PočetnaNajave"Oktobar u Parizu" na "Hall of Fameu" Dokukina KIC

“Oktobar u Parizu” na “Hall of Fameu” Dokukina KIC

-

Ovomjesečno izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u zagrebačkom Dokukinu KIC, posvećeno je jednom zastrašujućem listopadu iz europske povijesti i kultnom dokumentarcu koji je bio nedostupan javnosti zbog cenzure, Radi se o dokumentarcu “Oktobar u Parizu” / “October in Paris” / “Octobre à Paris” iz 1962. francuskog filmskog scenarista i redatelja Jacquesa Panijela. Film je na programu danas, u četvrtak 21. listopada u 19 sati.

Panijelov unikatni povijesni dokument vraća nas u Pariz na početku ’60-ih godina, u vrijeme velikih tenzija, pri kraju Alžirskog rata za dekolonizaciju i nezavisnost, kada policija uvodi policijski sat koji je usmjeren isključivo na alžirske muslimane u Francuskoj. Mjera odmah izaziva reakciju; gotovo trideset tisuća Alžiraca u noći 17. listopada 1961. okuplja se u organizaciji Fronte narodnog oslobođenja i maršira Parizom za svoje pravo na jednakost. Mirna demonstracija završava krvavo, s naredbom prefekta pariške policije Mauricea Papona (kasnije osuđenog za zločine protiv čovječnosti) da se alžirski duh slomi nasilnim sredstvima, što dovodi do tzv. Pariškog masakra. Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.

Ostatak tjednog repertoara donosi lakše teme i svjetove, s novim terminima hit-dokumentaraca (“Agent krtica” i “Ljubav oko svijeta”), a tjedni program u Dokukinu KIC završava se gostovanjem Subversive Festivala, okruglim stolom i projekcijom filma na temu današnje aktualnosti Antonia Gramscija. Povjesničar političke misli i filozofije Peter Thomas započet će s izlaganjem na temu “Hegemonija kao metoda političkog djelovanja”, nakon čega će uslijediti okrugli stol uz filozofa Alena Sućesku i moderiranje Luke Bogdanića o značaju i recepciji poznatog talijanskog marksističkog filozofa i političara iz prve polovice 20. stoljeća, zaslužnog za osnivanje Komunističke partije Italije. Nakon diskusije održat će se projekcija filma Giorgija Baratte (“New York i misterij Napulja: Putovanje kroz Gramscijev svijet”), a ulaz na okrugli stol i projekciju je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije