PočetnaRecenzije19. Liburnia Film Festival: "Plejade" - Svemir nadohvat ruke

19. Liburnia Film Festival: “Plejade” – Svemir nadohvat ruke

-

Na ovogodišnjem, 14. Gledalištu Kinokluba Zagreb, održanom u kinu Tuškanac od 14 do 16. svibnja, Mateja Zidarić nagrađena je trima nagradama: za film “Crvena” (KKZ, 2020.) Posebnim priznanjem velikog žirija, a za “Plejade” (KKZ, 2021.) Grand Prixom “Maksimilijan Paspa” te Nagradom žirija kritike. Zagonetne i jasne, jednostavne i složene, minimalističke i raskošne, “Plejade” – sad prikazane i u konkurenciji 19. Liburnia Film Fesitvala – su ostvarene na razmeđi dokumentarnog i eksperimentalnog, uz osobito prožimanje slobodno igralačkog i promišljeno preciznog, a premda se većinom doimaju izrađenima uz nesentimentalan odmak, u konačnici odzvanjaju uvelike dirljivo.

Autodokumentarna crtica otiskuje se zavaravajuće nerazaznatljivim smjerom. Uz zvuk potmulog, prijetećeg, tajanstvenog, metalnog tuljenja, nižu se crno-bijele snimke površine što priziva Mjesečevu, no najavljene glasom, po svoj prilici s arhivske snimke – na engleskom, popraćenim i titlovima istog teksta – koji kaže da je riječ o nečemu još neobičnijem (“Even more way out”). Uz naslov i nerazabirljivu računalnu grafiku, još u crno-bijelom, čujemo pokušaj uspostavljanja telefonske veze, s automatskim odgovorom na hrvatskom: “Osoba se ne jav…”. Potom, ponovno snimke i fotografije Mjeseca i svemira, sad i u boji, a postaje prepoznatljivo da gledamo listanje internetskih stranica. U ovom dijelu “NASA Science”. Ozbiljan izvor. Slika je podijeljena na više geometrijski urednih sekcija, a u jednom se pravokutniku počinje ispisivati razgovor pomoću aplikacije WhatsApp. Na hrvatskom. Svakodnevan, razmjerno banalan: “Bila sam vani s Jerryjem. … Ma bzvz sam zvala…”.

Dobrano smo ušli u treću minutu dvanaestominutnog djela – jasnoga je malo, zbunjujućega mnogo. Dokumentarni film? O Hrvatima u svemiru? Koji neobvezno čavrljaju? Dvostruke ekspozicije, neobični, mehanizirani pomaci kamere, crno-bijelo/boja, grafike, razdijeljeni ekrani s više slika, snimaka i tekstova-dijaloga (na hrvatskom praćenom engleskim titlovima, smještenima uz originale, a ne, kako smo navikli, na dno ekrana) što se pojavljuju i nestaju u razmjerno nepreglednim ritmovima, ne usmjeravajući pozornost na ovo ili ono, već prepuštajući gledatelju da se sam snalazi, traži i bira među raznolikim podražajima. Potkraj treće minute eto i novog motiva – jedan od snimaka što se pojavljuju i nestaju, u različitim izrezima i na raznim mjestima na ekranu, onaj je mlade žene, kućno neuređene, ozbiljne, zabrinute, očito snimljene u sobi stana, amaterski, prigodno, usputno, bez posebnog osvjetljenja, pomalo neugledno.

Zagonetne i jasne, jednostavne i složene, minimalističke i raskošne, “Plejade” su ostvarene na razmeđi dokumentarnog i eksperimentalnog, uz osobito prožimanje slobodno igralačkog i promišljeno preciznog.

Isprva će nam se učiniti, poslije i potvrditi, da se snimke Mjeseca izmjenjuju s vizualno im sličnim ultrazvučnim snimkama, i to onima ženskih prsa. Iscrtat će se postupno da se “Plejade” odvijaju sad i ovdje, na staroj, dobroj Zemlji te da oslikavaju tihi nemir protagonistice, autorice filma, nakon što je dijagnosticirano da ima kvržice na dojkama. Roje se pitanja, strahovi, dvojbe. Kako i ne bi. Zidarić ih, međutim, ne predočava doslovno i izravno – iako će se izreći dovoljno da znamo što je posrijedi – već oblikovanjem cjeline, dramaturškim, estetskim, ritmičkim, ugođajnim izborima dočaravajući mukla previranja optimizma i pesimizma, straha i nade, potištenosti i humora, emocionalnosti i racionalnosti, kaotičnosti i urednosti, raspršenosti i usredotočenosti… A sve to rabeći uistinu lako dostupnu građu, onu što je nalazi u vlastitoj sobi, nadohvat ruke, pametnog telefona, računalnog miša i tipkovnice.

"Plejade"
Scenarij, režija, kamera i montaža: Mateja Zidarić
Producentica: Mateja Zidarić
Produkcija: Kinoklub Zagreb
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 12 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Scenarij, režija, kamera i montaža: Mateja Zidarić<br> Producentica: Mateja Zidarić<br> Produkcija: Kinoklub Zagreb<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 12 minuta19. Liburnia Film Festival: "Plejade" - Svemir nadohvat ruke