Početna Vijesti Peri Kvesiću i "Dum spiro speru" prva 'živa' nagrada portala Dokumentarni.net

Peri Kvesiću i “Dum spiro speru” prva ‘živa’ nagrada portala Dokumentarni.net

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć je svečano dodijeljena nagrada najboljem dokumentarnom filmu 2016. godine po izboru portala Dokumentarni.net. Treće je ovo službeno valoriziranje kvalitete domaće godišnje doku-proizvodnje našeg portala (2014.: “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić; 2015.: “4. majmun” Hrvoja Mabića), ali prvo živo, s konkretnom fizičkom nagradom, stiskom ruke i pokojim blicom fotoaparata. 

Najboljim HR-dokumentarnim ostvarenjem protekle godine proglašen je debitantski film poznatog književnika i urednika Pere Kvesića, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.), dok je samu nagradu autoru uručio glavni urednik portala, Hrvoje Krstičević.

“Dum spiro spero” scenaristički, redateljski i fotografski potpisuje Pero Kvesić, producentski dio posla obavljao je Nenad Puhovski, montažerski Ana Šerić, a kao skladatelj glazbe na odjavnoj se špici pojavljuje Srđan Sacher.

“Posebno mi je drago što sam dobio nagradu od portala Dokumentarni.net jer je Hrvoje prvi čovjek izvan Factuma koji je prepoznao vrijednost ovog filma i vjerovao u njega. Film je što se tiče festivalskog prikazivanja bio vrlo uspješan. Na tri najznačajnija domaća festivala dobio je najveće nagrade. Ni ja nisam bio siguran koliko je dobro to što sam napravio, tako da ovo jest ohrabrenje i podstrek.

“Možda je i značajnija stvar što nagrade na neki način otvaraju mogućnost drugog i trećeg filma, koje mi je jako stalo napraviti. Može se reći da već dugo koketiram s filmom, međutim moja ranija iskustva bila su uglavnom nezadovoljavajuća. Ovo je bila prva prilika da u potpunosti kontroliram ono što radim: da budem zaslužan za dobre i kriv za loše stvari. Sve je bilo u mojim rukama. Radilo se o izuzetno izazovnoj situaciji, koja me također veselila”, rekao je na dodjeli nagrade Pero Kvesić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.