PočetnaVijesti16. DOKUart: Nagrada publike "Ljubavi oko svijeta", Žirija mladih "Derištima"

16. DOKUart: Nagrada publike “Ljubavi oko svijeta”, Žirija mladih “Derištima”

-

“Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara bjelovarska publika izabrala je kao najbolji film 16. Festivala dokumentarnog filma DOKUart. Emotivni dokumentarni putopis svjetskih putnika iz Zagreba u kojem su donijeli 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima sa svih strana svijeta, prikazan je odmah na otvaranju festivala, no do kraja ga niti jedan film nije uspio dostići. Vrlo blizu je bio “Agent krtica” / “The Mole Agent” / “El agente topo” Čileanke Maite Alberdi, koji je ove godine zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Netipični špijun, odnosno 83-godišnji Sergio koji je silom prilika postao tajni agent u staračkom domu, također se zavukao pod kožu bjelovarskoj publici koja mu je svojim glasovima dodijelila drugo mjesto. Treće i četvrto mjesto pripala su dvama kratkim filmovima, “Šatoru 113, Idomeni” / “Tente 113, Idomèni” (2020) švicarskog autora Henrija Marbachera te “Zlatnoj dugmadi” / “The Golden Buttons” Rusa Alekseja Jevstignjejeva.

“Zlatna dugmad” bio je i jedan od četiri kratka filma prikazanih posljednje festivalske večeri u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru (“Bashkimi United” Švicarca Lassea Lindera, “Mir naše gospe” Crnogorca Vladimira Perovića te “Jebeno posvojena”). Žiri mladih dodijelio je Posebno priznanje dokumentarcu “Jebeno posvojena” / “Fucking Adopted” / “Fuckings Adoptert” (2020), a kad već u Bjelovar nije uspjela stići sama autorica Nora Nivedita Tvedt, nagradu je preuzeo veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg. Glavnu nagradu Žirija mladih koji je bio sastavljen od šest učenika bjelovarske gimnazije, dodijelio je pak nizozemskom filmu “Derišta” / “Punks” / “Rotjochies” (2019) redateljice Maasje Ooms.

Ukupno je u sedam dana festivala prikazano trinaest filmova od čega čak šest hrvatskih premijera, a bjelovarska publika je proteklog tjedna mogla uživati u presjeku najboljeg od najboljeg svjetske dokumentaristike koji je izabrala selektorica Rada Šešić. Prikazani su i ove godine u Bjelovaru filmovi doslovno sa svih strana svijeta, održano je predavanje za srednjoškolce, a autori dokumentarnih filmova stigli su u Bjelovar kako bi predstavili svoja djela. Posljednje večeri festivala u Bjelovar je stigla i mlada hrvatska redateljica Dalija Dozet kako bi predstavila film u nastajanju “Lekcije mog tate”.

Paralelno sa šesnaestim izdanjem festivala dokumentarnog filma, održan je i 14. Mali DOKUart, odnosno festival školskog filmskog stvaralaštva. Od četrdeset pristiglih filmova, sedam ih je završilo u finalu, a u žestokoj konkurenciju glavnu Grand Prix nagradu osvojio je film “Ne vidim kraj” filmske družine OŠ Strahoninec iz Čakovca. Prva nagrada pripala je Lani Strman i Filmskoj sekciji OŠ oca Petra Perice iz Makarske s filmom “Volontiranje”. Druga nagrada pripala je Filmskoj grupi Kašići OŠ Bartola Kašića iz Zagreba s filmom “Dnevnik sedmaša”, a treće filmu “Ruke” Filmske grupe OŠ Sveti Petar Orehovec.

Članice prosudbene komisije bile su Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, a u sklopu Malog DOKUarta održana je i radionica dokumentarnog filma za učenike bjelovarskih škola koju su vodili Đuro Gavran i Damian Nenadić. U tjedan dana radionice polaznici su snimili kratki dokumentarni film “29/9” u kojem su se pozabavili tragičnim događajem iz moderne bjelovarske povijesti, odnosno eksplozijom Barutane 1991. godine.

Za kraj, DOKUart večeras (subota, 25. rujna) putuje u goste, točnije u Kapelu i Rovišće. U 20 sati u Kulturnom centru u Rovišću te u Društvenom domu u Kapeli prikazat će se dokumentarac “Dream Team babe” (2020) Lejle Zvizdić, film o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini pa i šire. Ovaj bend ima šest članica koje zajedno imaju 450 godina, a svejedno publiku privlače nevjerojatnom energijom, radošću i veseljem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije