PočetnaNajaveKratke slike: Godina započinje dokumentarcem o Emmanuelle

Kratke slike: Godina započinje dokumentarcem o Emmanuelle

|

U četvrtak, 12. siječnja, u zagrebačkom MM centru nova filmska godina započinje dokumentarnim filmom o Sylviji Kristel (1952. – 2012.), nizozemskoj glumici najpoznatijoj po glavnoj ulozi u erotskom filmskom serijalu “Emmanuelle”. Njegov prvi dio istoimenog naziva iz 1974. godine, smatra se jednim od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena, kojeg je vidjelo oko 300 milijuna gledatelja.

Eksperimentalni dokumentarac “Sylvia Kristel – Pariz” / “Sylvia Kristel – Paris” (2004) Manon de Boer, posveta je, ne samo ovoj glumici, već i Parizu u kojem je Kristel dugo živjela i kojim je bila fascinirana. Slike Pariza vizualna su pozadina glumičine iskrene ispovijesti o ljudima, osjećajima, razočaranjima, ali i životnom putu koji joj je donio svjetsku slavu.

Redateljica filma Manon de Boer snimala je razgovor s Kristel 2001. i 2002. godine, no u samome filmu prvo gledamo priču koju je o svom životu glumica ispričala 2002., a potom onu iz 2001. Autorica se na taj način poigrava sjećanjem, ne samo svoje protagonistice, već i sjećanjem gledatelja. Priča iz 2002. godine sadrži više detalja i konkretnih imena, dok je ona iz 2001. općenitija i rezerviranija.

Kristeline ispovijesti lutaju među ključnim punktovima njenog života, fluidno formirajući i reformirajući narativne elemente. Sam grad rijetko je opisan izravno, a glumica govori o svojim filmovima, ljubavnim vezama i kako su one utjecale na njezinu životnu putanju. Gradovi su koordinate po kojima se kreću njezina sjećanja. Iskren i emotivan, ovaj film donosi svojevrsnu biografiju glumice koja je prvenstveno doživljavana kroz svoje uloge u erotskim filmovima (od “Emmanuelle” do “Ljubavnika Lady Chatterley”), premda je glumila u više od pedeset filmova.

Redateljica Manon de Boer u svojim filmovima istražuje odnos između jezika, vremena i sjećanja. Radovi su joj prikazani diljem svijeta, između ostaloga u Veneciji, Berlinu, Sao Paoulu i Documenti te na festivalima poput Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, Viennalu itd.

Ovaj dokumentarac se prikazuje u sklopu projekta Kratke slike, dok je početak projekcije u 19.30 sati. Ulaz je besplatan. 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.