PočetnaVijesti"Navalny" do doku-BAFTA-e, "All That Breathes" do Nagrade Cinema Eye i Nagrade...

“Navalny” do doku-BAFTA-e, “All That Breathes” do Nagrade Cinema Eye i Nagrade za dokumentarni film IDA

|

Proteklih tjedana i mjeseci dodijeljeno je nekoliko, za dokumentaristiku bitnih nagrada, čije laureate s manjim ili većim zakašnjenjem obznanjujemo i na našoj stranici. Krenimo od najsvježijih. U Londonu (Royal Festival Hall) je 19. veljače ove godine održana svečana ceremonija dodjela nagrada Britanske filmske akademije, popularnije i poznatije pod imenom BAFTA. Dogurale su ove nagrade do trenutne, 76. inkarnacije, a među brojnim nominacijskim kategorijama škicnuli smo prije svega dokumentarne. Tamo je titulu najboljeg britanskog dokumentarnog filma protekle godine, među ukupno pet nominiranih naslova, odnio “Navalny” (2022) Daniela Rohera, o Alekseju Navalnom, nekadašnjem ruskom opozicijskom lideru koji se danas nalazi u zatvoru.

Daljnjim povratkom u prošlost dolazimo do specijaliziranih dokumentarističkih Nagrada Cinema Eye (Cinema Eye Honors), čija je svečanost pak 12. veljače održana u New Yorku (Museum of the Moving Image). Tamo je najprestižniju Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac odnio “All That Breathes” (2022) indijskog autora Shaunaka Sena, priča o braći iz New Delhija koji se u svojoj maloj veterinarskoj ambulanti brinu za ozlijeđene ptice. U kategoriji najbolje režije trijumfirala je američka redateljica Laura Poitras sa svojim filmom “All the Beauty and the Bloodshed” (2022), u kojem portretira fotografkinju i aktivisticu Nan Goldin. Najboljim kratkometražnim dokumentarcem prošle godine proglašen je kanadski “Nuisance Bear” (2021) Jacka Weismana i Gabriele Osio Vanden, o polarnim medvjedima koji na svojoj migracijskoj ruti prolaze kroz kanadski gradić Churchill.

Desetog dana mjeseca prosinca prošle godine u Los Angelesu (Paramount Theatre) su po 38. put održane Nagrade za dokumentarni film IDA (IDA Documentary Awards) Međunarodnog udruženja dokumentarista. Ovdje je također u najprestižnijoj kategoriji dugog doku-metra slavio “All That Breathes”, čiji je redatelj Shaunak Sen osvojio i Nagradu za najboljeg redatelja. Što se tiče najboljeg kratkometražnog dokumentarnog uratka 2022. godine, ovdje su IDA-ini članovi najboljim progurali dokumentarac “Haulout” (2022) ruskih redatelja Maksima Arbugaeva i Evgenije Arbugaeve, u čijem je središtu biolog Maksim Čakilev koji već deset godina istražuje morževe na obali sibirskog dijela Arktika.

I konačno, na našem putu nagradnim strunama prošlosti, dolazimo i do 33. Nordisk Panorame (22. – 27.9.2022.). Nisu, doduše, nagrade, ali jesu za doku-industriju poprilično bitan festival koji svake godine okuplja najbolja nordijska filmska ostvarenja. Dakako, kako rekosmo, i dokumentarna, poput filma “Nelly & Nadine” (2022) švedskog autora Magnusa Gerttena, čija je priča o dvije žene iz naslova koje se na Badnjak 1944. zaljubljuju u koncentracijskom logoru Ravensbrück, osvojila Nagradu za najbolji nordijski dokumentarni film.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.