PočetnaVijestiPreminuo Pero Kvesić

Preminuo Pero Kvesić

-

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 74. godini života preminuo hrvatski novinar, književnik, scenarist i redatelj Pero Kvesić (Zagreb, 1950. – Zagreb, 2023.). Kvesić je u novinarstvo ušao već s dvanaest godina u grupi “Redakcija Andersen” pri Školskom radiju. Bio je pokretač i prvi glavni urednik lista Polet 1977. godine, 1984. je pokrenuo biblioteku i časopis Quorum. Također, bio je jedan od pokretača kultnog kluba Jabuka, odnosno autor i začetnik te kreator likova crtane serije “Mali leteći medvjedići”, zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem.

Peru Kvesića šira je javnost najviše upoznala po njegovom zapaženom književnom radu kroz dvadesetak objavljenih knjiga, prije svega putem njegove najpoznatije zbirke pripovijedaka “Uvod u Peru K.”, izdane 1975. godine. Tu su, između ostalog, još zbirke pripovijedaka “Mladi K.” (1983), “Uspomene urednika erotskog magazina” (2003) i “Vrijeme rata i razonode” (2014.); romani “Što mi rade i što im radim” (1984), “Rent-a-car express” (2000) i “Stjecaj okolnosti” (2002.); romani i slikovnice za djecu… Kvesić je do 2021. pisao i vrlo zapažen blog “Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu”, pokrenut 13. prosinca 2005. godine.

Iz našeg filmsko-dokumentarističkog kuta, Kvesić će ostati upamćen po svoja dva dokumentarna filma snimljena u zrelijoj dobi: “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) i “Kuća na Kraljevcu” (Factum, 2023.). “Dum spiro spero” smo, pak, proglasili najboljim hrvatskim dokumentarcem 2016. godine. Njegov spomenuti, debitantski film, osvojio je i Grand Prix Dana hrvatskog filma, glavne nagrade na Festivalu dei Popoli i Filmskom festivalu u Krakovu, prikazan je na uglednom DOK Leipzigu…

Početkom 2016. godine razgovarali smo s Perom za vrijeme ZagrebDoxa na kojem se prikazivao “Dum spiro spero”, upitavši ga o njegovom odnosu sa smrti.

“To je kratko pitanje koje zahtijeva iznimno dug odgovor. Ovaj film djelomično i govori o smrti, iako na samo pitanje možemo gledati na dva nivoa: kako se odnosim prema individualnoj smrti i kako se ona općenito tretira u našem društvu. Što se tiče individualne smrti, ne mogu se prestrašiti. Ne bih htio nametati nikakav zaključak, dovoljno mi je pokrenuti razgovor. Volio bih da ljudi na drugi način počnu razmišljati o jako značajnoj i prisutnoj temi. Ona se najčešće gura pod tepih i doživljava na iskrivljen i štetan, nezdrav način. Mislim da bi bilo zdravo i svima olakšavajuće da se cijeli taj kompleks problematike umiranja i smrti počne sagledavati manje dramatično, bez mistifikacija i pretjerivanja, ali i bez previđanja značajnih trenutaka… Razumijevanje i prihvaćanje smrti uvelike može poboljšati kvalitetu i smislenost života”, rekao je tada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.