PočetnaVijestiDokumentarcu "Jedna od nas" Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

Dokumentarcu “Jedna od nas” Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

|

U Zagrebu su sinoć završeni 30. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra domaćih kratkih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova. Od 12. do 16. rujna u Kinu Tuškanac prikazano je ukupno 76 filmova, uz popratni program kojeg su sačinjavale filmske retrospektive, radionice i posebne projekcije.

Grand Prix 30. DHF-a osvojio je dokumentarac “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, dok je Nagrada za na najbolju režiju pripala Damiru Markovini za film “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.). Od strukovnih nagrada dokumentarnom rodu, onu za najbolju montažu osvojila je Nina Velnić (“Jedna od nas”), za najbolju glazbu Alen i Nenad Sinkauz (“Porvenir” Renate Poljak; REA, 2020.) te za oblikovanje zvuka Iva Ivan (“Porvenir”).

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Jedna od nas” Đure Gavrana, a najboljim eksperimentalnim “Plejade” (Kinoklub Zagreb, 2021.) Mateje Zidarić. Ovogodišnji žiri glavnih nagrada 30. Dana hrvatskog filma sačinjavali su redateljica i producentica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković te redatelj i scenarist Ivan Salaj.

Film “Jedna od nas” osvojio je još dvije nagrade, i to Nagradu “Zlatna uljanica” Glasa koncila (žiri: Jerko Ban, Marijana Jakovljević i Danijel Labaš), odnosno Nagradu za etiku i ljudska prava (žiri: Noah Kraljević, Sonja Leboš i Marina Škrabalo).

Opširnije informacije o 30. DHF-u doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.