PočetnaVijestiDokumentarcu "Jedna od nas" Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

Dokumentarcu “Jedna od nas” Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

-

U Zagrebu su sinoć završeni 30. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra domaćih kratkih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova. Od 12. do 16. rujna u Kinu Tuškanac prikazano je ukupno 76 filmova, uz popratni program kojeg su sačinjavale filmske retrospektive, radionice i posebne projekcije.

Grand Prix 30. DHF-a osvojio je dokumentarac “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, dok je Nagrada za na najbolju režiju pripala Damiru Markovini za film “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.). Od strukovnih nagrada dokumentarnom rodu, onu za najbolju montažu osvojila je Nina Velnić (“Jedna od nas”), za najbolju glazbu Alen i Nenad Sinkauz (“Porvenir” Renate Poljak; REA, 2020.) te za oblikovanje zvuka Iva Ivan (“Porvenir”).

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Jedna od nas” Đure Gavrana, a najboljim eksperimentalnim “Plejade” (Kinoklub Zagreb, 2021.) Mateje Zidarić. Ovogodišnji žiri glavnih nagrada 30. Dana hrvatskog filma sačinjavali su redateljica i producentica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković te redatelj i scenarist Ivan Salaj.

Film “Jedna od nas” osvojio je još dvije nagrade, i to Nagradu “Zlatna uljanica” Glasa koncila (žiri: Jerko Ban, Marijana Jakovljević i Danijel Labaš), odnosno Nagradu za etiku i ljudska prava (žiri: Noah Kraljević, Sonja Leboš i Marina Škrabalo).

Opširnije informacije o 30. DHF-u doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije