PočetnaVijesti"Indexi" najbolji film 15. DORF-a

“Indexi” najbolji film 15. DORF-a

-

U subotu, 21. kolovoza, stavljena je točka na i najnovijeg izdanja Filmskog festivala dokumentarnog rock filma DORF. Popularni vinkovački festival ove je godine tradicionalno prikazao cijeli niz glazbenih dokumentaraca, uključujući osam filmova u natjecateljskoj Regionalnoj konkurenciji. Uz bogat popratni program, u redovnoj selekciji “Tajna povijest rocka”, hrvatsku premijeru doživio je dokumentarac “Don’t Go Gentle: A Film About IDLES” (2020) britanskog autora Marka Archera. Filmski tjedan (9. Antičke filmske večeri i 15. DORF) ove je godine pak potrajao od 16. do 21. kolovoza.

Najbolji film ovogodišnjeg DORF-a birao je žiri u sastavu: Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma “Tusta”, predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).

Žiri je je ove godine najboljim dokumentarcem vinkovačkog festivala proglasio “Indexe” (2020) bh. autora Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića o legendarnom bendu iz naslova. Obrazloženje odluke bilo je sljedeće:

“Film ‘Indexi’ autora Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića iscrpna je biografija sarajevske rock grupe koja je probijala led i utabala puteve autorskoj glazbi, gotovo istovremeno sa zapadnim kolijevkama rock muzike. Iako koncipiran bez eksperimenata, kronološki i linearno, film ‘Indexi’ nipošto nije klasičan informativni uradak televizijskog formata u kojem doznajemo puno, a osjetimo malo. Dapače, autori su, osim predanog i iscrpnog istraživačkog rada koji je obilato prisutan u svakom segmentu filma, utkali pregršt emocija – onih koje s publikom dijele sudionici filma, ali što je bitnije i sami autori. Dojmljivo je kako film nipošto ne eksploatira nostalgiju i na ostacima minulih vremena konstruira emotivni diskurs, već takav suptilno i organski izvire iz filmske građe i ljubavi prema fenomenu Indexa. Gledajući film nismo se mogli otrgnuti osjećaju da je ta ljubav rasla i stasavala pri samoj stvaralačkoj filmskoj odiseji autora te da su dugogodišnjim radom, što snimajući, što u montaži, pronalazili nove iskre koje su razbuktavale inicijalni žar zbog kojeg su se uhvatili u koštac sa zahtjevnom temom koja prevazilazi priču o jednom bandu i jednoj glazbi. Raditi muzički film o prošlosti te ga načiniti svježim i posebnim, informativnim i zabavnim, poetičnim i inspirativnim te zanimljivim svim generacijama težak je zadatak koji rijetki svladaju, a Kubura i Hadžiabdić nalaze se među takvima i s razlogom će odnijeti nagradu DORF-a za najbolji film 2021. godine u Sarajevo.”

Posebna priznanje žirija osvojila su dva hrvatska dokumentarca, “One su tu” (Umjetnička akademija u Splitu, 2021.) Andrijane Mirne Marin i “Rock bozon” (Istra film, 2021.)  Bernardina Modrića.

Obrazloženje Posebnog priznanja (“One su tu”):

“Debitantski film mlade redateljice Andrijane Mirne Marin, važno je djelo, jer progovara o zapostavljenoj temi koja je i dalje na marginama, kao mnoge druge tzv. ženske stvari u našem društvu. To se događa unatoč činjenici što su žene na (rock) sceni otkako ona postoji i ostavljaju prilično dubok trag i jedva čekamo još dokumentiranih materijala ovako talentiranih autorica. Ekskluzivan backstage uvid u živote glazbenica – Sare Renar, Billie Joan, Seven Mouldy Figs, Punčki, Mary May i Nine Romić, otkriva kroz kakve se sve džungle predrasuda moraju probijati. Uz intimne razgovore s glazbenicama, u filmu se može čuti i sjajna glazba koju stvaraju, što će sigurno mnoge gledatelje potaknuti i da dođu na koncert, odnosno detaljnije upoznaju zanimljive autorske osobnosti i vrlo vitalnu domaću underground scenu.”

Obrazloženje Posebnog priznanja (“Rock bozon”):

“Film ‘Rock bozon’ redatelja Bernardina Modrića propituje recentne tokove na kulturnoj sceni grada Rijeke te kroz prizmu RI-rocka problematizira trendove koje susrećemo kako u glazbi, tako i u društvu uopće. Jedan je od rijetkih filmova koji pokušava razotkriti cijeli spektar generacijskog i kulturološkog sraza, urbanu rock scenu s jedne strane i metastazirajući napredak zatupljujućeg trenda poput cajki s druge, kao i svega što se može poistovjetiti sa time. ‘Rock bozon’ je film koji se kao i glazba koju ima u fokusu, bavi problemom i na sav glas progovara u ime kreativne manjine. Redatelj Bernardin Modrić nema nostalgični pristup i ne kuka za minulim vremenima, već nam donosi jasan stav i podcrtava bitno kako bi gledatelj sam postavljao pitanja i tražio odgovore, što je najbitnija kvaliteta filma.”

Nagrade za životno djelo i Posebno priznanje za doprinos undergroundu

Ovogodišnju DORF-ovu Nagradu za životno djelo dobio je snimatelj i redatelj Radislav Jovanov Gonzo, dok je Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu pripalo glazbenom promoteru i organizatoru niza važnih festivala Mati Škugoru.

Unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu tradicionalno je izradio splitski kipar i strip autor Miro Župa, Tomislav Vranić iz Zagreba napravio DORF-ov plakat, a Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za ovogodišnji festivalski vizualni identitet.

Vinkovački rockabilly bar Hang Loose ugostio je 15. OFF DORF program (promocija knjige “Glazba za žedno uho” u suradnji s knjižarom Rockmark, izložba plakata iz kolekcije “Žedno uho” Mate Škugora te promocija županjskog magazina i virtualnog kolektiva 46pgs). U glazbenom dijelu programa predstavili su se u zanimljivom zajedničkom nastupu vinkovački beatboxer Mislav Medić Lil’Bear i virtuoz na usnoj harmonici Igor Đeke Harp Explosion, koji su svoje nastupe odradili nakon svečanog proglašenja pobjednika u subotu.

Opširnije informacije o ovogodišnjem festivalu provjerite na službenoj stranici DORF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.