PočetnaRecenzije"Slatkica i boksač" - 80-godišnji umjetnik s boksačkim rukavicama

“Slatkica i boksač” – 80-godišnji umjetnik s boksačkim rukavicama

|

Redatelj Zachary Heinzerling ove se godine svjetskoj javnosti predstavio sa svojim premijernim dokumentarcem “Slatkica i boksač” / “Cutie and the Boxer” (2013), koji je već osvojio nekoliko zapaženih nagrada na festivalskoj turneji, uključujući i onu redateljsku na Sundance Film Festivalu.

Pogurnut u širi krug kandidata mogućih osvajača dokumentarnog Oscara, “Slatkica i boksač” melankolična je i tmurna opservacijska priča o japanskim supružnicima i umjetnicima koji godinama plešu egzistencijalni valcer, garniran neskrivenom dozom međusobne netrpeljivosti.

Ushio Shinohara godinama je u japanskim umjetničkim krugovima slovio kao jedna od tamošnjih najistaknutijih avangardnih ličnosti. Poznat kao glavni pripadnik action paintinga, Shinohara se proslavio nasilnom umjetničkom ekspresijom, u kojem su glavnu ulogu uglavnom ostvarivale Japančeve divovske boksačke rukavice. Shinohara je, naime, na tragu velikog Jacksona Pollocka, uranjao taj glavni boksački rekvizit u boju te njime udarao u platno, stvaravši unikatne i dotad neviđene likovne radove.

Kad je 1969. godine odlučio napustiti Japan i otisnuti se prema velikom i nepoznatom New Yorku, Shinohara se nadao oteti i djelić američkog kulturnog i financijskog kolača. No, umjesto priznanja i financijske neovisosti, Japančeva umjetnost u Americi, unatoč snažnim avangardnim primjesama, nikoga pretjerano nije zanimala, pa je većina njegovih djela do današnjih dana ostala neprodana.

“Umjetnost je poput demona koji te vuče za sobom, pa se jednostavno ne možeš prestati baviti njom”, rekao je 80-godišnji Ushio Shinohara, čija nepokolebljiva umjetnička vizija uglavnom pleše po tankoj upitno-mediokritetskoj oštrici kritičarskog noža. “Slatkica i boksač”, međutim, svojim gledateljima najviše daje kao melankolični, gotovo bezizlazni portret jednog ustajalog i potrošenog bračnog odnosa, u kojem glavninu dokumentarnog bifteka odnose verbalni sparinzi između dominantnog Japanca i njegove podložne, ali sve emancipiranije družice…

Četrdesetak godina kasnije, Heinzerlingova kamera ulazi u umjetnikov bruklinski stan koji dijeli zajedno sa svojom 21 godinu mlađom ženom Noriko i 40-godišnjim sinom Alexom. Prisilna je to simbioza tri odvojena i potpuno različita entiteta, uzrokovana poroznim biološkim, ali prije svega istim takvim financijskim zajedničkim nazivnicima. Novca za osnovne egzistencijalne potrepštine je malo. Za stanarinu, s kojom redovito igraju igru mačke i miša – još i manje.

“Umjetnost je poput demona koji te vuče za sobom, pa se jednostavno ne možeš prestati baviti njome”, rekao je 80-godišnji Ushio Shinohara, čija nepokolebljiva umjetnička vizija uglavnom pleše po tankoj upitno-mediokritetskoj oštrici kritičarskog noža.

“Slatkica i boksač”, međutim, svojim gledateljima najviše daje kao melankolični, gotovo bezizlazni portret jednog ustajalog i potrošenog bračnog odnosa, u kojem glavninu dokumentarnog bifteka odnose verbalni sparinzi između dominantnog Japanca i njegove podložne, ali sve emancipiranije družice…

Atmosfera u njihovoj njujorškoj stanbenoj kutijici uglavnom odiše oporim mirisom rezigniranosti, izgubljene mladosti i propuštenih prilika. Situacija među supružnicima je napeta, usiljenim osmjesima ukiseljena i konstantno na rubu pucanja. Ali i kao toliko puta do sada, majstorski programirana nevidljivim kemijskim softwareom da preživi još jedan dan, tjedan, mjesec… I tako punih 40 godina. Old school romantika po receptu naših djeda i bakova…

“Slatkica i boksač” je vrlo solidno dokumentarno ostvarenje, s generalnim prevladavajućim zaključkom kako je redatelj Zachary Heinzerling uspio izvući maksimum iz jedne mediokritetske i većinom spartanske životno-umjetničke priče.

Amerikanac je vješto sproveo vlastitu odluku o izostanku bilo kakvog narativnog voice-overa, zanatski kombiniravši supružničke izložbene pripreme, često nelaskajuće arhivske snimke i zanimljivo animacijsko oživljavanje Norikinih stripovskih crteža. Zanimljivo, gledljivo, estetski izvrsno, ali u konačnici “Slatkicu i boksača” ne možemo svrstati u vrh ovogodišnjeg dokumentarne produkcije…

"Slatkica i boksač" / "Cutie and the Boxer"

O FILMU:

Režija: Zachary Heinzerling
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Režija: Zachary Heinzerling <br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 82 minute"Slatkica i boksač" - 80-godišnji umjetnik s boksačkim rukavicama