PočetnaVijesti"U slučaju rata" najbolji film, Goran Dević najbolji redatelj 17. Liburnia Film...

“U slučaju rata” najbolji film, Goran Dević najbolji redatelj 17. Liburnia Film Festivala

-

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji sinoć je dodjelom nagrada i priznanja završio 17. Liburnia Film Festival (26. – 30.8.), festival hrvatskog dokumentarnog filma. Međunarodni žiri ovogodišnjeg LFF-a (Veronika Janatkova, Diana Tabakov, Varja Močnik, Hrvoslava Brkušić i Nadija Mustapić) najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglasio je češko-hrvatsku koprodukciju “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Pink / HBO Europe / Hulahop) češkog redatelja Jana Geberta. Nagrada je filmu dodijeljena “jer je fokusiran na najvažniju društveno-političku pojavu današnjice koju tretira na otrežnjujući i alarmantan način, dok je društvo u nevjerici ili šuti”.

Posebno priznanje žirija 17. Liburnia Film Festivala pripalo je filmu “Mačka je uvijek ženska”  (Kreativni sindikat, 2019.) autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović “za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik”. Nagradu publike osvojio je film “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva koji je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom – 4.79. Nagradom za najbolji regionalni film nagrađen je “PLUF!” (Pulska filmska tvornica, 2019.) Elvisa Lenića “za svoju plufističku poeziju koju film evocira kroz humor i jednostavnost”.

Goranu Deviću Nagrada za najbolju režiju

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Gorana Devića za dokumentarni film “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) i to “za dramaturški preciznu izgradnju međusobnih odnosa svih muških likova koji se nose s teretom iz devedesetih, u usporedbi s jedinim ženskim likom koji utjelovljuje odsutnost svakodnevice koju su izbrisale ratne strahote. Za režiju koja uspijeva dotaknuti temu krivnje, a ne samo viktimizacije”.

Jasenko Rasol proglašen je najboljim direktorom fotografije za svoj rad na filmu “Susjedi” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje “za intiman taktilan pristup prikazu likova i prostora u kojem žive, osobito prikaza njihovog unutarnjeg svijeta”.

Ostale strukovne nagrade

Nagradu za najbolju montažu kući je odnijela Čehinja Jana Vlčková, montažerka filma “U slučaju rata”, “zbog ritmičke preciznosti i tajminga u kojem razotkriva protagoniste, od običnih tinejdžera do opasnih vođa”. Nagrada za najbolji dizajn zvuka pripala je Martinu Semenčiću za rad na filmu “Na vodi” Gorana Devića “za slojevitu i intimnu zvučnu karakterizaciju riječnog krajolika koji zaogrće sve likove koji se u njega slijevaju”.

Devetnaest filmova, osam svjetskih premijera…

Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje dobivaju svi laureati, dobitnici nagrada za najbolji film i Nagradu publike dobili su i novčanu nagradu od sedam tisuća kuna te izradu DCP-a koju osigurava Restart. Autor najboljeg regionalnog filma priskrbio si je pedeset posto popusta na radionicu za razvoj svog sljedećeg projekta BDC Discoveries Balkan Documentary Centra. Najbolji redatelj ima mogućnost svoj sljedeći projekt razvijati na radionici Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

17. Liburnia Film Festival od 26. do 30. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu Opatija donio je devetnaest recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji, odosno pet filmova izvan konkurencije od kojih tri u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U off programu prikazano je još sedam filmova među kojima i tri na ovogodišnju temu brodogradnje. Ukupno jedanaest filmova na LFF-u imalo je premijerna prikazivanja (osam svjetskih, dvije festivalske i jedna hrvatska premijera). Održane su filmske radionice “Prvi put snimam” u izvedbi riječkog Filmaktiva i Restartova “Filmska početnica”, case study filma “Na vodi”, razgovori s autorima te koncerti grupa White on White kojim je festival otvoren, kao i pazinske etno skupine Veja kojim je okončan ovogodišnji LFF.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.