PočetnaNajaveU Bjelovaru sutra počinje 16. DOKUart

U Bjelovaru sutra počinje 16. DOKUart

|

Sutra (subota, 18. rujna) počinje 16. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma koji će potrajati osam dana, do subote, 25. rujna, projekcijama u novoizgrađenim kulturnim centrima u obližnjim općinama Rovišću i Kapeli. U međuvremenu, u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru prikazat će se ukupno trinaest kratkih i dugih dokumentarnih filmova sa svih strana svijeta, među kojima i šest hrvatskih premijera. Kako je u KMC-u na predstavljanju programa u utorak, 14. rujna, najavila selektorica festivala Rada Šešić, ovogodišnji festival posvećen je ljubavi pa prigodno program u subotu u 20 sati otvara film “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara.

“Imat ćemo različite dokumentarce i različite teme od velikih priča do onih intimnih. Od opservacijskih, filmova bez riječi, filmova s puno riječi, političkih trilera i psiholoških trilera. Imamo po prvi put film iz Čilea koji je nominiran za Oscara, zove se ‘Agent krtica’, kao i ‘Sretan Božić, Yiwu’ koji je sniman u Kini u gradu u kojem postoji 600 tvornica te one opskrbljuju gotovo cijeli svijet božićnim poklonima”, istaknula je između ostalog Šešić.

Nakon prošle godine kada je cijeli festival održan u alternativnom izdanju na otvorenom prostoru u raznim dijelovima Bjelovar, DOKUart se sada vraća u svoje prirodno okruženje – kino. Ipak, s obzirom na epidemiološku situaciju situacija je ponešto drukčija u odnosu na prethodne godine. Cijena ulaznica ostaje 20 kuna za pojedinačnu projekciju dok festivalska ulaznica za svih sedam iznosi 140 kuna. Na projekcijama će se moći prisustvovati s COVID potvrdom, onom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.

Večer uoči samog festivala, u Gradskom muzeju Bjelovar, u petak, 17. rujna u 19.30 sati otvorit će se i multimedijska izložba “DOKUart – 15 godina s vama”. U sklopu izložbe moći će se pogledati plakati za sve prijašnje festivale, špice, brojne fotografije, a prikazivat će se i neki kratki filmovi koji su prikazani prijašnjih godina na festivalu kao i filmovi s radionice Malog DOKUarta. Mali DOKUart stigao je već do 14. izdanja i na natječaj školskog video stvaralaštva pristiglo je trideset radova iz cijele Hrvatske. Članice prosudbene komisije Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić izabrale su sedam najboljih filmova. Održat će se i filmska radionica za učenike bjelovarskih osnovnih škola koju će voditi poznati bjelovarski redatelj sa zagrebačkom adresom Đuro Gavran. Svi nagrađeni filmovi pristigli na natječaj za Mali DOKUart, kao i film koji će snimiti polaznici radionice, prikazat će se u petak, 24. rujna u kino dvorani bjelovarskog KMC-a.

I ove godine omogućene su projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola koje će ipak biti online, a Nagrada “Počasni DOKUartovac” odnosno Posebno priznanje za cjelokupni životni rad i doprinos dokumentarizmu dodijelit će se supružnicima Petru i Vesni Krelja. Na rasporedu je i predavanje filmske kritičarke Višnje Vukašinović “Jezik 21. stoljeća” u kojem će biti govora o onome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada gledamo filmove. Osim nagrade publike koja će se dodijeliti filmu s najvišom prosječnom ocjenom, i ove godine nagradu će dodjeljivati i Žiri mladih sastavljen od učenika bjelovarske gimnazije

Više o ovogodišnjem programu DOKUarta pročitajte na službenoj stranici bjelovarskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.