PočetnaVijestiDokumentarcu "Jedna od nas" Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

Dokumentarcu “Jedna od nas” Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

-

U Zagrebu su sinoć završeni 30. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra domaćih kratkih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova. Od 12. do 16. rujna u Kinu Tuškanac prikazano je ukupno 76 filmova, uz popratni program kojeg su sačinjavale filmske retrospektive, radionice i posebne projekcije.

Grand Prix 30. DHF-a osvojio je dokumentarac “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, dok je Nagrada za na najbolju režiju pripala Damiru Markovini za film “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.). Od strukovnih nagrada dokumentarnom rodu, onu za najbolju montažu osvojila je Nina Velnić (“Jedna od nas”), za najbolju glazbu Alen i Nenad Sinkauz (“Porvenir” Renate Poljak; REA, 2020.) te za oblikovanje zvuka Iva Ivan (“Porvenir”).

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Jedna od nas” Đure Gavrana, a najboljim eksperimentalnim “Plejade” (Kinoklub Zagreb, 2021.) Mateje Zidarić. Ovogodišnji žiri glavnih nagrada 30. Dana hrvatskog filma sačinjavali su redateljica i producentica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković te redatelj i scenarist Ivan Salaj.

Film “Jedna od nas” osvojio je još dvije nagrade, i to Nagradu “Zlatna uljanica” Glasa koncila (žiri: Jerko Ban, Marijana Jakovljević i Danijel Labaš), odnosno Nagradu za etiku i ljudska prava (žiri: Noah Kraljević, Sonja Leboš i Marina Škrabalo).

Opširnije informacije o 30. DHF-u doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.