PočetnaNajaveKratke slike: "Djevojke Zlatne zore"

Kratke slike: “Djevojke Zlatne zore”

-

“Što se dogodilo Grčkoj?”, pita se naglas i na početku svojeg uznemirujućeg dokumentarca “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveški filmaš Håvard Bustnes. U zadnjih nekoliko godina, slika te zemlje kao zemlje sunčanih plaža i prijateljskih ljudi zasjenjena je političkim ideologijama koje su zastrašujuće bliske nacizmu. Bustnesov dokumentarac portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu. 

Zlatna zora, ultranacionalistička i ekstremno desničarska politička stranka, pozornost je stekla 1991., da bi na izborima 2015. osvojila 17 mjesta u grčkom parlamentu i time postala treća najveća stranka. Zalažu se za ideju Velike Grčke, širenje teritorija i protive se svim neeuropskim – posebice muslimanskim – migrantima, koketiraju s fašizmom i nacizmom. Film je prikazan na više od 30 festivala diljem svijeta, a hrvatsku premijeru pogledajte danas, 24. svibnja u 19.30 sati u MM centru, na Kratkim slikama u sklopu programske cjelina Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.

Nakon projekcije selektorica programa, Jelena Ostojić, o ekstremno desničarskim pokretima u Europi razgovara s političkim analitičarem Markom Kostanićem. Ulaz je besplatan, a više informacija možete dobiti na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.