PočetnaRecenzije"Sve o Evi" - Svi križni putevi pokušaja umjetne oplodnje

“Sve o Evi” – Svi križni putevi pokušaja umjetne oplodnje

-

Sinoćnjim prikazivanjem na HRT-u 3 obilježila se desetogodišnjica premijere autobiografskog dokumentaraca “Sve o Evi” (2003), redatelja Silvestra Kolbasa. “Sve o Evi” višegodišnji je prikaz pokušaja mladog bračnog para – u ovom slučaju Silvestera i Nataše – da uz pomoć umjetne oplodnje dobiju svojeg potomka. Dokumentarac je postigao popriličan regionalni uspjeh, a prikazivan je i na većini najistaknutijih filmskih festivala – od Zagreb Film Festivala i ZagrebDoxa do bosanskohercegovačkog Sarajevo Film Festivala.

“Ne usudim se više nadati”, jedne su od prvih riječi novinarke HRT-a Nataše Kolbas u dokumentarcu “Sve o Evi”, koja je zajedno sa svojim mužem, profesionalnim snimateljem Silvestrom Kolbasom, odlučila podijeliti sve uspone i padove mučne agonije pokušaja umjetne oplodnje. Nataša i Silvestar dosad su u četiri puta navraćali u razne klinike za umjetnu oplodnju, no “plusevi” na testovima trudnoće dosad su, nepogrešivo okrutno, u pravilu ostajali nijemi. Peta sreća mogla bi biti i posljednja za obitelj Kolbas…

Nataša i Silvester uglavnom su izbjegli smušenu birokratsku inertnost hrvatskog zdravstva, i svoje su nade u toliko željeno potomstvo – uostalom kao i nebrojeni hrvatski parovi – položili u jednu bečku kliniku. Bečke bebe, kako im tepaju ponosni roditelji i rodbina sretno u Austriji začetih malih zamotuljaka.

Put do željene bebe, začete umjetnom oplodnjom – kako za Kolbasove, tako i za roditelje diljem planete – ni u kojem slučaju nije posut ružinim laticama. Bezbrojni posjeti liječnicima, iščekivanje, psihološki stres, nemali financijski izdaci… Za postupak koji može, ali i u velikom broju slučajeva i ne mora dati željene rezultate. Srećom po Kolbasove, priča ovog zagrebačko-vinkovačkog para jedna je od tih sretnih, uspješnih, poučnih…

Put do željene bebe, začete umjetnom oplodnjom – kako za Kolbasove, tako i za roditelje diljem planete – ni u kojem slučaju nije posut ružinim laticama. Bezbrojni posjeti liječnicima, iščekivanje, psihološki stres, nemali financijski izdaci…

Mala Eva na svijet je došla 2002. godine, a ove godine u domu ponosnih roditelja trebala bi se proslaviti i jedanaesta rođendanska obljetnica najmlađeg člana obitelji Kolbas. Obitelji koja je ovim iskrenim i bolnim autobiografskim dokumentarcem uspjela ohrabriti i pomoći budućim roditeljima u sličnim problemima. Pokazati da i iz naizled bezizlazne situacije postoji opravdana zraka nade i vjera u sretan završetak. Mala Eva je i krunski fizički dokaz te tvrdnje…

“Sve o Evi” korektan je, ali prije svega poučan i na trenutke iznimno dirljiv dokumentarni film. Od trenutka kada Nataša bezizlazno i apatično istrese: “Imam osjećaj da se to bliži kraju”, pa do iznimno grafičkog – možda i dosad neviđenog prikaza rađanja – svjesni ste da pred sobom imate nesvakidašnje filmsko ostvarenje. No, dokumentarac “Sve o Evi” sa sobom vuče i nemalu vreću tehničko-koncepcijskih problema, koji uglavnom poništavaju sve pozitivne i nesumnjivo vrijedne elemente ovog Kolbasovog djela.

Unatoč profesionalnom snimateljskom pedigreu, Kolbasov film uglavnom djeluje poput korektnog kućnog videa s amaterskim i često nerazumljivim mumljajućim voice-overom. Ritmično mlak i montažerski naljepljivo nasilan, Kolbas je većinu iskrenih i dirljivih trenutaka uspio zasjeniti vlastitom nervoznom preokupiranošću zajedničkim kadriranjem, ostatak vremena provodivši uglavnom skriven iza svojeg osobnog štita/kamere. “Sve o Evi” je korektno i edukativno ostvarenje, ali ništa više od toga.

"Sve o Evi"

O FILMU:

Režija: Silvestar Kolbas
Godina proizvodnje: 2003.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Trajanje: 63 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.
Režija: Silvestar Kolbas<br> Godina proizvodnje: 2003.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Trajanje: 63 minute"Sve o Evi" - Svi križni putevi pokušaja umjetne oplodnje