PočetnaNajaveU Bjelovaru sutra počinje 16. DOKUart

U Bjelovaru sutra počinje 16. DOKUart

-

Sutra (subota, 18. rujna) počinje 16. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma koji će potrajati osam dana, do subote, 25. rujna, projekcijama u novoizgrađenim kulturnim centrima u obližnjim općinama Rovišću i Kapeli. U međuvremenu, u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru prikazat će se ukupno trinaest kratkih i dugih dokumentarnih filmova sa svih strana svijeta, među kojima i šest hrvatskih premijera. Kako je u KMC-u na predstavljanju programa u utorak, 14. rujna, najavila selektorica festivala Rada Šešić, ovogodišnji festival posvećen je ljubavi pa prigodno program u subotu u 20 sati otvara film “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara.

“Imat ćemo različite dokumentarce i različite teme od velikih priča do onih intimnih. Od opservacijskih, filmova bez riječi, filmova s puno riječi, političkih trilera i psiholoških trilera. Imamo po prvi put film iz Čilea koji je nominiran za Oscara, zove se ‘Agent krtica’, kao i ‘Sretan Božić, Yiwu’ koji je sniman u Kini u gradu u kojem postoji 600 tvornica te one opskrbljuju gotovo cijeli svijet božićnim poklonima”, istaknula je između ostalog Šešić.

Nakon prošle godine kada je cijeli festival održan u alternativnom izdanju na otvorenom prostoru u raznim dijelovima Bjelovar, DOKUart se sada vraća u svoje prirodno okruženje – kino. Ipak, s obzirom na epidemiološku situaciju situacija je ponešto drukčija u odnosu na prethodne godine. Cijena ulaznica ostaje 20 kuna za pojedinačnu projekciju dok festivalska ulaznica za svih sedam iznosi 140 kuna. Na projekcijama će se moći prisustvovati s COVID potvrdom, onom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.

Večer uoči samog festivala, u Gradskom muzeju Bjelovar, u petak, 17. rujna u 19.30 sati otvorit će se i multimedijska izložba “DOKUart – 15 godina s vama”. U sklopu izložbe moći će se pogledati plakati za sve prijašnje festivale, špice, brojne fotografije, a prikazivat će se i neki kratki filmovi koji su prikazani prijašnjih godina na festivalu kao i filmovi s radionice Malog DOKUarta. Mali DOKUart stigao je već do 14. izdanja i na natječaj školskog video stvaralaštva pristiglo je trideset radova iz cijele Hrvatske. Članice prosudbene komisije Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić izabrale su sedam najboljih filmova. Održat će se i filmska radionica za učenike bjelovarskih osnovnih škola koju će voditi poznati bjelovarski redatelj sa zagrebačkom adresom Đuro Gavran. Svi nagrađeni filmovi pristigli na natječaj za Mali DOKUart, kao i film koji će snimiti polaznici radionice, prikazat će se u petak, 24. rujna u kino dvorani bjelovarskog KMC-a.

I ove godine omogućene su projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola koje će ipak biti online, a Nagrada “Počasni DOKUartovac” odnosno Posebno priznanje za cjelokupni životni rad i doprinos dokumentarizmu dodijelit će se supružnicima Petru i Vesni Krelja. Na rasporedu je i predavanje filmske kritičarke Višnje Vukašinović “Jezik 21. stoljeća” u kojem će biti govora o onome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada gledamo filmove. Osim nagrade publike koja će se dodijeliti filmu s najvišom prosječnom ocjenom, i ove godine nagradu će dodjeljivati i Žiri mladih sastavljen od učenika bjelovarske gimnazije

Više o ovogodišnjem programu DOKUarta pročitajte na službenoj stranici bjelovarskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.