PočetnaNajaveU Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

|

U Sisku (Dom kulture “Kristalna kocka vedrine”) će se ovog vikenda, 27. i 28. studenoga, održati petnaesto izdanje Revije dokumentarnog filma Fibula. Istu organizira Dom kulture Sisak, uz razgovore s autorima te pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Na Reviji će se prikazati osam dokumentarnih filmova, a otvara ju u petak, 27.11. u 18 sati, ostvarenje “Industrijski raj” (2009) nedavno preminulog multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića.

Nakon spomenutog filma, u petak su redom na rasporedu dokumentarci: “Melem na rane” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Antona Mezulića, “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana te “Povuci-potegni” (Jaka produkcija / Kreativni pokret; 2020.) Nevena Hitreca.

Dan kasnije publika će moći pogledati i “Anonimno jato” (Metafizika, 2020.) Branka Ištvančića, “Doktorice, pem v’ grobeka” (Samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić, “Izgubljeni u zemlji glasina” (2020) Nene Šešić-Fišer te “Jedriličarke s broda Maiden” / “Maiden” (2018) britanskog redatelja Alexa Holmesa.

Kao i svake godine, tako će i ove publika ocjenjivati filmove, a najbolji će osvojiti statuu koju su izradile Barbara Tomečak i Mima Juračak. Zbog ograničenog broja sjedalica, besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni Doma kulture Sisak, radnim danom od 15 do 20 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.