PočetnaNajaveKratke slike: "Djevojke Zlatne zore"

Kratke slike: “Djevojke Zlatne zore”

-

“Što se dogodilo Grčkoj?”, pita se naglas i na početku svojeg uznemirujućeg dokumentarca “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveški filmaš Håvard Bustnes. U zadnjih nekoliko godina, slika te zemlje kao zemlje sunčanih plaža i prijateljskih ljudi zasjenjena je političkim ideologijama koje su zastrašujuće bliske nacizmu. Bustnesov dokumentarac portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu. 

Zlatna zora, ultranacionalistička i ekstremno desničarska politička stranka, pozornost je stekla 1991., da bi na izborima 2015. osvojila 17 mjesta u grčkom parlamentu i time postala treća najveća stranka. Zalažu se za ideju Velike Grčke, širenje teritorija i protive se svim neeuropskim – posebice muslimanskim – migrantima, koketiraju s fašizmom i nacizmom. Film je prikazan na više od 30 festivala diljem svijeta, a hrvatsku premijeru pogledajte danas, 24. svibnja u 19.30 sati u MM centru, na Kratkim slikama u sklopu programske cjelina Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.

Nakon projekcije selektorica programa, Jelena Ostojić, o ekstremno desničarskim pokretima u Europi razgovara s političkim analitičarem Markom Kostanićem. Ulaz je besplatan, a više informacija možete dobiti na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije