Početna Vijesti Predstavljamo kompletni program 1. DokuMA Film Festivala

Predstavljamo kompletni program 1. DokuMA Film Festivala

-

Kao glavni medijski pokrovitelj 1. DokuMA Film Festivala potrudili smo se, naravno uz svesrdnu pomoć organizatora navedene manifestacije, predstaviti vam njegov kompletan program na jednom mjestu.

U glavnim crtama, festivalski program je podijeljen na dva dijela: glavni i popratni.

Na repertoaru glavnog programa ukupno će biti prikazanao osam kratkometražnih dokumentarnih filmova, od kojih će žiri u sastavu Boris Mitić, Filip Remunda i Bruno Gamulin odabrati konačnog pobjednika.

GLAVNI PROGRAM

“Bref” (2013)

 • Režija: Christina Pitouli
 • Sadržaj: Kroz razgovore s ljudima iz Afrike koji žive u Španjolskoj, pristupamo ritualu genitalnog sakaćenja žena. Njihova suprotstavljena mišljenja i stvarnosti otkrivaju složenost ove kontroverzne teme, u kojem se presijecaju granice ljudskih prava i kulturne baštine.

“Through Ellen’s Ears” / “Kroz Ellenine uši” (2011)

 • Režija: Saskia Gubbels
 • Sadržaj: Jedanaestgodišnja Ellen od rođenja je gluha, pa umjesto normalnog koristi znakovni jezik. Glavna junakinja filma Saskie Gubbels našla se pred najvažnijom odlukom svog života: pohađati školu za gluhe ili običnu školu za osobe sa slušnim problemima.

Through-Ellen's-Ears

“Park ljubavi” (2013)

 • Režija: Lana Kosovac
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti
 • Sadržaj: Park mladenaca u Novom Zagrebu prvi je park izgrađen nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu. Mladenci bi prilikom vjenčanja odabrali stablo koje će se u spomen na njihov brak posaditi u budućem parku. Osim u matičnu knjigu, upisivali bi se i u knjigu Parka mladenaca kraj svog stabla. Intimna sjećanja tri bračna para pričaju nam priču o ljubavi i nekim prošlim zaboravljenim vremenima.

Park-ljubavi

“Posljednji dani Petera Bergmana” / “The Last Days of Peter Bergmann” (2013)

 • Režija: Ciaran Cassidy
 • Sadržaj: U petak, 12. lipnja 2009. godine, čovjek koji samog sebe naziva Peter Bergmann rezervirao je sobu u hotelu Sligo, da bi se kasnije ispostavilo da niti osoba, a niti njegova prijavljena adresa nemaju podlogu u stvarnome životu. Tijekom svoja posljednja tri dana među živima, Peter će se svojski potruditi kako tajna o njegovom identitetu i razlozima dolaska nikada ne isplivaju na svjetlo dana.

“Zima” / “Winter” (2013)

 • Režija: Cristina Picchi
 • Sadržaj: “Zima” je priča o putovanju kroz sjevernu Rusiju i Sibir, gdje se ljudi moraju nositi s najtežim klimatskim uvjetima na svijetu. Film Cristine Picchi oslikava stvarnost u kojoj je granica između života i smrti toliko tanka da je ponekad gotovo i nema…

Zima-Winter

“Skile” (2013)

 • Režija: Sara Marković
 • Sadržaj: Može li jedna osoba promijeniti svijet? Redateljičin otac je mislio da može – stvaranjem glazbe i pisanjem romana. No, na kraju je ostao frustriran i razočaran. Konačno je shvatio da bi se on sam trebao promijeniti, umjesto da očekuje isto od okoline.

