Početna Vijesti 8. UnderhillFest: Regionalni Maslačak hrvatskom "Dum spiro speru"

8. UnderhillFest: Regionalni Maslačak hrvatskom “Dum spiro speru”

-

U Podgorici svečanom dodjelom nagrada večeras službeno završava 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest (7. – 15. lipnja). Crnogorski festival, pod najezdom hrvatskih dokumentaraca kako mu nedavno zatepasmo a sada unaprijed doznasmo, okončan je, dosadno predvidljivo, hm – trijumfom hrvatskog dokumentarnog filma.

Tročlani žiri u sastavu: Biljana Tutorov, redateljica i producentica iz Srbije; Pavle Simonović, redatelj iz Crne Gore; i Morana Komljenović, redateljica i producentica iz Hrvatske, Maslačak za najbolji regionalni dokumentarni film 8. UnderhillFesta dodijelio je filmu “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, hrvatskog književnika, novinara te odnedavno i novopečenog filmskog redatelja.

“Kroz estetiku filmskog eseja, Kvesić apsolutno nepretenciozno pristupa pitanju života i smrti oslobođen svake vrste taštine spram sebe i drugih, stavljajući nas na vrlo suptilan i duhovit način u poziciju protagonista. Autor nas ni na koji način ne ostavlja ravnodušnim, čak naprotiv potiče na razmišljanje o pitanjima koja se uslijed svakodnevice podsvjesno izbjegavaju, a istovremeno nam unosi optimizam i nadu do posljednjeg daha”, navodi se u obrazloženju žirija.

Pero Kvesić dobio još jednu nagradu!Na Underhillfest festivalu dokumentarnog filma koji se održava u Podgorici (Crna Gora), njegov film "Dum Spiro Spero" dobio je (glavnu) nagradu MASLAČAK u regionalnoj selekciji, sa obrazloženjem:"Kroz estetiku filmskog eseja, Kvesić apsolutno nepretenciozno pristupa pitanju života i smrti, oslobođen svake vrste taštine spram sebe i drugih, stavljajući nas na vrlo suptilan i duhovit način u poziciju protagoniste. Autor nas ni na koji način ne ostavlja ravnodušnim, čak naprotiv podstiče na razmišljanje o pitanjima koja se usljed svakodnevice podsvjesno izbjegavaju, a istovremeno nam unosi optimizam i nadu do posljednjeg daha."/Prilažem Perinu video zahvalnicu 😉 /

Gepostet von Nenad Puhovski am Donnerstag, 15. Juni 2017

 

Najbolji hrvatski dokumentarni film 2016. godine – o životu, smrti i ostalim popratnim sadržajima – scenaristički, redateljski i fotografski uokviruje Pero Kvesić, producentski Nenad Puhovski, dok je posao izvršne producentice obavljala Tamara Babun. Za montažu je bila zadužena Ana Šarić, a glazbu je skladao Srđan Sacher. Jedan od najuspješnijih domaćih dokumentaraca u posljednjih nekoliko godina, nedavno je svoju nagradnu nisku upotpunio i Zlatnim rogom na 57. Filmskom festivalu u Krakovu.

Od ostalih nagrada, Maslačak u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen je filmu “Safari” (2016) austrijskog redatelja Ulricha Seidla, dok su Posebna priznanja otišla dokumentarcima “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015) Švicarca Sylvaina Biegeleisena u međunarodnoj, odnosno “Dubini dva” (2016) srpskog autora Ognjena Glavonića u regionalnoj konkurenciji. Sve odluke su, napominje žiri, donesene jednoglasno.

Uz nagrađeni “Spero”, od hrvatskih dokumentaraca Podgoricu su vidjeli i “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka, “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) Irene Škorić te “Možeš biti sve što hoćeš” (TOROlab / Al Jazeera Balkans; 2016.) Roberta Tomića Zubera. Popratni dio programa popunio je i naš “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) Igora Bezinovića.

Od industrijskog dijela 8. UnderhillFesta treba izdvojiti dvodnevnu škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola – Dokuškolu, pod vodstvom srpskog redatelja i producenta Rajka Petrovića, odnosno program RAD (radionica za autorice dokumentarnih filmova), koji je po prvi puta na crnogorski festival doveo regionalne autorice dokumentarnih filmova na trodnevno predavanje i konzultacije oko razvoja njihovih doku-projekata.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).