PočetnaVijestiU Bjelovaru službeno najavljen 17. DOKUart

U Bjelovaru službeno najavljen 17. DOKUart

|

U Bjelovaru je jučer (ponedjeljak, 26.9.) službeno najavljeno sedamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog filma DOKUart, koji u ovaj grad i ove godine dovodi ono najbolje od recentne domaće i europske dokumentaristike. Festival počinje u subotu, 1. listopada, a trajat će do petka, 7. listopada, nakon čega DOKUart ponovno putuje na selo gdje će se održati projekcije u Kapeli i Rovišću. Festival su u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar predstavili gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, selektorica festivala Rada Šešić, ravnatelj KMC-a Denis Hladiš te članovi Udruge DOKUart, organizatora festivala.

DOKUart otvara nagrađivani hrvatski dokumentarac “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića, a ukupno će publika na sedamnaestom izdanju bjelovarskog festivala u Kulturnom i multimedijskom centru, imati priliku pogledati devet filmova, od kojih tri hrvatske premijere. U Bjelovar tako stižu dokumentarci iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a Bjelovarčani će po prvi puta u svom gradu imati priliku pogledati i dokumentarac “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

I ove godine festival ima i posebno edukativan karakter te će predavanje “Hibridni klasici hrvatskog filma” održati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, dok će se analizom kratkometražnog filma baviti doktorica filmologije Ana Đordić. Na DOKUart se ove godine vraća i hrvatski klasik te će u suradnji sa Zagreb filmom biti prikazan dokumentarac “Charter let broj…” Krste Papića iz 1975. godine. Već treću godinu dodijelit će se nagrada “Počasni DOKUartovac”, a to posebno priznanje pripast će našoj Bjelovarčanki, redateljici Snježani Tribuson.

Cijena ulaznica nije se mijenjala u odnosu na prijašnje godine i pojedinačna ulaznica iznosi 20 kuna. Kao i prijašnjih godina, može se kupiti i festivalski paket za svih sedam dana po cijeni od 140 kuna uz festivalsku majicu na poklon. Pretprodaja ulaznica počinje u četvrtak, 29. rujna u 10 sati na blagajni KMC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.