PočetnaVijestiScenaristički program "Krsto Papić": 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

Scenaristički program “Krsto Papić”: 85 tisuća kuna na adrese šest dokumentarnih projekata

-

Posljednjeg dana lipnja Društvo hrvatskih filmskih redatelja objavillo je rezultate drugog izdanja natječaja svojeg Scenarističkog programa “Krsto Papić”, namijenjenog poticanju istraživanja i radu na razvoju scenarija za srednji i dugi doku-filmski metar. Natječaj je ove godine pohodilo ukupno dvanaest dokumentarnih projekata, dok je stručni žiri (Vlatka Vorkapić, Hrvoje Mabić i Nebojša Slijepčević) s 85 tisuća ukupnih neto kuna odlučio poduprijeti njih šest.

U svojem novom, uglavnom arhivskom projektu pod nazivom “Ples mrtvaca” (15 tisuća kuna), Tiha K. Gudac (“Goli”) bi se trebala pozabaviti plastičnim odnosom života i smrti kroz sudbine istarskih rudara i rudarstva kao kotača zamašnjaka industrijskog razvoja Istre u prošlom stoljeću. Isti iznos priskrbio je i Arsen Oremović (“U braku sa švicarcem”, “Sudar u dvorcu”, “Treći”) koji će se u “Apelu” koncentrirati na priču o odrastanju, idealima, ratu i prekinutim prijateljstvima članova nekadašnjih jugoslavenskih punk bendova Blitzkrieg i Exces.

Morana Mitić također je primila 15 tisuća kuna za projekt “Don Marko” o svećeniku koji generacijama pomaže i inspirira stanovnike otoka Pašmana. Zanimljivo, Morana je kćerka Ranka Mitića, nekadašnjeg kućnog direktora fotografije legendarnog dokumentarista Krste Papića, po kojem je DHFR-ov scenaristički program i dobio naziv.

“JNA – autobiografija”, projekt je koji zatvara kategoriju 15 tisuća a tiče se sve zapaženijeg redatelja Ivana Ramljaka (“Kino otok”) i Jugoslavenske narodne armije. Scenarij o nekadašnjoj vojnoj sili kvalitativno je prepoznat i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a ideja mu je u kronološki obrnutom smjeru, koristeći se filmovima u produkciji JNA, prikazati moć vojne propagande i paranoje u vidu unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

Pojam kipple iz knjige “Sanjaju li androidi električne ovce?” Philipa K. Dicka, kao i kiplizaciju društva, odnos ljudi prema kippleu – bilo da se ustrajno bore protiv njega ili ga tek mirno prihvaćajući – istražit će Ljiljana Šišmanović (“Prolaz za Stellu”) s filmom “Kipple”, koji je DHFR-ov natječaj napustio 13 tisuća kuna bogatiji.

I konačno, tisuću kuna manje od Društva hrvatskih redatelja dobila je redateljica Nikolina Barić čiji bi budući film, “Doktorice, pem v’ grobeka”, trebao rekapitulirati život i anegdote autoričine majke, doktorice opće prakse u Zagorju pred mirovinom, koja je u provincijskoj zajednici stekla kultni status.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.