PočetnaRecenzije"The Mole Agent" - Najdraži špijun u povijesti

“The Mole Agent” – Najdraži špijun u povijesti

-

Ako će neki od hrvatskih festivala ove godine ubrati dokumentarac “The Mole Agent” / “El agente topo” (2020) čileanske redateljice, producentice i filmske kritičarke Maite Alberdi, već i prije početka manifestacije može naručiti graviranje dobitnika nagrade publike. Rekosmo – ako, no jedino je pitanje kad, jer potražnje za ovaj friško oskarovsko-nominirani film zasigurno neće manjkati. Tako to bude kad se za cjelokupnog trajanja jednog dokumentarca prožme nekoliko različitih filmskih žanrova, a u njegovom središtu glavne uloge podijele pojedincima treće životne dobi, tretiranima kao ljudske osobe bez uobičajenog pijetetskog patroniziranja. Ako ova prokleta korona napokon popusti svoj čelični stisak – evo filma na kojeg možete povesti cijelu obitelj!

U medijima najavljivan kao svojevrsni detektivski dokumentarac, “The Mole Agent” doista i počinje u pomalo predimenzioniranom noirovskom stilu, scenama gdje pravi santijaški privatni detektiv Rómulo Aitken traži novog suradnika. I to ne bilo kakvog, već umirovljenika između osamdeset i devedeset godina, koji će nakon prolaska obuke biti ubačen u jedan dom za starije kako bi špijunski dojavljivao eventualne nepravilnosti. Pod nepravilnosti mislimo na krađe i zlostavljanje štićenika, prije svega majke Aitkenove klijentice, Sonije Pérez. Nakon oglasa u novinama ured Rómula Aitkena postaje pretijesan za cijelu vojsku zainteresirane gospode za posao iz snova, kojeg će na koncu dobiti svemirski dobroćudni udovac Sergio. I dok je hladnoratovski zadatak glavnom junaku kristalno jasan, glavninu problema pletu mu tehničke novotarije poput WhatsAppa i video-poziva, dakako i neizbježne šifre bez kojih špijunska svakodnevica naprosto ne bi bila moguća.

Samim ulaskom u dom za umirovljenike, “The Mole Agent” skreće s dosadašnjeg noirovskog, trunkicu skriptiranog kolosjeka na klasičniji organsko-opservacijski. Kako osnovna misija relativno brzo pada u drugi plan, spoznajom da se u domu ne događaju spektakularno kriminalne stvari, Alberdi fokus preusmjerava na nemjerljivo značajniju studiju ljudske psihe unutar – pa možemo li reći i dehumanizirajućih uvjeta kojima su svakodnevno izložene osobe treće životne dobi unutar domova za starije. Ne toliko u smislu fizičkog ili psihičkog zlostavljanja štićenika, odnosno nehigijenskih uvjeta, koliko činjenice da se domovi koriste kao odlagalište prašnjavih, škartiranih sudbina, zaključanih iza debelih zidova, daleko od očiju javnosti koja će i sama jednog dana, nesvjesna utega starosti, zauzeti njihova mjesta. Sergio na svojem špijunskom zadatku razotkriva pokoji prljavi wc i bolesne štićenike bez medicinskog nadzora, ali najveći problem pričinjava usamljenost koja čvrstom šakom lomi i one najvedrijeg duha. Dolazak simpatičnog i urednog starčića na trenutak mijenja atmosferu unutar doma, a Sergio svojom skromnom pojavom i velikim srcem postaje prvorazredna zvijezda. Štićenici napokon dobivaju osobu kojoj mogu povjeriti svoje probleme i tajne, čak i padne pokoje zaljubljivanje. Pa tko bi onda uopće mogao, recimo, prigovoriti Bertiti da je baš Sergija poželjela za životnog partnera. Zna Bertita što valja!

“The Mole Agent” jest gorkoslatki feel-good dokumentarac, ali teško se nakon odjavne špice othrvati paralizirajućem osjećaju nemoći, dok svi zajedno odbrojavamo sate čekajući predvidljivo ispisanu budućnost, istovjetnu sadašnjoj stvarnosti dragih starčića iz Santiaga.

“The Mole Agent” je u kritičarskim krugovima izazvao poprilično polarizirajuće reakcije. Jedna od većih zamjerki odnosi se na prisutnost kamera unutar doma, koje praktički poništavaju najavni raskrinkavajući špijunski hype. Scene u kojima Sergio koristi skrivenu kameru na naočalama, doista su rijetke; sve škakljive situacije zabilježene su također iz drugog kuta, s onom normalnom. No, kako od potencijalnog skandala sa zlostavljanjem i krađama nije bilo ni s, tako je i objašnjenje redateljice Maite Alberdi – barem u našem slučaju – ateriralo na još plodnije tlo. Čelnici santijaškog doma za umirovljenike bili su upoznati s dolaskom filmske ekipe, koja je svoj boravak zakamuflirala krinkom snimanja svakodnevice kroz iskustvo budućeg novopridošlog štićenika. Nedugo zatim pristigao je Sergio i povijest osvajanja (gledateljskih) srca mogla je početi. “The Mole Agent” jest gorkoslatki feel-good dokumentarac, ali teško se nakon odjavne špice othrvati paralizirajućem osjećaju nemoći, dok svi zajedno odbrojavamo sate čekajući predvidljivo ispisanu budućnost, istovjetnu sadašnjoj stvarnosti dragih starčića iz Santiaga.

"The Mole Agent" / "El agente topo"
Scenarij i režija: Maite Alberdi
Producentica: Marcela Santibanez
Direktor fotografije: Pablo Valdés
Montaža: Carolina Syraquian
Glazba: Vincent van Warmerdam
Zemlje podrijetla: Čile / Nizozemska / Španjolska / Njemačka / SAD
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 84 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".
Scenarij i režija: Maite Alberdi<br> Producentica: Marcela Santibanez<br> Direktor fotografije: Pablo Valdés<br> Montaža: Carolina Syraquian<br> Glazba: Vincent van Warmerdam<br> Zemlje podrijetla: Čile / Nizozemska / Španjolska / Njemačka / SAD<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 84 minute"The Mole Agent" - Najdraži špijun u povijesti