Početna Najave Kratke slike: "Djevojke Zlatne zore"

Kratke slike: “Djevojke Zlatne zore”

-

“Što se dogodilo Grčkoj?”, pita se naglas i na početku svojeg uznemirujućeg dokumentarca “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveški filmaš Håvard Bustnes. U zadnjih nekoliko godina, slika te zemlje kao zemlje sunčanih plaža i prijateljskih ljudi zasjenjena je političkim ideologijama koje su zastrašujuće bliske nacizmu. Bustnesov dokumentarac portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu. 

Zlatna zora, ultranacionalistička i ekstremno desničarska politička stranka, pozornost je stekla 1991., da bi na izborima 2015. osvojila 17 mjesta u grčkom parlamentu i time postala treća najveća stranka. Zalažu se za ideju Velike Grčke, širenje teritorija i protive se svim neeuropskim – posebice muslimanskim – migrantima, koketiraju s fašizmom i nacizmom. Film je prikazan na više od 30 festivala diljem svijeta, a hrvatsku premijeru pogledajte danas, 24. svibnja u 19.30 sati u MM centru, na Kratkim slikama u sklopu programske cjelina Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.

Nakon projekcije selektorica programa, Jelena Ostojić, o ekstremno desničarskim pokretima u Europi razgovara s političkim analitičarem Markom Kostanićem. Ulaz je besplatan, a više informacija možete dobiti na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split