PočetnaVijestiFactumovi dokumentarci na VOD platformi

Factumovi dokumentarci na VOD platformi

-

Sve ljubitelje hrvatskog dokumentarnog filma, kao i one koji će to tek postati, razveselit će vijest o novom Factumovom projektu Factum Online. Projekt je to koji se, kako u Factumu navode, razvija u nekoliko faza, a ova prva uključuje aktiviranje Video na zahtjev (VOD – Video on Demand) platforme. To znači da gledatelji od sada imaju priliku pogledati sedamdesetak dokumentaraca Factumove produkcije iz udobnosti svoga doma.

Tako će se u Factumovoj online videoteci naći recentni hit filmovi poput “Dum spiro spera” (2016) Pere Kvesića u kojem autor gledatelje provodi kroz svoju svakodnevicu pričajući o tome kako pomalo gubi snagu za život, ali i snagu da se s tim gubitkom nosi. Ipak, u pozadini ovog najnagrađivanijeg hrvatskog dokumentarnog filma 2017. godine, krije se priča o životu, a ne smrti, jer kako i sam naslov kaže – “Dok dišem, nadam se”. Priču o svom životu, ali iz intimne ženske perspektive donosi i film Iza lica zrcala” (2016) Katarine Zrinke Matijević. Film je to u kojem autorica tragajući za unutarnjim mirom putuje kroz surovu Liku, kraj svojih predaka, te tako dokumentarac osim što nosi priču autoričine ispovijesti, postaje i ultimativna likovna oda Lici. Među nikad aktualnijim Factumovim uradcima svakako je i Generacija ’68” (2016) Nenada Puhovskog, autorova posveta generaciji s kojom je dijelio ideale i koja ove godine obilježava pedesetu obljetnicu svoje revolucije koja je trebala “biti realna i zahtijevati nemoguće”.

No, osim recentnih, u Factumovoj online videoteci kriju se i neke od pravih dokumentarnih poslastica starijih datuma, ali i dalje vrlo aktualnih tema. Tako publika sada ima priliku pogledati film Matije Vukšića “Djeca tranzicije” (koprodukcija Zagreb film, 2014.), priču o odrastanju i djetinjstvu koje nije samo lijepo, zabavno i bezbrižno, kakvo bi trebalo biti, već se u njemu reflektira cijeli presjek društva koje se još uvijek i samo bori s definiranjem pravih vrijednosti. Vukšićev film na ovaj način govori o okruženju koje zajednički stvaramo za budućnost, a priču o okruženju i događajima iz prošlosti čije se posljedice osjećaju i danas, donosi film “Goli” (2014) autorice Tihe K. Gudac. U njemu redateljica istražuje što se uistinu dogodilo njenom djedu, političkom zatvoreniku na Golom otoku te kako je to utjecalo na odnose unutar obitelji. Ovaj angažiran i potresan film dobio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2014. godine na Sarajevo Film Festivalu.

VOD inicijativa

Pohvalnoj, online VOD incijativi domaćih filmskih institucija priključio se i zagrebački Restart, koji je još krajem veljače pokrenuo svoj Video on Demand kanal. Na istome će se moći pronaći svi dokumentarci pod distribucijskim plaštom Restart Labela, kao i domaći filmovi iz Restartove produkcijske tvornice. Stranici možete pristupiti na sljedećoj poveznici.

U moru novijih i starijih filmova, mnogi će se htjeti prisjetiti, a neki i tek otkriti niz Factumovih uspješnica poput dirljivog i hrabrog dokumentarca “Sve o Evi” (Silvestar Kolbas, 2003.) ili pak sad već kultnih filmova Dečko kojem se žurilo” (Biljana Čakić-Veselič, 2001.) te Ratni reporter (Silvestar Kolbas, 2011.; koprodukcija Zagreb film), jedinih dokumentaraca koji su ikad dobili državnu nagradu Vladimira Nazora koja se dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima na raznim poljima. Svi ovi filmovi od kojih se danas neki vrlo rijetko imaju prilike pogledati, tako su sada nadohvat ruke i onima koji možda nisu imali mogućnosti pratiti ih u kinima i na festivalima.

No, kao što je prije spomenuto, Factumova online videoteka samo je prva faza projekta Factum Online. U sljedećoj, filmofili će imati mogućnost komentiranja filmova te komuniciranja s ostatkom Factumove online zajednice, ali i s filmskim ekipama. Prilika za ovo stiže već u rujnu kada će prvi gost DokuChata biti scenarist i redatelj iOtoka, Miha Čelar, koji će predstaviti svoj novi dokumentarni film “iOtok” i interaktivnu seriju istoimenog naslova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.