PočetnaVijestiPeri Kvesiću i "Dum spiro speru" prva 'živa' nagrada portala Dokumentarni.net

Peri Kvesiću i “Dum spiro speru” prva ‘živa’ nagrada portala Dokumentarni.net

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć je svečano dodijeljena nagrada najboljem dokumentarnom filmu 2016. godine po izboru portala Dokumentarni.net. Treće je ovo službeno valoriziranje kvalitete domaće godišnje doku-proizvodnje našeg portala (2014.: “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić; 2015.: “4. majmun” Hrvoja Mabića), ali prvo živo, s konkretnom fizičkom nagradom, stiskom ruke i pokojim blicom fotoaparata.

Najboljim HR-dokumentarnim ostvarenjem protekle godine proglašen je debitantski film poznatog književnika i urednika Pere Kvesića, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.), dok je samu nagradu autoru uručio glavni urednik portala, Hrvoje Krstičević.

“Dum spiro spero” scenaristički, redateljski i fotografski potpisuje Pero Kvesić, producentski dio posla obavljao je Nenad Puhovski, montažerski Ana Šerić, a kao skladatelj glazbe na odjavnoj se špici pojavljuje Srđan Sacher.

“Posebno mi je drago što sam dobio nagradu od portala Dokumentarni.net jer je Hrvoje prvi čovjek izvan Factuma koji je prepoznao vrijednost ovog filma i vjerovao u njega. Film je što se tiče festivalskog prikazivanja bio vrlo uspješan. Na tri najznačajnija domaća festivala dobio je najveće nagrade. Ni ja nisam bio siguran koliko je dobro to što sam napravio, tako da ovo jest ohrabrenje i podstrek.

“Možda je i značajnija stvar što nagrade na neki način otvaraju mogućnost drugog i trećeg filma, koje mi je jako stalo napraviti. Može se reći da već dugo koketiram s filmom, međutim moja ranija iskustva bila su uglavnom nezadovoljavajuća. Ovo je bila prva prilika da u potpunosti kontroliram ono što radim: da budem zaslužan za dobre i kriv za loše stvari. Sve je bilo u mojim rukama. Radilo se o izuzetno izazovnoj situaciji, koja me također veselila”, rekao je na dodjeli nagrade Pero Kvesić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.