PočetnaVijestiScenaristički program "Krsto Papić": 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

Scenaristički program “Krsto Papić”: 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

-

Posljednjeg dana lipnja Društvo hrvatskih filmskih redatelja objavillo je rezultate drugog izdanja natječaja svojeg Scenarističkog programa “Krsto Papić”, namijenjenog poticanju istraživanja i radu na razvoju scenarija za srednji i dugi doku-filmski metar. Natječaj je ove godine pohodilo ukupno dvanaest dokumentarnih projekata, dok je stručni žiri (Vlatka Vorkapić, Hrvoje Mabić i Nebojša Slijepčević) s 85 tisuća ukupnih neto kuna odlučio poduprijeti njih šest.

U svojem novom, uglavnom arhivskom projektu pod nazivom “Ples mrtvaca” (15 tisuća kuna), Tiha K. Gudac (“Goli”) bi se trebala pozabaviti plastičnim odnosom života i smrti kroz sudbine istarskih rudara i rudarstva kao kotača zamašnjaka industrijskog razvoja Istre u prošlom stoljeću. Isti iznos priskrbio je i Arsen Oremović (“U braku sa švicarcem”, “Sudar u dvorcu”, “Treći”) koji će se u “Apelu” koncentrirati na priču o odrastanju, idealima, ratu i prekinutim prijateljstvima članova nekadašnjih jugoslavenskih punk bendova Blitzkrieg i Exces.

Morana Mitić također je primila 15 tisuća kuna za projekt “Don Marko” o svećeniku koji generacijama pomaže i inspirira stanovnike otoka Pašmana. Zanimljivo, Morana je kćerka Ranka Mitića, nekadašnjeg kućnog direktora fotografije legendarnog dokumentarista Krste Papića, po kojem je DHFR-ov scenaristički program i dobio naziv.

“JNA – autobiografija”, projekt je koji zatvara kategoriju 15 tisuća a tiče se sve zapaženijeg redatelja Ivana Ramljaka (“Kino otok”) i Jugoslavenske narodne armije. Scenarij o nekadašnjoj vojnoj sili kvalitativno je prepoznat i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a ideja mu je u kronološki obrnutom smjeru, koristeći se filmovima u produkciji JNA, prikazati moć vojne propagande i paranoje u vidu unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

Pojam kipple iz knjige “Sanjaju li androidi električne ovce?” Philipa K. Dicka, kao i kiplizaciju društva, odnos ljudi prema kippleu – bilo da se ustrajno bore protiv njega ili ga tek mirno prihvaćajući – istražit će Ljiljana Šišmanović (“Prolaz za Stellu”) s filmom “Kipple”, koji je DHFR-ov natječaj napustio 13 tisuća kuna bogatiji.

I konačno, tisuću kuna manje od Društva hrvatskih redatelja dobila je redateljica Nikolina Barić čiji bi budući film, “Doktorice, pem v’ grobeka”, trebao rekapitulirati život i anegdote autoričine majke, doktorice opće prakse u Zagorju pred mirovinom, koja je u provincijskoj zajednici stekla kultni status.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije