PočetnaRecenzije"All the Beauty and the Bloodshed" - Glas kroz fotoaparat

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

|

Američka dokumentaristica Laura Poitras već je bila – tu. Prednominacija, nominacija, pa Oscar 2015. s “Citzenfourom” (2014). Prvi se pamte, uvijek se pamte. Osam godina nakon svog prvog Zlatnog kipića, Poitras bi, lako je moguće, mogla i do drugog; film je, treba i to naglasiti, prošle godine osvojio i Zlatnog lava u Veneciji. Edward Snowden i njegova pripadajuća filmska priča svakako su obilježili dosadašnju karijeru Poitrasove, no generalna aura oko “All the Beauty and the Bloodshed” (2022) nesumnjivo je osobnija i intimnija od oskarovski potvrđene ispovijesti “C4”-a. Koliko je do same hermetične teme koja ne pruža previše prostora za improvizaciju, a koliko do jednako takvog protagonista optuženog za odavanje državnih tajni – dalo bi se, naravno, razgovarati. Bilo kako bilo, “All the Beauty and the Bloodshed” je u ovom oskarovskom kontekstu sasvim drugačiji film, gdje Poitras rastvara osobnu, profesionalnu i aktivističku prošlost Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice, koja je svojim višedesetljetnim djelovanjem pomogla senzibilizirati javnost za probleme LGBT zajednice, osoba zaraženih HIV-om te posljednje, kao centralna tema dokumentarca, opiodne epidemije u SAD-u koja je uzrokovala smrt više od 500 tisuća ljudi.

Da bi uopće došla u poziciji pomoći drugima, Goldin je najprije morala isto napraviti – sebi; osvijestiti i pomiriti se s demonima prošlosti koji bi mentalno labilnije pojedince natjerali i na samoubojstvo, poput njene voljene i par godina starije sestre Barbare koja je okončala život pod tračnicama. Kombinacija nezrelog društva (homoseksulanost kao tabu tema šezdesetih, a kamoli tinejdžersko samoubojstvo) i emocionalno nezrelih roditelja (prije svega okrutna majka koja ju je dala zatvoriti) isporučila je mladu djevojku u mentalnu ustanovu, a u konačnici i u hladni zagrljaj zagrobnog ništavila. Goldin je, govori, kasnije ipak uspjela uspostaviti topli prijateljski krug koji ju je možda spasio od iste sudbine, no Barbara nije imala nikog kome bi povjerila vlastite želje i strahove.

Poitras daje fascinantan portret jednog neapologetskog postojanja, turbulentnog društvenog poretka sedamdesetih i osamdesetih te priču o jednom običnom fotoaparatu koji je djevojčici iz uštogljenog bostonskog predgrađa napokon dao – glas.

Ni naša glavna protagonistica nije imala naročito normalan život, jer ju je obitelj – bojeći se sestrinog scenarija – već sa četrnaest godina prepustila udomiteljskim obiteljima, a kasnije je radila svakakve poslove kako bi preživjela, uključujući prostituciju u punoljetnim godinama. Pa ipak, stvari se za Goldin mijenjaju nabolje ulaskom baš u punoljetnost, pogotovo nakon upoznavanja Davida Armstronga, androgenog najboljeg prijatelja koji joj širom otvara vrata njujorške (queer) umjetničke underground scene, prepune najrazličitijih likova čiju je svakodnevicu, baš kao i vlastitu, fotografirala bez ikakvih filtera i ustezanja, u svoj punoći njihove prirodne ljepote. Goldin, dakako, ne bježi od svojeg dijela prošlosti korištenja opijata i uživanja ultimativnih seksualnih sloboda, a upravo će joj ovisnost o OxyContinu, propisanog za ublažavanje boli nakon operacije, poslužiti kao dobra osobno-aktivistička baza za rušenje obitelji Sackler, vlasnika farmaceutske tvrtke Purdue, odgovorne za proizvodnju spornog i često smrtonosnog lijeka s iznimno adiktivnim djelovanjem.

Poitras u “All the Beauty and the Bloodshed” ne koristi talking headse, opredjeljujući se radije za intimniji pristup – voice-over naracije svoje protagonistice, rezane iz njihovih višesatnih audio-intervjua snimanih kroz godinu i pol vremena. Sve ovo filmu daje topliji ton, osjećaj da se umjetnica u fokusu obraća svakom svom pojedinačnom gledatelju. Bilo da gledamo pojedinačne umjetničke fotografije Nan Goldin, one ukoričene u antologijsku monografiju “The Ballad of Sexual Dependency”, aktivizam kroz udruženje “Prescription Addiction Intervention Now” (“P.A.I.N.”) ili aktualne kadrove okupacije umjetničkih galerija kako bi iste zbacile zmijsku kožu prljavog novca Sacklerovih, Poitras daje fascinantan (iako montažerski mrvicu prevelikodušan) portret neapologetskog postojanja, turbulentnog društvenog poretka sedamdesetih i osamdesetih (veliki otpori prema ženskim umjetnicama općenito, nevjerojatno jezivo razdoblje razbuktavanja AIDS-a…) te priču o jednom običnom fotoaparatu koji je djevojčici iz uštogljenog bostonskog predgrađa napokon dao – glas.

"All the Beauty and the Bloodshed"
Režija: Laura Poitras
Producenti: Howard Gertler, Nan Goldin, Yoni Golijov, John S. Lyons i Laura Poitras
Direktorica fotografije: Nan Goldin
Montaža: Joe Bini, Amy Foote i Brian A. Kates
Glazba: Soundwalk Collective
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 122 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.
Režija: Laura Poitras<br> Producenti: Howard Gertler, Nan Goldin, Yoni Golijov, John S. Lyons i Laura Poitras<br> Direktorica fotografije: Nan Goldin<br> Montaža: Joe Bini, Amy Foote i Brian A. Kates<br> Glazba: Soundwalk Collective<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 122 minute"All the Beauty and the Bloodshed" - Glas kroz fotoaparat