Početna Vijesti "U slučaju rata" najbolji film, Goran Dević najbolji redatelj 17. Liburnia Film...

“U slučaju rata” najbolji film, Goran Dević najbolji redatelj 17. Liburnia Film Festivala

-

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji sinoć je dodjelom nagrada i priznanja završio 17. Liburnia Film Festival (26. – 30.8.), festival hrvatskog dokumentarnog filma. Međunarodni žiri ovogodišnjeg LFF-a (Veronika Janatkova, Diana Tabakov, Varja Močnik, Hrvoslava Brkušić i Nadija Mustapić) najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglasio je češko-hrvatsku koprodukciju “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Pink / HBO Europe / Hulahop) češkog redatelja Jana Geberta. Nagrada je filmu dodijeljena “jer je fokusiran na najvažniju društveno-političku pojavu današnjice koju tretira na otrežnjujući i alarmantan način, dok je društvo u nevjerici ili šuti”. 

Posebno priznanje žirija 17. Liburnia Film Festivala pripalo je filmu “Mačka je uvijek ženska”  (Kreativni sindikat, 2019.) autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović “za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik”. Nagradu publike osvojio je film “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva koji je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom – 4.79. Nagradom za najbolji regionalni film nagrađen je “PLUF!” (Pulska filmska tvornica, 2019.) Elvisa Lenića “za svoju plufističku poeziju koju film evocira kroz humor i jednostavnost”.

Goranu Deviću Nagrada za najbolju režiju

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Gorana Devića za dokumentarni film “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) i to “za dramaturški preciznu izgradnju međusobnih odnosa svih muških likova koji se nose s teretom iz devedesetih, u usporedbi s jedinim ženskim likom koji utjelovljuje odsutnost svakodnevice koju su izbrisale ratne strahote. Za režiju koja uspijeva dotaknuti temu krivnje, a ne samo viktimizacije”.

Jasenko Rasol proglašen je najboljim direktorom fotografije za svoj rad na filmu “Susjedi” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje “za intiman taktilan pristup prikazu likova i prostora u kojem žive, osobito prikaza njihovog unutarnjeg svijeta”.

Ostale strukovne nagrade

Nagradu za najbolju montažu kući je odnijela Čehinja Jana Vlčková, montažerka filma “U slučaju rata”, “zbog ritmičke preciznosti i tajminga u kojem razotkriva protagoniste, od običnih tinejdžera do opasnih vođa”. Nagrada za najbolji dizajn zvuka pripala je Martinu Semenčiću za rad na filmu “Na vodi” Gorana Devića “za slojevitu i intimnu zvučnu karakterizaciju riječnog krajolika koji zaogrće sve likove koji se u njega slijevaju”.

Devetnaest filmova, osam svjetskih premijera…

Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje dobivaju svi laureati, dobitnici nagrada za najbolji film i Nagradu publike dobili su i novčanu nagradu od sedam tisuća kuna te izradu DCP-a koju osigurava Restart. Autor najboljeg regionalnog filma priskrbio si je pedeset posto popusta na radionicu za razvoj svog sljedećeg projekta BDC Discoveries Balkan Documentary Centra. Najbolji redatelj ima mogućnost svoj sljedeći projekt razvijati na radionici Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

17. Liburnia Film Festival od 26. do 30. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu Opatija donio je devetnaest recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji, odosno pet filmova izvan konkurencije od kojih tri u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U off programu prikazano je još sedam filmova među kojima i tri na ovogodišnju temu brodogradnje. Ukupno jedanaest filmova na LFF-u imalo je premijerna prikazivanja (osam svjetskih, dvije festivalske i jedna hrvatska premijera). Održane su filmske radionice “Prvi put snimam” u izvedbi riječkog Filmaktiva i Restartova “Filmska početnica”, case study filma “Na vodi”, razgovori s autorima te koncerti grupa White on White kojim je festival otvoren, kao i pazinske etno skupine Veja kojim je okončan ovogodišnji LFF.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.