PočetnaVijestiNiz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

|

U Beogradu danas počinje 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održavati od 22. do 29. svibnja. Radi se o jednoj od najznačajnijih regionalnih filmskih manifestacija ovog tipa, na kojoj će ove godine biti prikazana 103 filma, od čega trinaest svjetskih premijera.

Srpski natjecateljski program obogatit će i dvije manjinske hrvatske koprodukcije, obje u svojstvu svjetskih premijera: “Izbor za miss zatvora” (Novi Film – BiH / Novi Film – Srbija / Provid; 2024.) redatelja Srđana Šarenca o tri protagonistice koje se natječu u izboru za miss u jednom brazilskom zatvoru; te “Neptunova Nevera” (sirena4reel / LEWA Productions / 2K4K; 2024.) Katarine Stanković o grupi ljudi na otoku Visu, koja raspravlja o svojoj budućnosti, osvrćući se na gubitak kulture pripovijedanja i slušanja.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma “Breeze”, hrvatska će dokumentaristika imati dva filma o kojima smo već pisali na našoj stranici: “Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.) Melite Vrsaljko te “Glupane, glupi” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.) Andrije Tomića.

Popratna kategorija “Teen” sadrži još jednu manjinsku hrvatsku koprodukciju – “KIX” (Elf Pictures / Cinephage / Eclectica / ARTE Francuska / HBO Max; 2024.) mađarskih autora Dávida Mikulána i Bálinta Révésza; u “Posebnim projekcijama” srpska će publika moći pogledati i hrvatsku “Kuću na Kraljevcu” (Factum, 2023.) Pere Kvesića.

Industrijski dio Beldocsa za dokumentarce u razvoju (Beldocs Pitching Forum 2024) popunit će i niz hrvatskih projekata: “Kontraadmiral” (Restart / Artikulacija Film) Mladena Ivanovića donosi priču o nerazriješenom ubojstvu Krste Đurovića, crnogorskog kontraadmirala JNA koji je odbio napasti Dubrovnik 1991. godine; “Zanki” (Wolfgang&Dolly) Marcelle Zanki o autorici i njenom ocu Frani, koji provode jedno vrijeme na otočiću Svetac; “Još jedan film o ratu, ocu i domu” (Wolfgang&Dolly) Damira Markovine o njegovom slojevitom odnosu s ocem Rokom; te “This Is to Be Done” (Fade In) Srđana Kovačevića o slovenskoj organizaciji Delavska savjetovalnica, koja migrantima pomažu u ostvarivanju njihovih ljudskih prava.

Vrijedi također istaknuti da će u ovogodišnjem žiriju Beldocsovog srpskog natjecateljskog programa sjediti srpski filmski kritičar sa stalnom zagrebačkom adresom – Vladan Petković, a u onom kratkometražnom naša Iva Rosandić.

Cjelokupni program 17. Beldocsa možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.