PočetnaNajaveProgram "Liburnia uplovljava" dolazi na Drenovu, Silbu i Mali Lošinj

Program “Liburnia uplovljava” dolazi na Drenovu, Silbu i Mali Lošinj

|

Liburnia Film Festival nastavlja sa svojom plovidbom i ovoga tjedna na Drenovu, Silbu i Mali Lošinj donosi pobjedničke dokumentarce u sklopu programa “Liburnia uplovljava”. Tako će u srijedu, 20. srpnja u ljetno kino Društvenog centra Drenova uploviti film “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) redatelja Bruna Pavića, nagrađen za najbolju fotografiju i dizajn zvuka na 19. LFF-u. Film priča priču o maloj primorskoj zoni devastiranoj prisustvom industrijskih objekata. Pratimo živote četvero protagonista koji preživljavaju u borbi s opasnim objektima ili pak žive u skladnom suživotu s njima. Prizori iz njihovih života isprepleću se s performansima, dočaravajući prilagodbu ljudi i životinja na devastirani okoliš. Projekcija započinje u 21 sat i održava se u suradnji s Društvenim centrom Drenova i Udrugom Bez granica.

Istoga dana, u srijedu 20. srpnja Liburnia Film Festival uplovljava i na Silbu gdje će pored škole biti održana projekcija filma “Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu” (Antitalent, 2020.) redatelja Tomislava Jelinčića, koji govori o dvjema rodama o kojima se brine Stjepan, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda, čiji bi život inače prošao posve obično. Prije 28 godina Stjepan Vokić pronašao je Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života – Klepetan, kako ga je Stjepan nazvao, vraća joj se svake godine i zajedno su do sada odgojili šezdesetak malenih roda. Kad stigne jesen, Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi, dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom. Bez Stjepana Malena sigurno ne bi preživjela zimu. A što bi Stjepan bez Malene? Projekcija počinje u 21 sat, a održava se u suradnji s udrugom Mavena i SEA Silba Environment Art.

Posljednje uplovljavanje za ovaj tjedan rezervirano je za četvrtak, 21. srpnja, kada će na Mali Lošinj u kino “Vladimir Nazor” uploviti film “Tvornice radnicima” (Fade In, 2022.) redatelja Srđana Kovačevića, najbolji film po izboru LFF-ovog prošlogodišnjeg žirija. Deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu, njezini radnici bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema tome cilju. Projekcija u Malom Lošinju organizirana je u suradnji s POU Mali Lošinj, a započinje u 21 sat.

Ulaz na sve projekcije filmova u sklopu turneje “Liburnia uplovljava” je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.