PočetnaNajaveU Bjelovaru sutra počinje 16. DOKUart

U Bjelovaru sutra počinje 16. DOKUart

-

Sutra (subota, 18. rujna) počinje 16. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma koji će potrajati osam dana, do subote, 25. rujna, projekcijama u novoizgrađenim kulturnim centrima u obližnjim općinama Rovišću i Kapeli. U međuvremenu, u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru prikazat će se ukupno trinaest kratkih i dugih dokumentarnih filmova sa svih strana svijeta, među kojima i šest hrvatskih premijera. Kako je u KMC-u na predstavljanju programa u utorak, 14. rujna, najavila selektorica festivala Rada Šešić, ovogodišnji festival posvećen je ljubavi pa prigodno program u subotu u 20 sati otvara film “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara.

“Imat ćemo različite dokumentarce i različite teme od velikih priča do onih intimnih. Od opservacijskih, filmova bez riječi, filmova s puno riječi, političkih trilera i psiholoških trilera. Imamo po prvi put film iz Čilea koji je nominiran za Oscara, zove se ‘Agent krtica’, kao i ‘Sretan Božić, Yiwu’ koji je sniman u Kini u gradu u kojem postoji 600 tvornica te one opskrbljuju gotovo cijeli svijet božićnim poklonima”, istaknula je između ostalog Šešić.

Nakon prošle godine kada je cijeli festival održan u alternativnom izdanju na otvorenom prostoru u raznim dijelovima Bjelovar, DOKUart se sada vraća u svoje prirodno okruženje – kino. Ipak, s obzirom na epidemiološku situaciju situacija je ponešto drukčija u odnosu na prethodne godine. Cijena ulaznica ostaje 20 kuna za pojedinačnu projekciju dok festivalska ulaznica za svih sedam iznosi 140 kuna. Na projekcijama će se moći prisustvovati s COVID potvrdom, onom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.

Večer uoči samog festivala, u Gradskom muzeju Bjelovar, u petak, 17. rujna u 19.30 sati otvorit će se i multimedijska izložba “DOKUart – 15 godina s vama”. U sklopu izložbe moći će se pogledati plakati za sve prijašnje festivale, špice, brojne fotografije, a prikazivat će se i neki kratki filmovi koji su prikazani prijašnjih godina na festivalu kao i filmovi s radionice Malog DOKUarta. Mali DOKUart stigao je već do 14. izdanja i na natječaj školskog video stvaralaštva pristiglo je trideset radova iz cijele Hrvatske. Članice prosudbene komisije Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić izabrale su sedam najboljih filmova. Održat će se i filmska radionica za učenike bjelovarskih osnovnih škola koju će voditi poznati bjelovarski redatelj sa zagrebačkom adresom Đuro Gavran. Svi nagrađeni filmovi pristigli na natječaj za Mali DOKUart, kao i film koji će snimiti polaznici radionice, prikazat će se u petak, 24. rujna u kino dvorani bjelovarskog KMC-a.

I ove godine omogućene su projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola koje će ipak biti online, a Nagrada “Počasni DOKUartovac” odnosno Posebno priznanje za cjelokupni životni rad i doprinos dokumentarizmu dodijelit će se supružnicima Petru i Vesni Krelja. Na rasporedu je i predavanje filmske kritičarke Višnje Vukašinović “Jezik 21. stoljeća” u kojem će biti govora o onome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada gledamo filmove. Osim nagrade publike koja će se dodijeliti filmu s najvišom prosječnom ocjenom, i ove godine nagradu će dodjeljivati i Žiri mladih sastavljen od učenika bjelovarske gimnazije

Više o ovogodišnjem programu DOKUarta pročitajte na službenoj stranici bjelovarskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije