Početna Vijesti 8. UnderhillFest: Regionalni Maslačak hrvatskom "Dum spiro speru"

8. UnderhillFest: Regionalni Maslačak hrvatskom “Dum spiro speru”

-

U Podgorici svečanom dodjelom nagrada večeras službeno završava 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest (7. – 15. lipnja). Crnogorski festival, pod najezdom hrvatskih dokumentaraca kako mu nedavno zatepasmo a sada unaprijed doznasmo, okončan je, dosadno predvidljivo, hm – trijumfom hrvatskog dokumentarnog filma.

Tročlani žiri u sastavu: Biljana Tutorov, redateljica i producentica iz Srbije; Pavle Simonović, redatelj iz Crne Gore; i Morana Komljenović, redateljica i producentica iz Hrvatske, Maslačak za najbolji regionalni dokumentarni film 8. UnderhillFesta dodijelio je filmu “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, hrvatskog književnika, novinara te odnedavno i novopečenog filmskog redatelja.

“Kroz estetiku filmskog eseja, Kvesić apsolutno nepretenciozno pristupa pitanju života i smrti oslobođen svake vrste taštine spram sebe i drugih, stavljajući nas na vrlo suptilan i duhovit način u poziciju protagonista. Autor nas ni na koji način ne ostavlja ravnodušnim, čak naprotiv potiče na razmišljanje o pitanjima koja se uslijed svakodnevice podsvjesno izbjegavaju, a istovremeno nam unosi optimizam i nadu do posljednjeg daha”, navodi se u obrazloženju žirija.

Pero Kvesić dobio još jednu nagradu!Na Underhillfest festivalu dokumentarnog filma koji se održava u Podgorici (Crna Gora), njegov film "Dum Spiro Spero" dobio je (glavnu) nagradu MASLAČAK u regionalnoj selekciji, sa obrazloženjem:"Kroz estetiku filmskog eseja, Kvesić apsolutno nepretenciozno pristupa pitanju života i smrti, oslobođen svake vrste taštine spram sebe i drugih, stavljajući nas na vrlo suptilan i duhovit način u poziciju protagoniste. Autor nas ni na koji način ne ostavlja ravnodušnim, čak naprotiv podstiče na razmišljanje o pitanjima koja se usljed svakodnevice podsvjesno izbjegavaju, a istovremeno nam unosi optimizam i nadu do posljednjeg daha."/Prilažem Perinu video zahvalnicu 😉 /

Gepostet von Nenad Puhovski am Donnerstag, 15. Juni 2017

 

Najbolji hrvatski dokumentarni film 2016. godine – o životu, smrti i ostalim popratnim sadržajima – scenaristički, redateljski i fotografski uokviruje Pero Kvesić, producentski Nenad Puhovski, dok je posao izvršne producentice obavljala Tamara Babun. Za montažu je bila zadužena Ana Šarić, a glazbu je skladao Srđan Sacher. Jedan od najuspješnijih domaćih dokumentaraca u posljednjih nekoliko godina, nedavno je svoju nagradnu nisku upotpunio i Zlatnim rogom na 57. Filmskom festivalu u Krakovu.

Od ostalih nagrada, Maslačak u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen je filmu “Safari” (2016) austrijskog redatelja Ulricha Seidla, dok su Posebna priznanja otišla dokumentarcima “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015) Švicarca Sylvaina Biegeleisena u međunarodnoj, odnosno “Dubini dva” (2016) srpskog autora Ognjena Glavonića u regionalnoj konkurenciji. Sve odluke su, napominje žiri, donesene jednoglasno.

Uz nagrađeni “Spero”, od hrvatskih dokumentaraca Podgoricu su vidjeli i “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka, “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) Irene Škorić te “Možeš biti sve što hoćeš” (TOROlab / Al Jazeera Balkans; 2016.) Roberta Tomića Zubera. Popratni dio programa popunio je i naš “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) Igora Bezinovića.

Od industrijskog dijela 8. UnderhillFesta treba izdvojiti dvodnevnu škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola – Dokuškolu, pod vodstvom srpskog redatelja i producenta Rajka Petrovića, odnosno program RAD (radionica za autorice dokumentarnih filmova), koji je po prvi puta na crnogorski festival doveo regionalne autorice dokumentarnih filmova na trodnevno predavanje i konzultacije oko razvoja njihovih doku-projekata.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.