PočetnaRecenzije"Slatkica i boksač" - 80-godišnji umjetnik s boksačkim rukavicama

“Slatkica i boksač” – 80-godišnji umjetnik s boksačkim rukavicama

-

Redatelj Zachary Heinzerling ove se godine svjetskoj javnosti predstavio sa svojim premijernim dokumentarcem “Slatkica i boksač” / “Cutie and the Boxer” (2013), koji je već osvojio nekoliko zapaženih nagrada na festivalskoj turneji, uključujući i onu redateljsku na Sundance Film Festivalu.

Pogurnut u širi krug kandidata mogućih osvajača dokumentarnog Oscara, “Slatkica i boksač” melankolična je i tmurna opservacijska priča o japanskim supružnicima i umjetnicima koji godinama plešu egzistencijalni valcer, garniran neskrivenom dozom međusobne netrpeljivosti.

Ushio Shinohara godinama je u japanskim umjetničkim krugovima slovio kao jedna od tamošnjih najistaknutijih avangardnih ličnosti. Poznat kao glavni pripadnik action paintinga, Shinohara se proslavio nasilnom umjetničkom ekspresijom, u kojem su glavnu ulogu uglavnom ostvarivale Japančeve divovske boksačke rukavice. Shinohara je, naime, na tragu velikog Jacksona Pollocka, uranjao taj glavni boksački rekvizit u boju te njime udarao u platno, stvaravši unikatne i dotad neviđene likovne radove.

Kad je 1969. godine odlučio napustiti Japan i otisnuti se prema velikom i nepoznatom New Yorku, Shinohara se nadao oteti i djelić američkog kulturnog i financijskog kolača. No, umjesto priznanja i financijske neovisosti, Japančeva umjetnost u Americi, unatoč snažnim avangardnim primjesama, nikoga pretjerano nije zanimala, pa je većina njegovih djela do današnjih dana ostala neprodana.

“Umjetnost je poput demona koji te vuče za sobom, pa se jednostavno ne možeš prestati baviti njom”, rekao je 80-godišnji Ushio Shinohara, čija nepokolebljiva umjetnička vizija uglavnom pleše po tankoj upitno-mediokritetskoj oštrici kritičarskog noža. “Slatkica i boksač”, međutim, svojim gledateljima najviše daje kao melankolični, gotovo bezizlazni portret jednog ustajalog i potrošenog bračnog odnosa, u kojem glavninu dokumentarnog bifteka odnose verbalni sparinzi između dominantnog Japanca i njegove podložne, ali sve emancipiranije družice…

Četrdesetak godina kasnije, Heinzerlingova kamera ulazi u umjetnikov bruklinski stan koji dijeli zajedno sa svojom 21 godinu mlađom ženom Noriko i 40-godišnjim sinom Alexom. Prisilna je to simbioza tri odvojena i potpuno različita entiteta, uzrokovana poroznim biološkim, ali prije svega istim takvim financijskim zajedničkim nazivnicima. Novca za osnovne egzistencijalne potrepštine je malo. Za stanarinu, s kojom redovito igraju igru mačke i miša – još i manje.

“Umjetnost je poput demona koji te vuče za sobom, pa se jednostavno ne možeš prestati baviti njome”, rekao je 80-godišnji Ushio Shinohara, čija nepokolebljiva umjetnička vizija uglavnom pleše po tankoj upitno-mediokritetskoj oštrici kritičarskog noža.

“Slatkica i boksač”, međutim, svojim gledateljima najviše daje kao melankolični, gotovo bezizlazni portret jednog ustajalog i potrošenog bračnog odnosa, u kojem glavninu dokumentarnog bifteka odnose verbalni sparinzi između dominantnog Japanca i njegove podložne, ali sve emancipiranije družice…

Atmosfera u njihovoj njujorškoj stanbenoj kutijici uglavnom odiše oporim mirisom rezigniranosti, izgubljene mladosti i propuštenih prilika. Situacija među supružnicima je napeta, usiljenim osmjesima ukiseljena i konstantno na rubu pucanja. Ali i kao toliko puta do sada, majstorski programirana nevidljivim kemijskim softwareom da preživi još jedan dan, tjedan, mjesec… I tako punih 40 godina. Old school romantika po receptu naših djeda i bakova…

“Slatkica i boksač” je vrlo solidno dokumentarno ostvarenje, s generalnim prevladavajućim zaključkom kako je redatelj Zachary Heinzerling uspio izvući maksimum iz jedne mediokritetske i većinom spartanske životno-umjetničke priče.

Amerikanac je vješto sproveo vlastitu odluku o izostanku bilo kakvog narativnog voiceovera, zanatski kombiniravši supružničke izložbene pripreme, često nelaskajuće arhivske snimke i zanimljivo animacijsko oživljavanje Norikinih stripovskih crteža. Zanimljivo, gledljivo, estetski izvrsno, ali u konačnici “Slatkicu i boksača” ne možemo svrstati u vrh ovogodišnjeg dokumentarne produkcije…

"Slatkica i boksač" / "Cutie and the Boxer"

O FILMU:

Režija: Zachary Heinzerling
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.
Režija: Zachary Heinzerling <br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 82 minute"Slatkica i boksač" - 80-godišnji umjetnik s boksačkim rukavicama