Početna Najave "Kratke slike": Finale četvrte sezone s kultnim dokumentarcem "Ratovi stilova"

“Kratke slike”: Finale četvrte sezone s kultnim dokumentarcem “Ratovi stilova”

-

Kratke slike svoju četvrtu sezonu završavaju ovog četvrtka, 14. lipnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru, projekcijom kultnog dokumentarnog filma “Ratovi stilova” / “Style Wars” (1983) američkog autora Tonyja Silvera, koji donosi portret njujorške ulične kulture ranih 80-ih, razvoja hip-hopa i grafita.

Film je uhvatio duh njujorških podzemnih željeznica koje su bile glavno igralište uličnih umjetnika, ali i bojno polje te spektakularno umjetničko platno. S druge strane bojišnice stajali su gradonačelnik Edward Koch i policija koji su mlade umjetnike svim snagama pokušali zaustaviti smatrajući ih najvećim vandalima. Tu su bili i MC-jevi, DJ-i i brojni drugi umjetnici koji su tresli grad novim zvukovima i novim pokretima koji su redefinirali breakdance kao izvedbenu umjetnost. “Ratovi stilova” premijerno su prikazani na Sundance Film Festivalu 1984. godine na kojem je i osvojio glavnu Veliku nagradu žirija za najbolji dokumentarni film. Silverov dokumentarac originalno je pak snimljen na 16-mm vrpci, a 2011. je digitalno restauriran.

Nakon filma, povjesničarka umjetnosti Marta Kiš o filmu, grafitima, uličnoj umjetnosti i stanju na današnjoj sceni razgovara s jednim od pionira i ikona hrvatskog street arta – Slavenom Kosanovićem Lunarom.

Projekcija “Ratova stilova” ujedno je i dio festivala Velesajam kulture čiji je ovogodišnji naglasak na street art umjetničkom izričaju koji se unutar Studentskog centra profilirao kao jedna od konstantnih točaka sastajanja, kako umjetnika tako i publike.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program će se nastaviti u rujnu, a u sezoni 2017./2018. kroz četiri programske cjeline prikazano je 69 filmova, od čega trinaest hrvatskih premijera.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.