)

  • Režija: Ana Opalić, Noah Pintarić
  • Produkcija: Kinematograf

Suočavanje s drugim i drugačijim – u ovom slučaju homoseksualnim postojanjem određenog postotka hrvatske populacije – nikad nije bilo potrebnije od današnjeg trenutka u kojem se ispred zidina građanske Lijepe naše čuje nesmiljeno bubnjanje uimeobiteljaša i pripadajuće im fašističke kohorte. Ana Opalić i Noah Pintarić daju ljudsko lice LGBT osobama i konačnu potvrdu da i takve osobe, ne biste vjerovali, prolaze kroz slične egzistencijalno-ljubavne probleme kao i većina hetero-populacije.

“O hokeju i Medvjedima” (2014)

  • Režija: Radislav Jovanov-Gonzo, Josip Ivančić
  • Produkcija: Propeler Film / Al Jazeera Balkans / Zagreb Film

Ne viđamo previše (hrvatskih) sportskih dokumentaraca na domaćim mainstream festivalima, pa je “O hokeju i Medvjedima” Radislava Jovanova-Gonza i Josipa Ivančića i s te strane dobrodošlo osvježenje. Volite li sport, a k tome malkice naginjete i Hokejskom klubu Medveščak, spomenuti film dobro će vam doći za utvrđivanje gradiva o klubu iznimne povijesti, ali i za mali odmor između surfanja poprilično socijalno angažiranom postavom 12. LFF-a.

“Naslovnica” (2013)

  • Režija: Silvana Menđušić
  • Produkcija: Studio dim

Jedan od filmova oko kojih se dizalo najviše prašine na 10. ZagrebDoxu, “Naslovnica” Silvane Menđušić, nije otvorila naročito velik broj intimnih fronti tragično preminule glumice Dolores Lambaše. No, da ne bude zabune, ovdje se još uvijek radi o sasvim gledljivom i dovoljno intrigantnom portretu inteligentne i slojevite ličnosti koju je većina javnosti pokušala definirati njenim izvanškolskim aktivnostima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.