PočetnaVijesti16. DOKUart: Nagrada publike "Ljubavi oko svijeta", Žirija mladih "Derištima"

16. DOKUart: Nagrada publike “Ljubavi oko svijeta”, Žirija mladih “Derištima”

|

“Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara bjelovarska publika izabrala je kao najbolji film 16. Festivala dokumentarnog filma DOKUart. Emotivni dokumentarni putopis svjetskih putnika iz Zagreba u kojem su donijeli 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima sa svih strana svijeta, prikazan je odmah na otvaranju festivala, no do kraja ga niti jedan film nije uspio dostići. Vrlo blizu je bio “Agent krtica” / “The Mole Agent” / “El agente topo” Čileanke Maite Alberdi, koji je ove godine zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Netipični špijun, odnosno 83-godišnji Sergio koji je silom prilika postao tajni agent u staračkom domu, također se zavukao pod kožu bjelovarskoj publici koja mu je svojim glasovima dodijelila drugo mjesto. Treće i četvrto mjesto pripala su dvama kratkim filmovima, “Šatoru 113, Idomeni” / “Tente 113, Idomèni” (2020) švicarskog autora Henrija Marbachera te “Zlatnoj dugmadi” / “The Golden Buttons” Rusa Alekseja Jevstignjejeva.

“Zlatna dugmad” bio je i jedan od četiri kratka filma prikazanih posljednje festivalske večeri u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru (“Bashkimi United” Švicarca Lassea Lindera, “Mir naše gospe” Crnogorca Vladimira Perovića te “Jebeno posvojena”). Žiri mladih dodijelio je Posebno priznanje dokumentarcu “Jebeno posvojena” / “Fucking Adopted” / “Fuckings Adoptert” (2020), a kad već u Bjelovar nije uspjela stići sama autorica Nora Nivedita Tvedt, nagradu je preuzeo veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg. Glavnu nagradu Žirija mladih koji je bio sastavljen od šest učenika bjelovarske gimnazije, dodijelio je pak nizozemskom filmu “Derišta” / “Punks” / “Rotjochies” (2019) redateljice Maasje Ooms.

Ukupno je u sedam dana festivala prikazano trinaest filmova od čega čak šest hrvatskih premijera, a bjelovarska publika je proteklog tjedna mogla uživati u presjeku najboljeg od najboljeg svjetske dokumentaristike koji je izabrala selektorica Rada Šešić. Prikazani su i ove godine u Bjelovaru filmovi doslovno sa svih strana svijeta, održano je predavanje za srednjoškolce, a autori dokumentarnih filmova stigli su u Bjelovar kako bi predstavili svoja djela. Posljednje večeri festivala u Bjelovar je stigla i mlada hrvatska redateljica Dalija Dozet kako bi predstavila film u nastajanju “Lekcije mog tate”.

Paralelno sa šesnaestim izdanjem festivala dokumentarnog filma, održan je i 14. Mali DOKUart, odnosno festival školskog filmskog stvaralaštva. Od četrdeset pristiglih filmova, sedam ih je završilo u finalu, a u žestokoj konkurenciju glavnu Grand Prix nagradu osvojio je film “Ne vidim kraj” filmske družine OŠ Strahoninec iz Čakovca. Prva nagrada pripala je Lani Strman i Filmskoj sekciji OŠ oca Petra Perice iz Makarske s filmom “Volontiranje”. Druga nagrada pripala je Filmskoj grupi Kašići OŠ Bartola Kašića iz Zagreba s filmom “Dnevnik sedmaša”, a treće filmu “Ruke” Filmske grupe OŠ Sveti Petar Orehovec.

Članice prosudbene komisije bile su Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, a u sklopu Malog DOKUarta održana je i radionica dokumentarnog filma za učenike bjelovarskih škola koju su vodili Đuro Gavran i Damian Nenadić. U tjedan dana radionice polaznici su snimili kratki dokumentarni film “29/9” u kojem su se pozabavili tragičnim događajem iz moderne bjelovarske povijesti, odnosno eksplozijom Barutane 1991. godine.

Za kraj, DOKUart večeras (subota, 25. rujna) putuje u goste, točnije u Kapelu i Rovišće. U 20 sati u Kulturnom centru u Rovišću te u Društvenom domu u Kapeli prikazat će se dokumentarac “Dream Team babe” (2020) Lejle Zvizdić, film o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini pa i šire. Ovaj bend ima šest članica koje zajedno imaju 450 godina, a svejedno publiku privlače nevjerojatnom energijom, radošću i veseljem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.