PočetnaVijestiScenaristički program "Krsto Papić": 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

Scenaristički program “Krsto Papić”: 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

|

Posljednjeg dana lipnja Društvo hrvatskih filmskih redatelja objavillo je rezultate drugog izdanja natječaja svojeg Scenarističkog programa “Krsto Papić”, namijenjenog poticanju istraživanja i radu na razvoju scenarija za srednji i dugi doku-filmski metar. Natječaj je ove godine pohodilo ukupno dvanaest dokumentarnih projekata, dok je stručni žiri (Vlatka Vorkapić, Hrvoje Mabić i Nebojša Slijepčević) s 85 tisuća ukupnih neto kuna odlučio poduprijeti njih šest.

U svojem novom, uglavnom arhivskom projektu pod nazivom “Ples mrtvaca” (15 tisuća kuna), Tiha K. Gudac (“Goli”) bi se trebala pozabaviti plastičnim odnosom života i smrti kroz sudbine istarskih rudara i rudarstva kao kotača zamašnjaka industrijskog razvoja Istre u prošlom stoljeću. Isti iznos priskrbio je i Arsen Oremović (“U braku sa švicarcem”, “Sudar u dvorcu”, “Treći”) koji će se u “Apelu” koncentrirati na priču o odrastanju, idealima, ratu i prekinutim prijateljstvima članova nekadašnjih jugoslavenskih punk bendova Blitzkrieg i Exces.

Morana Mitić također je primila 15 tisuća kuna za projekt “Don Marko” o svećeniku koji generacijama pomaže i inspirira stanovnike otoka Pašmana. Zanimljivo, Morana je kćerka Ranka Mitića, nekadašnjeg kućnog direktora fotografije legendarnog dokumentarista Krste Papića, po kojem je DHFR-ov scenaristički program i dobio naziv.

“JNA – autobiografija”, projekt je koji zatvara kategoriju 15 tisuća a tiče se sve zapaženijeg redatelja Ivana Ramljaka (“Kino otok”) i Jugoslavenske narodne armije. Scenarij o nekadašnjoj vojnoj sili kvalitativno je prepoznat i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a ideja mu je u kronološki obrnutom smjeru, koristeći se filmovima u produkciji JNA, prikazati moć vojne propagande i paranoje u vidu unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

Pojam kipple iz knjige “Sanjaju li androidi električne ovce?” Philipa K. Dicka, kao i kiplizaciju društva, odnos ljudi prema kippleu – bilo da se ustrajno bore protiv njega ili ga tek mirno prihvaćajući – istražit će Ljiljana Šišmanović (“Prolaz za Stellu”) s filmom “Kipple”, koji je DHFR-ov natječaj napustio 13 tisuća kuna bogatiji.

I konačno, tisuću kuna manje od Društva hrvatskih redatelja dobila je redateljica Nikolina Barić čiji bi budući film, “Doktorice, pem v’ grobeka”, trebao rekapitulirati život i anegdote autoričine majke, doktorice opće prakse u Zagorju pred mirovinom, koja je u provincijskoj zajednici stekla kultni status.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.