PočetnaNajaveKratke slike: Godina započinje dokumentarcem o Emmanuelle

Kratke slike: Godina započinje dokumentarcem o Emmanuelle

-

U četvrtak, 12. siječnja, u zagrebačkom MM centru nova filmska godina započinje dokumentarnim filmom o Sylviji Kristel (1952. – 2012.), nizozemskoj glumici najpoznatijoj po glavnoj ulozi u erotskom filmskom serijalu “Emmanuelle”. Njegov prvi dio istoimenog naziva iz 1974. godine, smatra se jednim od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena, kojeg je vidjelo oko 300 milijuna gledatelja.

Eksperimentalni dokumentarac “Sylvia Kristel – Pariz” / “Sylvia Kristel – Paris” (2004) Manon de Boer, posveta je, ne samo ovoj glumici, već i Parizu u kojem je Kristel dugo živjela i kojim je bila fascinirana. Slike Pariza vizualna su pozadina glumičine iskrene ispovijesti o ljudima, osjećajima, razočaranjima, ali i životnom putu koji joj je donio svjetsku slavu.

Redateljica filma Manon de Boer snimala je razgovor s Kristel 2001. i 2002. godine, no u samome filmu prvo gledamo priču koju je o svom životu glumica ispričala 2002., a potom onu iz 2001. Autorica se na taj način poigrava sjećanjem, ne samo svoje protagonistice, već i sjećanjem gledatelja. Priča iz 2002. godine sadrži više detalja i konkretnih imena, dok je ona iz 2001. općenitija i rezerviranija.

Kristeline ispovijesti lutaju među ključnim punktovima njenog života, fluidno formirajući i reformirajući narativne elemente. Sam grad rijetko je opisan izravno, a glumica govori o svojim filmovima, ljubavnim vezama i kako su one utjecale na njezinu životnu putanju. Gradovi su koordinate po kojima se kreću njezina sjećanja. Iskren i emotivan, ovaj film donosi svojevrsnu biografiju glumice koja je prvenstveno doživljavana kroz svoje uloge u erotskim filmovima (od “Emmanuelle” do “Ljubavnika Lady Chatterley”), premda je glumila u više od pedeset filmova.

Redateljica Manon de Boer u svojim filmovima istražuje odnos između jezika, vremena i sjećanja. Radovi su joj prikazani diljem svijeta, između ostaloga u Veneciji, Berlinu, Sao Paoulu i Documenti te na festivalima poput Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, Viennalu itd.

Ovaj dokumentarac se prikazuje u sklopu projekta Kratke slike, dok je početak projekcije u 19.30 sati. Ulaz je besplatan. 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...