PočetnaNajave"Oktobar u Parizu" na "Hall of Fameu" Dokukina KIC

“Oktobar u Parizu” na “Hall of Fameu” Dokukina KIC

-

Ovomjesečno izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u zagrebačkom Dokukinu KIC, posvećeno je jednom zastrašujućem listopadu iz europske povijesti i kultnom dokumentarcu koji je bio nedostupan javnosti zbog cenzure, Radi se o dokumentarcu “Oktobar u Parizu” / “October in Paris” / “Octobre à Paris” iz 1962. francuskog filmskog scenarista i redatelja Jacquesa Panijela. Film je na programu danas, u četvrtak 21. listopada u 19 sati.

Panijelov unikatni povijesni dokument vraća nas u Pariz na početku ’60-ih godina, u vrijeme velikih tenzija, pri kraju Alžirskog rata za dekolonizaciju i nezavisnost, kada policija uvodi policijski sat koji je usmjeren isključivo na alžirske muslimane u Francuskoj. Mjera odmah izaziva reakciju; gotovo trideset tisuća Alžiraca u noći 17. listopada 1961. okuplja se u organizaciji Fronte narodnog oslobođenja i maršira Parizom za svoje pravo na jednakost. Mirna demonstracija završava krvavo, s naredbom prefekta pariške policije Mauricea Papona (kasnije osuđenog za zločine protiv čovječnosti) da se alžirski duh slomi nasilnim sredstvima, što dovodi do tzv. Pariškog masakra. Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.

Ostatak tjednog repertoara donosi lakše teme i svjetove, s novim terminima hit-dokumentaraca (“Agent krtica” i “Ljubav oko svijeta”), a tjedni program u Dokukinu KIC završava se gostovanjem Subversive Festivala, okruglim stolom i projekcijom filma na temu današnje aktualnosti Antonia Gramscija. Povjesničar političke misli i filozofije Peter Thomas započet će s izlaganjem na temu “Hegemonija kao metoda političkog djelovanja”, nakon čega će uslijediti okrugli stol uz filozofa Alena Sućesku i moderiranje Luke Bogdanića o značaju i recepciji poznatog talijanskog marksističkog filozofa i političara iz prve polovice 20. stoljeća, zaslužnog za osnivanje Komunističke partije Italije. Nakon diskusije održat će se projekcija filma Giorgija Baratte (“New York i misterij Napulja: Putovanje kroz Gramscijev svijet”), a ulaz na okrugli stol i projekciju je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.