PočetnaNaj-listeDokumentarni.net: Preporuke iz programa 13. DOKUarta

Dokumentarni.net: Preporuke iz programa 13. DOKUarta

-

Bjelovar će od subote (6. – 12.10.) po trinaesti put ugostiti Festival dokumentarnog filma DOKUart. U Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar prikazat će se ukupno jedanaest dokumentaraca iz svih svjetskih kutaka, uz bogat popratni program koji uključuje projekcije za srednjoškolce, DOKUart na selu, Mali DOKUart za dokumentarce osnovnoškolaca, DOKUradionicu s uglednim predavačima itd.

Festival otvara dokumentarni film “La Chana” (2017) hrvatske autorice sa stalnom španjolskom adresom, Lucije Stojević. Spomenuti film bavi se Antonijom Santiago Amador – La Chanom, svjetski poznatom plesačicom flamenca, koja se vraća na scenu nakon trideset godina pauze. Dokumentarac je do sada osvojio brojne nagrade, uključujući i Nagradu publike na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma, nizozemskoj IDFA-i. Bjelovar će ugostiti ukupno šest hrvatskih premijera u glavnom programu, uključujući dakle i spomenutu “La Chanu”, s čijom smo autoricom imali razgovor na našem portalu.

I ovogodišnji DOKUart, točnije njegov najveći postotak, tradicionalno je naslonjen na IDFA-u. Selektorica hrvatskog festivala Rada Šešić jedna je i od selektorica programa ovog nizozemskog festivalskog velikana, pa stoga spomenuti podatak nikoga pretjerano ne bi trebao iznenaditi. Golema je količina filmova koja svake godine pristiže u Amsterdam – dobar dio najznačajnijih svjetskih dokumentarnih naslova uvijek pronađe mjesto u nekom od brojnih programa nizozemskog filmskog okupljanja. Izbor IDFA-e kao glavnog crpilišta DOKUartovog projekcijskog lineupa, dakle, sasvim je logičan i neupitan.

Nije tajna i da Šešić ima mekano srce za autorske dokumentarce posvećene djeci i njihovim problemima, pa ćemo i ove godine vidjeti nekoliko takvih filmova poput “Leno i ribica” / “Lenno & de Maanvis” (2017) Indijke Shamire Raphaële te “Djece” / “Kinders” (2016) iranske braće Riahi. Od hrvatskih dokumentaraca, na 13. DOKUartu će biti prikazan izvrsni kratkiš “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.) Ranka Paukovića, koji na rijetko viđen način približava svakodnevicu Sjevernokorejaca u nešto ležernijem izdanju. Film je na rasporedu u ponedjeljak, 8.10., u istom programskom slotu kao i “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića. Potonji dokumentarac o ksenofobiji na hrvatski način jedan je od ovogodišnjih kandidata za nagradu Europske filmske akademije te ostvarenje koje je generiralo najviše zanimanja na hrvatskoj doku-sceni u 2018. godini. Dvije preostale preporuke tiču se izvrsnog ostvarenja poljske redateljice Marte Prus, “Preko svih granica” / “Over the Limit” (2017) te manjinske hrvatske koprodukcije (Hulahop) Čeha Jana Geberta, “U slučaju rata” “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018).

Dokumentarni.net, glavne preporuke iz programa 13. DOKUarta:

“Preko svih granica” / “Over the Limit” (2017)

 • Režija: Marta Prus
 • Zemlje podrijetla: Poljska / Njemačka / Finska
 • Trajanje: 74 minute
 • Datum i vrijeme održavanja: 10.10 | 19.30 sati

Poljakinja Marta Prus nije imala lagan zadatak probiti se unutar strogo čuvanih zidina trening-centra ruskih gimnastičarki u Novogorsku. Kad je to, međutim, napokon uspjela, dobila je odriješene ruke opservacijski snimiti mukotrpne, pomalo vojničke pripreme vrhunske ruske gimnastičarke Margarite Rite Mamun za Olimpijske igre u Riju. “Preko svih granica” krcat je nelagodnim scenama verbalno-psihičkog zlostavljanja mlade sportašice, uglavnom od strane nemilosrdne predsjednice tamošnje gimnastičarkse federacije, Irine Viner-Usmanove. Za Ruse normalan dan u uredu, za ostatak svijeta baš i ne. Glavna protagonistica svu salvu uvreda i negativne energije iznenađujuće dobro podnosi pa je zadržavanje ljudskosti u okruženju kaotične nemani, možda i glavna poruka/uspjeh ovog dokumetnarnog filma.

“90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (2018)

 • Režija: Ranko Pauković
 • Produkcija: Editson
 • Zemlje podrijetla: Hrvatska / Nizozemska
 • Trajanje: 15 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 8.10.; 9.10. | 19.30 sati; 17.30 sati

Bjelovarska publika moći će iz prve projekcijske ruke vidjeti zašto smo ove godine raspršili toliko virtualne tinte na sophmore filmsko djelo Ranka Paukovića. Ovaj cijenjeni hrvatski dizajner zvuka godinama živi u Amsterdamu, a “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” pokazuje da se u njemu krije i potencijalni redateljski talent. Jedna filmska lasta ne čini proljeće, jer tek treba vidjeti kako će reagirati suočen s kompleksnijim filmskim izazovima; njegov najnoviji dokumentarac “Zarobljena žena” (2018) s AJB DOC-a tek je korektan reportažni dokumentarac. “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” kao Paukovićev nesumnjivo najistaknutiji film mlade triptih karijere, u usporenim, slow motion kadrovima, bez cenzure gledatelju telegrafira rijetko viđenu svakodnevicu Sjevernokorejaca izvan strogo kontroliranih turističkih ruta, poput scena brčkanja djevojaka i mladića u moru. Ovdje se zaista radi o kratkometražnoj audiovizualnoj poslastici za filmske gurmane.

“Srbenka” (2018)

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Produkcija: Restart
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Trajanje: 78 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 8.10.; 9.10. | 19.30 sati; 17.30 sati

Narodski “Gangster te voli” još uvijek je najbolji dokumentarac Nebojše Slijepčevića; važnom društvenom porukom koju šalje, “Srbenka” je možda i najvažniji. Kroz emocionalno intenzivne pripreme predstave “Aleksandra Zec” Olivera Frljića u produkciji HKD Teatra, ponovno smo teleportirani u još uvijek prisutni realitet domaćeg nacionalizma i ksenofobije, naročito prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Slučaj iz predstave otvara stare rane nezaliječene nesnošljivosti, čije posljedice i danas osjećaju klinci poput mlade glumice Nine koju zbog srpskog podrijetla maltretiraju u školi.

“U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018)

 • Režija: Jan Gebert
 • Zemlje podrijetla: Češka / Hrvatska
 • Trajanje: 78 minuta
 • Datum i vrijeme održavanja: 11.10. | 19.30 sati

Neki bi putovali na Mars. Neki bi se rado vratili u berlinsko naručje sredine tridesetih. Recentna imigrantska kriza na površinu je izbacila nemali broj više ili manje opasnih redikula spremnih obraniti otadžbinu od izbjegličke ofenzive na kršćanske vrijednosti selektivnog otvaranja vrata austrijskim turistima, po mogućnosti bez magaraca. Čeh Jan Gebert u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji sve probitačnijeg Hulahopa, “U slučaju rata”, finim vezom u stilu Roberta Prosinečkog, ljušti slojeve školskog slučaja rasističke psihopatologije u slučaju paravojne skupine iz Slovačke, zadužene za zaustavljanje imigrantske prijetnje na granici države.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.