Početna Vijesti Scenaristički program "Krsto Papić": 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

Scenaristički program “Krsto Papić”: 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

-

Posljednjeg dana lipnja Društvo hrvatskih filmskih redatelja objavillo je rezultate drugog izdanja natječaja svojeg Scenarističkog programa “Krsto Papić”, namijenjenog poticanju istraživanja i radu na razvoju scenarija za srednji i dugi doku-filmski metar. Natječaj je ove godine pohodilo ukupno dvanaest dokumentarnih projekata, dok je stručni žiri (Vlatka Vorkapić, Hrvoje Mabić i Nebojša Slijepčević) s 85 tisuća ukupnih neto kuna odlučio poduprijeti njih šest.

U svojem novom, uglavnom arhivskom projektu pod nazivom “Ples mrtvaca” (15 tisuća kuna), Tiha K. Gudac (“Goli”) bi se trebala pozabaviti plastičnim odnosom života i smrti kroz sudbine istarskih rudara i rudarstva kao kotača zamašnjaka industrijskog razvoja Istre u prošlom stoljeću. Isti iznos priskrbio je i Arsen Oremović (“U braku sa švicarcem”, “Sudar u dvorcu”, “Treći”) koji će se u “Apelu” koncentrirati na priču o odrastanju, idealima, ratu i prekinutim prijateljstvima članova nekadašnjih jugoslavenskih punk bendova Blitzkrieg i Exces.

Morana Mitić također je primila 15 tisuća kuna za projekt “Don Marko” o svećeniku koji generacijama pomaže i inspirira stanovnike otoka Pašmana. Zanimljivo, Morana je kćerka Ranka Mitića, nekadašnjeg kućnog direktora fotografije legendarnog dokumentarista Krste Papića, po kojem je DHFR-ov scenaristički program i dobio naziv.

“JNA – autobiografija”, projekt je koji zatvara kategoriju 15 tisuća a tiče se sve zapaženijeg redatelja Ivana Ramljaka (“Kino otok”) i Jugoslavenske narodne armije. Scenarij o nekadašnjoj vojnoj sili kvalitativno je prepoznat i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a ideja mu je u kronološki obrnutom smjeru, koristeći se filmovima u produkciji JNA, prikazati moć vojne propagande i paranoje u vidu unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

Pojam kipple iz knjige “Sanjaju li androidi električne ovce?” Philipa K. Dicka, kao i kiplizaciju društva, odnos ljudi prema kippleu – bilo da se ustrajno bore protiv njega ili ga tek mirno prihvaćajući – istražit će Ljiljana Šišmanović (“Prolaz za Stellu”) s filmom “Kipple”, koji je DHFR-ov natječaj napustio 13 tisuća kuna bogatiji.

I konačno, tisuću kuna manje od Društva hrvatskih redatelja dobila je redateljica Nikolina Barić čiji bi budući film, “Doktorice, pem v’ grobeka”, trebao rekapitulirati život i anegdote autoričine majke, doktorice opće prakse u Zagorju pred mirovinom, koja je u provincijskoj zajednici stekla kultni status.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.