PočetnaNajave"Kratke slike": Finale četvrte sezone s kultnim dokumentarcem "Ratovi stilova"

“Kratke slike”: Finale četvrte sezone s kultnim dokumentarcem “Ratovi stilova”

-

Kratke slike svoju četvrtu sezonu završavaju ovog četvrtka, 14. lipnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru, projekcijom kultnog dokumentarnog filma “Ratovi stilova” / “Style Wars” (1983) američkog autora Tonyja Silvera, koji donosi portret njujorške ulične kulture ranih 80-ih, razvoja hip-hopa i grafita.

Film je uhvatio duh njujorških podzemnih željeznica koje su bile glavno igralište uličnih umjetnika, ali i bojno polje te spektakularno umjetničko platno. S druge strane bojišnice stajali su gradonačelnik Edward Koch i policija koji su mlade umjetnike svim snagama pokušali zaustaviti smatrajući ih najvećim vandalima. Tu su bili i MC-jevi, DJ-i i brojni drugi umjetnici koji su tresli grad novim zvukovima i novim pokretima koji su redefinirali breakdance kao izvedbenu umjetnost. “Ratovi stilova” premijerno su prikazani na Sundance Film Festivalu 1984. godine na kojem je i osvojio glavnu Veliku nagradu žirija za najbolji dokumentarni film. Silverov dokumentarac originalno je pak snimljen na 16-mm vrpci, a 2011. je digitalno restauriran.

Nakon filma, povjesničarka umjetnosti Marta Kiš o filmu, grafitima, uličnoj umjetnosti i stanju na današnjoj sceni razgovara s jednim od pionira i ikona hrvatskog street arta – Slavenom Kosanovićem Lunarom.

Projekcija “Ratova stilova” ujedno je i dio festivala Velesajam kulture čiji je ovogodišnji naglasak na street art umjetničkom izričaju koji se unutar Studentskog centra profilirao kao jedna od konstantnih točaka sastajanja, kako umjetnika tako i publike.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program će se nastaviti u rujnu, a u sezoni 2017./2018. kroz četiri programske cjeline prikazano je 69 filmova, od čega trinaest hrvatskih premijera.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije