Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Poezija i revolucija"

Prvih pola stoljeća divnog maja Kratke slike obilježit će u četrvrtak, 17. svibnja, u zagrebačkom MM centru uz projekciju dokumentarnog filma “Poezija i revolucija” (Factum / FAS; 2000.) Branka Ivande te gostovanje samog autora.

U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu, a producent je bio Krunoslav Heidler i njegov Filmski autorski studio, koji je generirao neke od najznačajnijih domaćih filmova s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. No, snimljeni materijal u režiji budućih klasika hrvatske kinematografije završio je na policiji te ostao zaboravljen punih trideset godina, sve dok početkom novoga milenija nije iskopan iz arhiva i pretvoren u film znakovita naziva “Poezija i revolucija”.

Revolucija zabilježena ovim filmom završila je uhićenjem i zatvaranjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih materijala o prosvjedima. No, naša se prošlost uvijek i iznova vraća unatoč svim pokušajima da je se promijeni, zaboravi, izgubi. Tako je i Branko Ivanda konačno dobio priliku da s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih kojoj su on i Tadić svjedočili, a koja je bila jedan od onih trenutaka kada se čini kako povijest oštro mijenja svoj smjer dolazeći korak bliže idealu boljega i drugačijega svijeta.

Nakon projekcije, 17.5. u 19.30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo će razgovarati o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici

Kratke slike kroz četiri programske cjeline pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Runda kratkog, u sklopu koje će biti prikazan Ivandin dokumentarac, posvećena je hrvatskom filmu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here