PočetnaVijestiDodijeljene nagrade 17. Beldocsa, nagrađeni i hrvatski projekti

Dodijeljene nagrade 17. Beldocsa, nagrađeni i hrvatski projekti

|

U Beogradu se od 22. do 29. svibnja održavao 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, na kojem su ove godina prikazana 103 filma, od čega trinaest svjetskih premijera.

Srpski dio službene konkurencije (žiri: Vladan Petković, Andrei Tanasescu i Adriana Belesova) osvojio je film “The Garden Cadences” / “Kadence za vrt” (2024) banjalučkog redatelja sa stalnom berlinskom adresom, Daneta Komljena, o tamošnjem queer-feminističkom kolektivu “Mollies”.

Najboljim filmom Međunarodne konkurencije (Carmen Gray, Luka Papić i Christine Camdessus) proglašen je “Sundial” / “Päikeseaeg” (2024) estonske autorice Liis Nimik, koja je tijekom sedam godina putovala ruralnim krajevima svoje zemlje, istražujući svakodnevne živote ljudi i životinja u različitim dobima i fazama njihovih života.

U kratkom metru (žiri: Iva Rosandić, Filip Grujić i Zsófia Paczolay) slavio je film “Like a Sick Yellow” / “Si e verdhë e sëmurë” (2024) kosovske redateljice Norike Sefe, koji se bavi kolektivnim traumama ovih prostora.

Nagrade hrvatskim projektima

U sklopu industrijskog dijela 17. Beldocsa (Beldocs Industry Days – Beldocs Pitching Forum; žiri: Sari Volanen, Michaela Čajková i Maša Marković), koji je trajao od 23. do 26. svibnja, također su dodijeljene nagrade, čak tri hrvatskim projektima.

Kao najbolji projekt u nastanku proglašen je “This Is to Be Done” (Fade In) redatelja Srđana Kovačevića, o slovenskoj organizaciji Delavska savjetovalnica, koja migrantima pomaže u ostvarivanju njihovih ljudskih prava. To je “film koji odaje počast ljudima koji pomažu drugima u potlačenima situacijama”, riječi su žirija. Projektu je također pripalo 1500 eura od Al Jazeere Balkans.

Nagradu “Forgrade Post-production”, za “najkoherentniji pitch u ovoj sekciji, kao i za prikazivanje oca – figure suočene s posljedicama svojih djela”, dobio je hrvatski projekt “Još jedan film o ratu, ocu i domu” (Wolfgang&Dolly) Damira Markovine o njegovom slojevitom odnosu s ocem Rokom.

Nagradu “Ji.hlava New Visions Market” dobila je hrvatska redateljica Marcella Zanki za projekt “Zanki” (Wolfgang&Dolly), i to za “autentičan pristup, filmski duh i univerzalno razumljivu priču”. Budući dokumentarac donosi priču o autorici i njenom ocu Frani, koji provode jedno vrijeme na otočiću Svetac.

Ostali hrvatski filmovi i projekti

Industrijski dio 17. Beldocsa pohodio je i projekt “Kontraadmiral” (Restart / Artikulacija Film) Mladena Ivanovića, koji donosi priču o nerazriješenom ubojstvu Krste Đurovića, crnogorskog kontraadmirala JNA koji je odbio napasti Dubrovnik 1991. godine.

U Srpskom natjecateljskom programu prikazane su dvije hrvatske manjinske koprodukcije: “Izbor za miss zatvora” (Novi Film – BiH / Novi Film – Srbija / Provid; 2024.) Srđana Šarenca te “Neptunova Nevera” (sirena4reel / LEWA Productions / 2K4K; 2024.) Katarine Stanković.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma “Breeze”, hrvatska je dokumentaristika pak bila zastupljena s dva ostvarenja: “Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.) Melite Vrsaljko te “Glupane, glupi” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.) Andrije Tomića.

Popratnu kategoriju “Teen” obogatila je još jedna manjinska hrvatska koprodukcija – “KIX” (Elf Pictures / Cinephage / Eclectica / ARTE Francuska / HBO Max; 2024.) mađarskih autora Dávida Mikulána i Bálinta Révésza. I za kraj, u “Posebnim projekcijama” srpska je publika mogla pogledati i hrvatsku “Kuću na Kraljevcu” (Factum, 2023.) Pere Kvesića.

Više informacija o ovogodišnjim pobjednicima provjerite na službenoj stranici Beldocsa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.