Mišiće neupitnog opinion makera portal Dokumentarni.net zategnuno je i izvan granica Hrvatske, sugeriravši glavnu nagradu jednom od najstarijih svjetskih filmskih festivala, onom krakovskom. Šalimo se, naravno, no vijest o novom uspjehu hrvatske kinematografije ne može biti točnija: na 57. Filmskom festivalu u Krakovu (28.5. – 4.6.) i sinoćnjoj svečanoj ceremoniji u kinu Kijów.Centrum, Pero Kvesić osvojio je Zlatni rog (Złoty Róg) za redatelja najboljeg dokumentarnog filma poljskog festivala posvećenog dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu.

“Dum spiro spero” (Factum, 2016.), debitantsko filmsko djelo našeg književnika i novinara o drugačijem pogledu na smrtni život, natjecalo se u službenoj natjecateljskoj doku-konkurenciji zajedno s još šesnaest filmova. Konačnu pozitivnu presudu filmske kvalitete dao je, pak, žiri u sastavu: Paweł Łoziński, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.

Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: “Autoru filma koji nam pokazuje ljepotu života i ljubavi te kako pronaći snagu za prihvaćanje vlastite smrtnosti na šaljiv i dostojanstven način”.

Našem redatelju pripala je i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko sedam tisuća eura, a filmu je – svjetski porinutom na prošlogodišnjem, 12. ZagrebDoxu – ovo još jedna nagrada u nizu nakon Dana hrvatskog filma, Pulskog filmskog festivala, Festivala del popoli, plasmana u DOK Leipzig, ako hoćete i Nagrade za najbolji hrvatski dokumentarni film 2016. godine portala Dokumentarni.net

“Dum spiro spero”, koji scenaristički, redateljski i fotografski potpisuje Pero Kvesić, nastao je u produkciji Factuma (producent Nenad Puhovski, izvršna producentica Tamara Babun), montažu je odrezala Ana Šarić, dok je skladatelj glazbe bio Srđan Sacher.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here