Skile

“Bezgrešni” / “The Immaculates” (2013)

 • Režija: Ronny Trocker
 • Sadržaj: U prosincu 2011. godine, u jednom gradu na sjeveru Italije, mladić se vraća kući kao i svake večeri. Izašavši iz automobila, ispred zajedničke kuća otkriva svoju 16-godišnju sestru u suzama. Ona mu ispriča kako su ju dva romska mladića brutalno silovala. Brat smjesta odlazi u potragu za napadačima, ali ih ne uspijeva pronaći. Napetost u susjedstvu počinje rasti…

The-Immaculates

“Cura iz snova” / “Dream Girl” (2012)

 • Režija: Oliver Schwarz
 • Sadržaj: Većinu svog života Dirk je bio u potrazi za ženom svojih snova. Nakon nekoliko propalih veza napokon ju je, čini se, pronašao. Jenny je na prvi pogled savršeni spoj svih Dirkovih želja i očekivanja… Kratki film “Djevojka iz snova” vodi gledatelja u svijet između mašte i stvarnosti, u svijet koji je ujedno čudan i iznenađujuće poznat.

Dream-Girl

MALI GARMAZ

Mali-Garmaz-nagradaNajsretniji redatelj dobit će stautuu Mali Garmaz, rad zagrebačke likovne umjetnice sa adresom u Krvavici, Tine Divić.

Podsjetimo, nagrada je dobila ime po makarskom profesoru Vinku Garmazu, osnivaču Kinokluba Biokovo, profesoru Tehničke kulture, snimatelju, pioniru lokalne televizije te cijenjenom filmskom edukatoru.

Opširan intervju s profesorom Garmazom možete pročitati na sljedećem linku.

DUGI HIT FILM

Posebnu pažnju privlači program pod imenom “Dugi hit film” u kojem će gledatelji moći pogledati četiri vrhunska dokumentarca koja su se naosvajala nagrada diljem planete.

Dovoljno je spomenuti dobitnika Oscara “Pet metara od slave” / “Twenty Feet From Stardom” (2013) Morgana Nevillea (priča o pratećim vokalima najvećih svjetskih glazbenih zvijezda) ili “Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) Joshue Oppenheimera (dokufiktivni obračun sa zločinima indonežanskih odreda smrti sredinom 70-ih).

Tu su još i izvrsna “Narko kultura” / “Narco Cultura” (2013., Shaul Shwarz) koja slojevito objašnjava ukorijenjenost narko kulture unutar meksičkog društva te nama nešto slabiji, ali također u svijetu iznimno hvaljeni “Slatkica i boksač” / “Cutie and The Boxer” (2013) Zacharyja Heinzerlinga, pogled u intimni svijet japanskog supružničkog dvojca u New Yorku.

POPRATNI PROGRAM

MATEENEJA:

“This Ain’t California” (2012)

 • Režija: Martin Parsiel

“Sickfuckpeople” (2013)

 • Režija: Jurij Rečinski

 HRVATSKA RETROSPEKTIVA:

 “Ratni reporter” (2011)

 • Režija: Silvestar Kolbas

“Nije ti život pjesma Havaja” (2012)

 • Režija: Dana Budisavljević

 “Susret” (2010)

 • Režija: Igor Bezinović

 “Presuda” (2013)

 • Režija: Đuro Gavran

FILMOVI ZEMLJE PARTNER (ČEŠKA):
(opširnije informacije glede ovog programa možete doznati ovdje)

“Češki san” / “Český sen” (2004)

 • Režija: Vít Klusák, Filip Remunda

“Sve od njezine gospodarice” / “Paniččino všecko” (2008)

 • Režija: Kateřina Šedá, Vít Klusák

“Dva – nula” / “Two nil” (2012)

 • Režija: Pavel Abrahám

“Volim svoj dosadan život” / “Mám ráda nudný život” / (2009)

 • Režija: Jan Gogola

“Novi život” / “Nový život” (2012)

 • Režija: Adam Ol’ha

“Irenka” / “Irene” (2007)

 • Režija: Lukáš Kokeš

“Pokušaj iskupljenja popravljača TV uređaja Josefa Lavičke u devet slika” / “Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech” (2008)

 • Režija: Lukáš Kokeš

“Radost” / “Joy” (2009)

 • Režija: Lukáš Kokeš

FILMOVI VĚRE CHYTILOVE:

“Čas je neúprosný” (1978)

“Praha – neklidné srdce Evropy” (1984)

ANIMIRANI DOKUMENTARAC:

“Otac” / “Father” (2012)

 • Režija: Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popović, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu