Mišiće neupitnog opinion makera portal Dokumentarni.net zategnuno je i izvan granica Hrvatske, sugeriravši glavnu nagradu jednom od najstarijih svjetskih filmskih festivala, onom krakovskom. Šalimo se, naravno, no vijest o novom uspjehu hrvatske kinematografije ne može biti točnija: na 57. Filmskom festivalu u Krakovu (28.5. – 4.6.) i sinoćnjoj svečanoj ceremoniji u kinu Kijów.Centrum, Pero Kvesić osvojio je Zlatni rog (Złoty Róg) za redatelja najboljeg dokumentarnog filma poljskog festivala posvećenog dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu.

“Dum spiro spero” (Factum, 2016.), debitantsko filmsko djelo našeg književnika i novinara o drugačijem pogledu na smrtni život, natjecalo se u službenoj natjecateljskoj doku-konkurenciji zajedno s još šesnaest filmova. Konačnu pozitivnu presudu filmske kvalitete dao je, pak, žiri u sastavu: Paweł Łoziński, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.

Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: “Autoru filma koji nam pokazuje ljepotu života i ljubavi te kako pronaći snagu za prihvaćanje vlastite smrtnosti na šaljiv i dostojanstven način”.

Našem redatelju pripala je i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko sedam tisuća eura, a filmu je – svjetski porinutom na prošlogodišnjem, 12. ZagrebDoxu – ovo još jedna nagrada u nizu nakon Dana hrvatskog filma, Pulskog filmskog festivala, Festivala del popoli, plasmana u DOK Leipzig, ako hoćete i Nagrade za najbolji hrvatski dokumentarni film 2016. godine portala Dokumentarni.net

“Dum spiro spero”, koji scenaristički, redateljski i fotografski potpisuje Pero Kvesić, nastao je u produkciji Factuma (producent Nenad Puhovski, izvršna producentica Tamara Babun), montažu je odrezala Ana Šarić, dok je skladatelj glazbe bio Srđan Sacher.

Prethodni članakProduljen rok prijave za DHF-ovu radionicu filmske kritike
Sljedeći članakLipanjska radionica DOKSrbije

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime