PočetnaRecenzije16. ZagrebDox: "Anonimno jato" - Dubrovački rebus

16. ZagrebDox: “Anonimno jato” – Dubrovački rebus

-

“Anonimno jato” (Metafizika, 2020.) u režiji Branka Ištvančića i po scenariju Nikše Kušelja, inače ponajprije glumca, neobična je – impresionističko-metafizička? – skica Dubrovnika, zabilježena u dva dana kolovoza 2019. godine.

Na jednoj ravni, posrijedi je ostvarenje što ostavlja dojam benigno-banalnog turističko-promotivnog filma koji, još jedanput, prikazuje ljepote dubrovačkih eksterijera te turistička i domaća mnoštva koja njima mile, šeću, razgledavaju ih. Razglednica u pokretnim slikama, popraćena uhuugodnom, milozvučno protočnom glazbom na akustičnoj gitari (i njezin je autor Kušelj), s ponešto vokalnih vitica. Dođite u Dubrovnik, gledajte kako je krasan, drevan i suncem okupan! U dozivu turističkom odredištu – u nas, turističko-promotivnim rječnikom suvremenosti obvezno zvanom destinacija – nema, međutim, konkretnijih vabilačkih smjernica, a u kontekstu pokazivanja atraktivnih velebnosti možda može začuditi i nepostojanje prizora iskrcavanja gomile sretnih i nasmijanih svjetskih putnika s nekog golemog kruzera, krunskog dokaza turističke privlačnosti i obveze. Budući da u jednom trenutku, u dalekoj pozadini i vidimo krstašku grdosiju – bila je ondje usidrena za vrijeme snimanja – pitanje o izostavljanju takve samorazumljivosti čini se još zanimljivijim.

Na drugoj ravni dvoje je sugovornika, Dubrovčana koji, dakako, sudjeluju u turizmu, no ono što i o čemu govore ne može se smatrati reklamnim bajanjem, niti logičnom, očekivanom, skladnom popunom opisanog razgledničkog sloja. Ihtiolog dr. sc. Nikša Glavić, zaposlenik dubrovačkog Akvarija, reći će ponešto o tomu kako s Gruda dolazi na posao zimi, a kako ljeti, i pretežno će s nama podijeliti neke informacije i znanja o životu, razvoju, karakteristikama i navikama stanovnika akvarija. Radnica Vedrana Divić, čistačica ribe na jednoj dubrovačkoj tržnici, opisat će, uz anegdoticu-dvije, zgode i nezgode svoga napornoga fizičkoga posla na koji se ni najmanje ne žali.

Kako god bilo, shvatili ga ili ne shvatili, “Anonimno jato” zavrjeđuje pozornost već samim zbunilačkim potencijalom i učinkom.

Dubrovnik je na moru, u moru ima ribe, a ima je i u Dubrovniku, među inime, na tržnici – one ulovljene za marendu, ručak, večeru – i u Akvariju, za razgledavanje rjeđih vrsta. I turisti jedu ribu. U redu, Dubrovnik i riba jesu neke poveznice, no navedeni rukavci, slojevi “Anonimnog jata”, kao da žive nezavisno jedan od drugoga; kao da, unatoč smještaju u isti film, nemaju nikakav međusoban odnos. Ištvančić takve sastavnice djela iznosi uredno i čitljivo, kao u kakvoj standardno kvalitetnoj televizijskoj reportaži koja nema drugih nakana doli profesionalno ispuniti opisnu tematsku zadaću. Nema u “Anonimnom jatu” zamjetnijih redateljskih poteza – ritmičkih, montažnih, slikovnih, ugođajnih… – koji bi sugerirali neki odmak ili upućivali na osobito čitanje. Hm, pa ključ bi, zar ne, bilo logično pronaći u uvodnom tekstu koji govori o žalosnoj neodlučnosti ribljeg jata i o fenomenu eksperimenta anonimnog jata kojem je vođa odlučna riba bez mozga. No što u filmu predstavlja jato, a tko li bi bile vođe bez mozga? Početna pisana uputa zapravo ne pomaže u odgonetavanju, već se doima još jednom začkoljicom, gotovo zasebnim trećim slojem površinski jednostavnoga, a potpovršinski zamršenoga dubrovačkoga rebusa. Metafora? Parabola? Alegorija? Ali čega?

Vuku li nas autori za nos ili je posrijedi, recimo, neki vid eksperimentalnog filma koji toliko ne nalikuje usvojenim matricama jezika i obličja eksperimentalnoga roda da ga ne uspijevamo prepoznati kao takvoga? Je li riječ o zbrkanoj koještariji ili o istraživanju koje zbunjuje upravo odricanjem od tipično prepoznatljivih, ustaljenih, poznatih nam signala što nas upućuju da ga promatramo kao slikopis s odmakom. Kako god bilo, shvatili ga ili ne shvatili, “Anonimno jato” zavrjeđuje pozornost već samim zbunilačkim potencijalom i učinkom.

"Anonimno jato"
Režija: Branko Ištvančić
Scenarij: Nikša Kušelj
Producent: Hrvoje Juvančić
Direktor fotografije: Branko Ištvančić
Montaža: Branko Ištvančić
Glazba: Nikša Kušelj
Oblikovanje zvuka: Branko Ištvančić
Produkcija: Metafizika
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 19 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.
Režija: Branko Ištvančić<br> Scenarij: Nikša Kušelj<br> Producent: Hrvoje Juvančić<br> Direktor fotografije: Branko Ištvančić<br> Montaža: Branko Ištvančić<br> Glazba: Nikša Kušelj<br> Oblikovanje zvuka: Branko Ištvančić<br> Produkcija: Metafizika<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 19 minuta16. ZagrebDox: "Anonimno jato" - Dubrovački rebus