Početna Vijesti 8. UnderhillFest: Regionalni Maslačak hrvatskom "Dum spiro speru"

8. UnderhillFest: Regionalni Maslačak hrvatskom “Dum spiro speru”

-

U Podgorici svečanom dodjelom nagrada večeras službeno završava 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest (7. – 15. lipnja). Crnogorski festival, pod najezdom hrvatskih dokumentaraca kako mu nedavno zatepasmo a sada unaprijed doznasmo, okončan je, dosadno predvidljivo, hm – trijumfom hrvatskog dokumentarnog filma.

Tročlani žiri u sastavu: Biljana Tutorov, redateljica i producentica iz Srbije; Pavle Simonović, redatelj iz Crne Gore; i Morana Komljenović, redateljica i producentica iz Hrvatske, Maslačak za najbolji regionalni dokumentarni film 8. UnderhillFesta dodijelio je filmu “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, hrvatskog književnika, novinara te odnedavno i novopečenog filmskog redatelja.

“Kroz estetiku filmskog eseja, Kvesić apsolutno nepretenciozno pristupa pitanju života i smrti oslobođen svake vrste taštine spram sebe i drugih, stavljajući nas na vrlo suptilan i duhovit način u poziciju protagonista. Autor nas ni na koji način ne ostavlja ravnodušnim, čak naprotiv potiče na razmišljanje o pitanjima koja se uslijed svakodnevice podsvjesno izbjegavaju, a istovremeno nam unosi optimizam i nadu do posljednjeg daha”, navodi se u obrazloženju žirija.

Pero Kvesić dobio još jednu nagradu!Na Underhillfest festivalu dokumentarnog filma koji se održava u Podgorici (Crna Gora), njegov film "Dum Spiro Spero" dobio je (glavnu) nagradu MASLAČAK u regionalnoj selekciji, sa obrazloženjem:"Kroz estetiku filmskog eseja, Kvesić apsolutno nepretenciozno pristupa pitanju života i smrti, oslobođen svake vrste taštine spram sebe i drugih, stavljajući nas na vrlo suptilan i duhovit način u poziciju protagoniste. Autor nas ni na koji način ne ostavlja ravnodušnim, čak naprotiv podstiče na razmišljanje o pitanjima koja se usljed svakodnevice podsvjesno izbjegavaju, a istovremeno nam unosi optimizam i nadu do posljednjeg daha."/Prilažem Perinu video zahvalnicu 😉 /

Gepostet von Nenad Puhovski am Donnerstag, 15. Juni 2017

 

Najbolji hrvatski dokumentarni film 2016. godine – o životu, smrti i ostalim popratnim sadržajima – scenaristički, redateljski i fotografski uokviruje Pero Kvesić, producentski Nenad Puhovski, dok je posao izvršne producentice obavljala Tamara Babun. Za montažu je bila zadužena Ana Šarić, a glazbu je skladao Srđan Sacher. Jedan od najuspješnijih domaćih dokumentaraca u posljednjih nekoliko godina, nedavno je svoju nagradnu nisku upotpunio i Zlatnim rogom na 57. Filmskom festivalu u Krakovu.

Od ostalih nagrada, Maslačak u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen je filmu “Safari” (2016) austrijskog redatelja Ulricha Seidla, dok su Posebna priznanja otišla dokumentarcima “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015) Švicarca Sylvaina Biegeleisena u međunarodnoj, odnosno “Dubini dva” (2016) srpskog autora Ognjena Glavonića u regionalnoj konkurenciji. Sve odluke su, napominje žiri, donesene jednoglasno.

Uz nagrađeni “Spero”, od hrvatskih dokumentaraca Podgoricu su vidjeli i “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka, “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) Irene Škorić te “Možeš biti sve što hoćeš” (TOROlab / Al Jazeera Balkans; 2016.) Roberta Tomića Zubera. Popratni dio programa popunio je i naš “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) Igora Bezinovića.

Od industrijskog dijela 8. UnderhillFesta treba izdvojiti dvodnevnu škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola – Dokuškolu, pod vodstvom srpskog redatelja i producenta Rajka Petrovića, odnosno program RAD (radionica za autorice dokumentarnih filmova), koji je po prvi puta na crnogorski festival doveo regionalne autorice dokumentarnih filmova na trodnevno predavanje i konzultacije oko razvoja njihovih doku-projekata.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.