PočetnaVijesti"Indexi" najbolji film 15. DORF-a

“Indexi” najbolji film 15. DORF-a

-

U subotu, 21. kolovoza, stavljena je točka na i najnovijeg izdanja Filmskog festivala dokumentarnog rock filma DORF. Popularni vinkovački festival ove je godine tradicionalno prikazao cijeli niz glazbenih dokumentaraca, uključujući osam filmova u natjecateljskoj Regionalnoj konkurenciji. Uz bogat popratni program, u redovnoj selekciji “Tajna povijest rocka”, hrvatsku premijeru doživio je dokumentarac “Don’t Go Gentle: A Film About IDLES” (2020) britanskog autora Marka Archera. Filmski tjedan (9. Antičke filmske večeri i 15. DORF) ove je godine pak potrajao od 16. do 21. kolovoza.

Najbolji film ovogodišnjeg DORF-a birao je žiri u sastavu: Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma “Tusta”, predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).

Žiri je je ove godine najboljim dokumentarcem vinkovačkog festivala proglasio “Indexe” (2020) bh. autora Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića o legendarnom bendu iz naslova. Obrazloženje odluke bilo je sljedeće:

“Film ‘Indexi’ autora Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića iscrpna je biografija sarajevske rock grupe koja je probijala led i utabala puteve autorskoj glazbi, gotovo istovremeno sa zapadnim kolijevkama rock muzike. Iako koncipiran bez eksperimenata, kronološki i linearno, film ‘Indexi’ nipošto nije klasičan informativni uradak televizijskog formata u kojem doznajemo puno, a osjetimo malo. Dapače, autori su, osim predanog i iscrpnog istraživačkog rada koji je obilato prisutan u svakom segmentu filma, utkali pregršt emocija – onih koje s publikom dijele sudionici filma, ali što je bitnije i sami autori. Dojmljivo je kako film nipošto ne eksploatira nostalgiju i na ostacima minulih vremena konstruira emotivni diskurs, već takav suptilno i organski izvire iz filmske građe i ljubavi prema fenomenu Indexa. Gledajući film nismo se mogli otrgnuti osjećaju da je ta ljubav rasla i stasavala pri samoj stvaralačkoj filmskoj odiseji autora te da su dugogodišnjim radom, što snimajući, što u montaži, pronalazili nove iskre koje su razbuktavale inicijalni žar zbog kojeg su se uhvatili u koštac sa zahtjevnom temom koja prevazilazi priču o jednom bandu i jednoj glazbi. Raditi muzički film o prošlosti te ga načiniti svježim i posebnim, informativnim i zabavnim, poetičnim i inspirativnim te zanimljivim svim generacijama težak je zadatak koji rijetki svladaju, a Kubura i Hadžiabdić nalaze se među takvima i s razlogom će odnijeti nagradu DORF-a za najbolji film 2021. godine u Sarajevo.”

Posebna priznanje žirija osvojila su dva hrvatska dokumentarca, “One su tu” (Umjetnička akademija u Splitu, 2021.) Andrijane Mirne Marin i “Rock bozon” (Istra film, 2021.)  Bernardina Modrića.

Obrazloženje Posebnog priznanja (“One su tu”):

“Debitantski film mlade redateljice Andrijane Mirne Marin, važno je djelo, jer progovara o zapostavljenoj temi koja je i dalje na marginama, kao mnoge druge tzv. ženske stvari u našem društvu. To se događa unatoč činjenici što su žene na (rock) sceni otkako ona postoji i ostavljaju prilično dubok trag i jedva čekamo još dokumentiranih materijala ovako talentiranih autorica. Ekskluzivan backstage uvid u živote glazbenica – Sare Renar, Billie Joan, Seven Mouldy Figs, Punčki, Mary May i Nine Romić, otkriva kroz kakve se sve džungle predrasuda moraju probijati. Uz intimne razgovore s glazbenicama, u filmu se može čuti i sjajna glazba koju stvaraju, što će sigurno mnoge gledatelje potaknuti i da dođu na koncert, odnosno detaljnije upoznaju zanimljive autorske osobnosti i vrlo vitalnu domaću underground scenu.”

Obrazloženje Posebnog priznanja (“Rock bozon”):

“Film ‘Rock bozon’ redatelja Bernardina Modrića propituje recentne tokove na kulturnoj sceni grada Rijeke te kroz prizmu RI-rocka problematizira trendove koje susrećemo kako u glazbi, tako i u društvu uopće. Jedan je od rijetkih filmova koji pokušava razotkriti cijeli spektar generacijskog i kulturološkog sraza, urbanu rock scenu s jedne strane i metastazirajući napredak zatupljujućeg trenda poput cajki s druge, kao i svega što se može poistovjetiti sa time. ‘Rock bozon’ je film koji se kao i glazba koju ima u fokusu, bavi problemom i na sav glas progovara u ime kreativne manjine. Redatelj Bernardin Modrić nema nostalgični pristup i ne kuka za minulim vremenima, već nam donosi jasan stav i podcrtava bitno kako bi gledatelj sam postavljao pitanja i tražio odgovore, što je najbitnija kvaliteta filma.”

Nagrade za životno djelo i Posebno priznanje za doprinos undergroundu

Ovogodišnju DORF-ovu Nagradu za životno djelo dobio je snimatelj i redatelj Radislav Jovanov Gonzo, dok je Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu pripalo glazbenom promoteru i organizatoru niza važnih festivala Mati Škugoru.

Unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu tradicionalno je izradio splitski kipar i strip autor Miro Župa, Tomislav Vranić iz Zagreba napravio DORF-ov plakat, a Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za ovogodišnji festivalski vizualni identitet.

Vinkovački rockabilly bar Hang Loose ugostio je 15. OFF DORF program (promocija knjige “Glazba za žedno uho” u suradnji s knjižarom Rockmark, izložba plakata iz kolekcije “Žedno uho” Mate Škugora te promocija županjskog magazina i virtualnog kolektiva 46pgs). U glazbenom dijelu programa predstavili su se u zanimljivom zajedničkom nastupu vinkovački beatboxer Mislav Medić Lil’Bear i virtuoz na usnoj harmonici Igor Đeke Harp Explosion, koji su svoje nastupe odradili nakon svečanog proglašenja pobjednika u subotu.

Opširnije informacije o ovogodišnjem festivalu provjerite na službenoj stranici DORF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.