Početna Recenzije 16. ZagrebDox: "Anonimno jato" - Dubrovački rebus

16. ZagrebDox: “Anonimno jato” – Dubrovački rebus

-

“Anonimno jato” (Metafizika, 2020.) u režiji Branka Ištvančića i po scenariju Nikše Kušelja, inače ponajprije glumca, neobična je – impresionističko-metafizička? – skica Dubrovnika, zabilježena u dva dana kolovoza 2019. godine.

Na jednoj ravni, posrijedi je ostvarenje što ostavlja dojam benigno-banalnog turističko-promotivnog filma koji, još jedanput, prikazuje ljepote dubrovačkih eksterijera te turistička i domaća mnoštva koja njima mile, šeću, razgledavaju ih. Razglednica u pokretnim slikama, popraćena uhuugodnom, milozvučno protočnom glazbom na akustičnoj gitari (i njezin je autor Kušelj), s ponešto vokalnih vitica. Dođite u Dubrovnik, gledajte kako je krasan, drevan i suncem okupan! U dozivu turističkom odredištu – u nas, turističko-promotivnim rječnikom suvremenosti obvezno zvanom destinacija – nema, međutim, konkretnijih vabilačkih smjernica, a u kontekstu pokazivanja atraktivnih velebnosti možda može začuditi i nepostojanje prizora iskrcavanja gomile sretnih i nasmijanih svjetskih putnika s nekog golemog kruzera, krunskog dokaza turističke privlačnosti i obveze. Budući da u jednom trenutku, u dalekoj pozadini i vidimo krstašku grdosiju – bila je ondje usidrena za vrijeme snimanja – pitanje o izostavljanju takve samorazumljivosti čini se još zanimljivijim.

Na drugoj ravni dvoje je sugovornika, Dubrovčana koji, dakako, sudjeluju u turizmu, no ono što i o čemu govore ne može se smatrati reklamnim bajanjem, niti logičnom, očekivanom, skladnom popunom opisanog razgledničkog sloja. Ihtiolog dr. sc. Nikša Glavić, zaposlenik dubrovačkog Akvarija, reći će ponešto o tomu kako s Gruda dolazi na posao zimi, a kako ljeti, i pretežno će s nama podijeliti neke informacije i znanja o životu, razvoju, karakteristikama i navikama stanovnika akvarija. Radnica Vedrana Divić, čistačica ribe na jednoj dubrovačkoj tržnici, opisat će, uz anegdoticu-dvije, zgode i nezgode svoga napornoga fizičkoga posla na koji se ni najmanje ne žali.

Kako god bilo, shvatili ga ili ne shvatili, “Anonimno jato” zavrjeđuje pozornost već samim zbunilačkim potencijalom i učinkom.

Dubrovnik je na moru, u moru ima ribe, a ima je i u Dubrovniku, među inime, na tržnici – one ulovljene za marendu, ručak, večeru – i u Akvariju, za razgledavanje rjeđih vrsta. I turisti jedu ribu. U redu, Dubrovnik i riba jesu neke poveznice, no navedeni rukavci, slojevi “Anonimnog jata”, kao da žive nezavisno jedan od drugoga; kao da, unatoč smještaju u isti film, nemaju nikakav međusoban odnos. Ištvančić takve sastavnice djela iznosi uredno i čitljivo, kao u kakvoj standardno kvalitetnoj televizijskoj reportaži koja nema drugih nakana doli profesionalno ispuniti opisnu tematsku zadaću. Nema u “Anonimnom jatu” zamjetnijih redateljskih poteza – ritmičkih, montažnih, slikovnih, ugođajnih… – koji bi sugerirali neki odmak ili upućivali na osobito čitanje. Hm, pa ključ bi, zar ne, bilo logično pronaći u uvodnom tekstu koji govori o žalosnoj neodlučnosti ribljeg jata i o fenomenu eksperimenta anonimnog jata kojem je vođa odlučna riba bez mozga. No što u filmu predstavlja jato, a tko li bi bile vođe bez mozga? Početna pisana uputa zapravo ne pomaže u odgonetavanju, već se doima još jednom začkoljicom, gotovo zasebnim trećim slojem površinski jednostavnoga, a potpovršinski zamršenoga dubrovačkoga rebusa. Metafora? Parabola? Alegorija? Ali čega?

Vuku li nas autori za nos ili je posrijedi, recimo, neki vid eksperimentalnog filma koji toliko ne nalikuje usvojenim matricama jezika i obličja eksperimentalnoga roda da ga ne uspijevamo prepoznati kao takvoga? Je li riječ o zbrkanoj koještariji ili o istraživanju koje zbunjuje upravo odricanjem od tipično prepoznatljivih, ustaljenih, poznatih nam signala što nas upućuju da ga promatramo kao slikopis s odmakom. Kako god bilo, shvatili ga ili ne shvatili, “Anonimno jato” zavrjeđuje pozornost već samim zbunilačkim potencijalom i učinkom.

"Anonimno jato"

O FILMU:

Režija: Branko Ištvančić
Scenarij: Nikša Kušelj
Producent: Hrvoje Juvančić
Direktor fotografije: Branko Ištvančić
Montaža: Branko Ištvančić
Glazba: Nikša Kušelj
Oblikovanje zvuka: Branko Ištvančić
Produkcija: Metafizika
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 19 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.