PočetnaNajaveKratke slike: "Djevojke Zlatne zore"

Kratke slike: “Djevojke Zlatne zore”

-

“Što se dogodilo Grčkoj?”, pita se naglas i na početku svojeg uznemirujućeg dokumentarca “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveški filmaš Håvard Bustnes. U zadnjih nekoliko godina, slika te zemlje kao zemlje sunčanih plaža i prijateljskih ljudi zasjenjena je političkim ideologijama koje su zastrašujuće bliske nacizmu. Bustnesov dokumentarac portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu. 

Zlatna zora, ultranacionalistička i ekstremno desničarska politička stranka, pozornost je stekla 1991., da bi na izborima 2015. osvojila 17 mjesta u grčkom parlamentu i time postala treća najveća stranka. Zalažu se za ideju Velike Grčke, širenje teritorija i protive se svim neeuropskim – posebice muslimanskim – migrantima, koketiraju s fašizmom i nacizmom. Film je prikazan na više od 30 festivala diljem svijeta, a hrvatsku premijeru pogledajte danas, 24. svibnja u 19.30 sati u MM centru, na Kratkim slikama u sklopu programske cjelina Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.

Nakon projekcije selektorica programa, Jelena Ostojić, o ekstremno desničarskim pokretima u Europi razgovara s političkim analitičarem Markom Kostanićem. Ulaz je besplatan, a više informacija možete dobiti na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.