Početna Vijesti Factumovi dokumentarci na VOD platformi

Factumovi dokumentarci na VOD platformi

-

Sve ljubitelje hrvatskog dokumentarnog filma, kao i one koji će to tek postati, razveselit će vijest o novom Factumovom projektu Factum Online. Projekt je to koji se, kako u Factumu navode, razvija u nekoliko faza, a ova prva uključuje aktiviranje Video na zahtjev (VOD – Video on Demand) platforme. To znači da gledatelji od sada imaju priliku pogledati sedamdesetak dokumentaraca Factumove produkcije iz udobnosti svoga doma.

Tako će se u Factumovoj online videoteci naći recentni hit filmovi poput “Dum spiro spera” (2016) Pere Kvesića u kojem autor gledatelje provodi kroz svoju svakodnevicu pričajući o tome kako pomalo gubi snagu za život, ali i snagu da se s tim gubitkom nosi. Ipak, u pozadini ovog najnagrađivanijeg hrvatskog dokumentarnog filma 2017. godine, krije se priča o životu, a ne smrti, jer kako i sam naslov kaže – “Dok dišem, nadam se”. Priču o svom životu, ali iz intimne ženske perspektive donosi i film Iza lica zrcala” (2016) Katarine Zrinke Matijević. Film je to u kojem autorica tragajući za unutarnjim mirom putuje kroz surovu Liku, kraj svojih predaka, te tako dokumentarac osim što nosi priču autoričine ispovijesti, postaje i ultimativna likovna oda Lici. Među nikad aktualnijim Factumovim uradcima svakako je i Generacija ’68” (2016) Nenada Puhovskog, autorova posveta generaciji s kojom je dijelio ideale i koja ove godine obilježava pedesetu obljetnicu svoje revolucije koja je trebala “biti realna i zahtijevati nemoguće”.

No, osim recentnih, u Factumovoj online videoteci kriju se i neke od pravih dokumentarnih poslastica starijih datuma, ali i dalje vrlo aktualnih tema. Tako publika sada ima priliku pogledati film Matije Vukšića “Djeca tranzicije” (koprodukcija Zagreb film, 2014.), priču o odrastanju i djetinjstvu koje nije samo lijepo, zabavno i bezbrižno, kakvo bi trebalo biti, već se u njemu reflektira cijeli presjek društva koje se još uvijek i samo bori s definiranjem pravih vrijednosti. Vukšićev film na ovaj način govori o okruženju koje zajednički stvaramo za budućnost, a priču o okruženju i događajima iz prošlosti čije se posljedice osjećaju i danas, donosi film “Goli” (2014) autorice Tihe K. Gudac. U njemu redateljica istražuje što se uistinu dogodilo njenom djedu, političkom zatvoreniku na Golom otoku te kako je to utjecalo na odnose unutar obitelji. Ovaj angažiran i potresan film dobio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2014. godine na Sarajevo Film Festivalu.

VOD inicijativa

Pohvalnoj, online VOD incijativi domaćih filmskih institucija priključio se i zagrebački Restart, koji je još krajem veljače pokrenuo svoj Video on Demand kanal. Na istome će se moći pronaći svi dokumentarci pod distribucijskim plaštom Restart Labela, kao i domaći filmovi iz Restartove produkcijske tvornice. Stranici možete pristupiti na sljedećoj poveznici.

U moru novijih i starijih filmova, mnogi će se htjeti prisjetiti, a neki i tek otkriti niz Factumovih uspješnica poput dirljivog i hrabrog dokumentarca “Sve o Evi” (Silvestar Kolbas, 2003.) ili pak sad već kultnih filmova Dečko kojem se žurilo” (Biljana Čakić-Veselič, 2001.) te Ratni reporter (Silvestar Kolbas, 2011.; koprodukcija Zagreb film), jedinih dokumentaraca koji su ikad dobili državnu nagradu Vladimira Nazora koja se dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima na raznim poljima. Svi ovi filmovi od kojih se danas neki vrlo rijetko imaju prilike pogledati, tako su sada nadohvat ruke i onima koji možda nisu imali mogućnosti pratiti ih u kinima i na festivalima.

No, kao što je prije spomenuto, Factumova online videoteka samo je prva faza projekta Factum Online. U sljedećoj, filmofili će imati mogućnost komentiranja filmova te komuniciranja s ostatkom Factumove online zajednice, ali i s filmskim ekipama. Prilika za ovo stiže već u rujnu kada će prvi gost DokuChata biti scenarist i redatelj iOtoka, Miha Čelar, koji će predstaviti svoj novi dokumentarni film “iOtok” i interaktivnu seriju istoimenog naslova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.