PočetnaVijestiPeri Kvesiću i "Dum spiro speru" prva 'živa' nagrada portala Dokumentarni.net

Peri Kvesiću i “Dum spiro speru” prva ‘živa’ nagrada portala Dokumentarni.net

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć je svečano dodijeljena nagrada najboljem dokumentarnom filmu 2016. godine po izboru portala Dokumentarni.net. Treće je ovo službeno valoriziranje kvalitete domaće godišnje doku-proizvodnje našeg portala (2014.: “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić; 2015.: “4. majmun” Hrvoja Mabića), ali prvo živo, s konkretnom fizičkom nagradom, stiskom ruke i pokojim blicom fotoaparata.

Najboljim HR-dokumentarnim ostvarenjem protekle godine proglašen je debitantski film poznatog književnika i urednika Pere Kvesića, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.), dok je samu nagradu autoru uručio glavni urednik portala, Hrvoje Krstičević.

“Dum spiro spero” scenaristički, redateljski i fotografski potpisuje Pero Kvesić, producentski dio posla obavljao je Nenad Puhovski, montažerski Ana Šerić, a kao skladatelj glazbe na odjavnoj se špici pojavljuje Srđan Sacher.

“Posebno mi je drago što sam dobio nagradu od portala Dokumentarni.net jer je Hrvoje prvi čovjek izvan Factuma koji je prepoznao vrijednost ovog filma i vjerovao u njega. Film je što se tiče festivalskog prikazivanja bio vrlo uspješan. Na tri najznačajnija domaća festivala dobio je najveće nagrade. Ni ja nisam bio siguran koliko je dobro to što sam napravio, tako da ovo jest ohrabrenje i podstrek.

“Možda je i značajnija stvar što nagrade na neki način otvaraju mogućnost drugog i trećeg filma, koje mi je jako stalo napraviti. Može se reći da već dugo koketiram s filmom, međutim moja ranija iskustva bila su uglavnom nezadovoljavajuća. Ovo je bila prva prilika da u potpunosti kontroliram ono što radim: da budem zaslužan za dobre i kriv za loše stvari. Sve je bilo u mojim rukama. Radilo se o izuzetno izazovnoj situaciji, koja me također veselila”, rekao je na dodjeli nagrade Pero Kvesić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.