PočetnaNaj-listeDokumentarni.net: Preporuke iz programa 13. DOKUarta

Dokumentarni.net: Preporuke iz programa 13. DOKUarta

|

Bjelovar će od subote (6. – 12.10.) po trinaesti put ugostiti Festival dokumentarnog filma DOKUart. U Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar prikazat će se ukupno jedanaest dokumentaraca iz svih svjetskih kutaka, uz bogat popratni program koji uključuje projekcije za srednjoškolce, DOKUart na selu, Mali DOKUart za dokumentarce osnovnoškolaca, DOKUradionicu s uglednim predavačima itd.

Festival otvara dokumentarni film “La Chana” (2017) hrvatske autorice sa stalnom španjolskom adresom, Lucije Stojević. Spomenuti film bavi se Antonijom Santiago Amador – La Chanom, svjetski poznatom plesačicom flamenca, koja se vraća na scenu nakon trideset godina pauze. Dokumentarac je do sada osvojio brojne nagrade, uključujući i Nagradu publike na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma, nizozemskoj IDFA-i. Bjelovar će ugostiti ukupno šest hrvatskih premijera u glavnom programu, uključujući dakle i spomenutu “La Chanu”, s čijom smo autoricom imali razgovor na našem portalu.

I ovogodišnji DOKUart, točnije njegov najveći postotak, tradicionalno je naslonjen na IDFA-u. Selektorica hrvatskog festivala Rada Šešić jedna je i od selektorica programa ovog nizozemskog festivalskog velikana, pa stoga spomenuti podatak nikoga pretjerano ne bi trebao iznenaditi. Golema je količina filmova koja svake godine pristiže u Amsterdam – dobar dio najznačajnijih svjetskih dokumentarnih naslova uvijek pronađe mjesto u nekom od brojnih programa nizozemskog filmskog okupljanja. Izbor IDFA-e kao glavnog crpilišta DOKUartovog projekcijskog lineupa, dakle, sasvim je logičan i neupitan.

Nije tajna i da Šešić ima mekano srce za autorske dokumentarce posvećene djeci i njihovim problemima, pa ćemo i ove godine vidjeti nekoliko takvih filmova poput “Leno i ribica” / “Lenno & de Maanvis” (2017) Indijke Shamire Raphaële te “Djece” / “Kinders” (2016) iranske braće Riahi. Od hrvatskih dokumentaraca, na 13. DOKUartu će biti prikazan izvrsni kratkiš “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.) Ranka Paukovića, koji na rijetko viđen način približava svakodnevicu Sjevernokorejaca u nešto ležernijem izdanju. Film je na rasporedu u ponedjeljak, 8.10., u istom programskom slotu kao i “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića. Potonji dokumentarac o ksenofobiji na hrvatski način jedan je od ovogodišnjih kandidata za nagradu Europske filmske akademije te ostvarenje koje je generiralo najviše zanimanja na hrvatskoj doku-sceni u 2018. godini. Dvije preostale preporuke tiču se izvrsnog ostvarenja poljske redateljice Marte Prus, “Preko svih granica” / “Over the Limit” (2017) te manjinske hrvatske koprodukcije (Hulahop) Čeha Jana Geberta, “U slučaju rata” “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018).

Dokumentarni.net, glavne preporuke iz programa 13. DOKUarta:

“Preko svih granica” / “Over the Limit” (2017)

 • Režija: Marta Prus
 • Zemlje podrijetla: Poljska / Njemačka / Finska
 • Trajanje: 74 minute
 • Datum i vrijeme održavanja: 10.10 | 19.30 sati

Poljakinja Marta Prus nije imala lagan zadatak probiti se unutar strogo čuvanih zidina trening-centra ruskih gimnastičarki u Novogorsku. Kad je to, međutim, napokon uspjela, dobila je odriješene ruke opservacijski snimiti mukotrpne, pomalo vojničke pripreme vrhunske ruske gimnastičarke Margarite Rite Mamun za Olimpijske igre u Riju. “Preko svih granica” krcat je nelagodnim scenama verbalno-psihičkog zlostavljanja mlade sportašice, uglavnom od strane nemilosrdne predsjednice tamošnje gimnastičarkse federacije, Irine Viner-Usmanove. Za Ruse normalan dan u uredu, za ostatak svijeta baš i ne. Glavna protagonistica svu salvu uvreda i negativne energije iznenađujuće dobro podnosi pa je zadržavanje ljudskosti u okruženju kaotične nemani, možda i glavna poruka/uspjeh ovog dokumetnarnog filma.

“90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (2018)

 • Režija: Ranko Pauković
 • Produkcija: Editson
 • Zemlje podrijetla: Hrvatska / Nizozemska
 • Trajanje: 15 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 8.10.; 9.10. | 19.30 sati; 17.30 sati

Bjelovarska publika moći će iz prve projekcijske ruke vidjeti zašto smo ove godine raspršili toliko virtualne tinte na sophmore filmsko djelo Ranka Paukovića. Ovaj cijenjeni hrvatski dizajner zvuka godinama živi u Amsterdamu, a “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” pokazuje da se u njemu krije i potencijalni redateljski talent. Jedna filmska lasta ne čini proljeće, jer tek treba vidjeti kako će reagirati suočen s kompleksnijim filmskim izazovima; njegov najnoviji dokumentarac “Zarobljena žena” (2018) s AJB DOC-a tek je korektan reportažni dokumentarac. “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” kao Paukovićev nesumnjivo najistaknutiji film mlade triptih karijere, u usporenim, slow motion kadrovima, bez cenzure gledatelju telegrafira rijetko viđenu svakodnevicu Sjevernokorejaca izvan strogo kontroliranih turističkih ruta, poput scena brčkanja djevojaka i mladića u moru. Ovdje se zaista radi o kratkometražnoj audiovizualnoj poslastici za filmske gurmane.

“Srbenka” (2018)

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Produkcija: Restart
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Trajanje: 78 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 8.10.; 9.10. | 19.30 sati; 17.30 sati

Narodski “Gangster te voli” još uvijek je najbolji dokumentarac Nebojše Slijepčevića; važnom društvenom porukom koju šalje, “Srbenka” je možda i najvažniji. Kroz emocionalno intenzivne pripreme predstave “Aleksandra Zec” Olivera Frljića u produkciji HKD Teatra, ponovno smo teleportirani u još uvijek prisutni realitet domaćeg nacionalizma i ksenofobije, naročito prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Slučaj iz predstave otvara stare rane nezaliječene nesnošljivosti, čije posljedice i danas osjećaju klinci poput mlade glumice Nine koju zbog srpskog podrijetla maltretiraju u školi.

“U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018)

 • Režija: Jan Gebert
 • Zemlje podrijetla: Češka / Hrvatska
 • Trajanje: 78 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 11.10. | 19.30 sati

Neki bi putovali na Mars. Neki bi se rado vratili u berlinsko naručje sredine tridesetih. Recentna imigrantska kriza na površinu je izbacila nemali broj više ili manje opasnih redikula spremnih obraniti otadžbinu od izbjegličke ofenzive na kršćanske vrijednosti selektivnog otvaranja vrata austrijskim turistima, po mogućnosti bez magaraca. Čeh Jan Gebert u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji sve probitačnijeg Hulahopa, “U slučaju rata”, finim vezom u stilu Roberta Prosinečkog, ljušti slojeve školskog slučaja rasističke psihopatologije u slučaju paravojne skupine iz Slovačke, zadužene za zaustavljanje imigrantske prijetnje na granici države.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.