PočetnaVijesti8. CCDA, 14. DOC NYC i 51. Griersoni: "Still: A Michael J....

8. CCDA, 14. DOC NYC i 51. Griersoni: “Still: A Michael J. Fox Movie”, “Total Trust” i “Sve što diše”

-

Hvatamo par zaostataka za koja smatramo da bi ih za vašu i našu informiranost svejedno u konačnici trebalo – uhvatiti. Krećemo najprije s godišnjom, osmom po redu dokumentarnom nagradu najvećeg sjevernoameričkog udruženja filmskih kritičara – CCA-ja (Critics Choice Association). Na hrvatskom bi većina prijevoda zvučala nespretno, pa evo ostavimo i udruženje i nagradu na domicilnom, tečnom engleskom.

CCA je, dakle, svečanost povodom osvoje sme specijalizirane nagrade posvećene godišnjoj produkciji dokumentarnog filma – Critics Choice Documentary Award – održao još 12. studenog u New Yorku, u dvorani Edison Ballroom na Manhattanu. U konkurenciju su, pak, ušli svi filmovi prikazani u kinima, televiziji te većim digitalnim platformama; glasanje je kao i uvijek prepušteno članovima CCA-ja. Na svečanoj dodjeli nagrada dodijeljena je i Nagrada “Pennebaker” (Pennebaker Award) za životno djelo, uručena dokumentaristu Rossu McElweeju (“Shermanov marš”).

Od brojnih kategorija izdvojit ćemo nekoliko najvažnijih. Glavnu nagradu, onu za najbolji dugometražni dokumentarni film, osvojila je biografija o glumcu Michaelu J. Foxu – “Still: A Michael J. Fox Movie” (2023) Davisa Guggenheima, koji je kući odnio nagradu i za najboljeg redatelja.

Nagrada za najbolji dugometražni prvijenac otišla je u ruke ukrajinskog redatelja Mstislava Černova, i to za ostvarenje o opsadi Mariupolja, “20 Days in Mariupol” (2023). Isti film osvojio je i Nagradu za najbolji politički dokumentarac. Najboljim kratkometražnim dokumentarcem proglašen je “The Last Repair Shop” (Kris Bowers i Ben Proudfoot, 2023.) o zaposlenicima radnje za popravak glazbenih instrumenata u L.A.-u. Nagradu za najbolju aktualnu dokumentarnu seriju koja se još redovito producira i prikazuje na godišnjoj razini (Best Ongoing Documentary Series), odnijela je izvrsna sportska “30 for 30” (2009. -).

14. DOC NYC

Ostanimo još u Americi, zapravo ostanimo još u istom gradu – New Yorku. Tamo se od 8. do 16. studenog održavao 14. DOC NYC, dok su nagrade dijeljene dan prije završetka festivala, u srijedu 15. studenog.

Veliku nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji dugometražnog filma osvojio je “Total Trust” (2023) kineske redateljice Jialing Zhang, koja postavlja pitanja o tehnologiji za nadziranje kineske vlade, odnosno gušećem utjecaju nadziranja na živote samih Kineza. Ista nagrada, samo u domaćoj, američkoj konkurenciji, pripala je filmu “Mediha” (2023) Hasana Oswalda o tinejdžerici Medihi, koja je preživjela genocid ISIL-a 2014. godine na njenu etničku i religijsku manjinsku skupinu Jazida.

Velika nagrada žirija za najbolji kratkometražni film otišla je dokumentarcu “Mountain Man” (2022) butanskog autora Aruna Bhattaraija. U njemu nas upoznaje s Phuntshom Tsheringom, jedinim butanskim glaciologom koji također – jedini, ima dozvolu penjati se (i istraživati tamošnje ledenjake) svetim planinama, točnije butanskom stranom Himalaja.

Nagrada publike pripala je dokumentarcu “Garland Jeffreys: The King of in Between” (2023) američke redateljice Claire Jeffreys o glazbeniku iz naslova filma.

51. Griersoni

Za kraj, ne zaboravimo ni najvažniju otočnu doku-nagradu – 51. Griersone (British Documentary Awards), čija je svečanost održana u londonskom Queen Elizabeth Hallu. U međunarodnoj konkurenciji slavio je i hrvatskoj publici poznati “Sve što diše” / “All That Breathes” (2022) indijskog autora Shaunaka Sena, o braći iz New Delhija koja spašavaju ptice grabljivice (crne lunje). Najbolji britanski dokumentarac je “Lyra” (2022) sjevernoirske autorice Alison Millar, čiji film gledatelje upoznaje sa životom i radom tamošnje istraživačke novinarke Lyre McKee.

O svim pobjednicima 12. CCDA-ja pročitajte ovdje, onima s 14. DOC NYC-a ovdje, a Griersona ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.